• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: Už máte pařáček na idli? A nebo kadai - pánvičku na placky na plotnu? Případně takový ten tenký váleček, co se s ním pracuje líp, než s klasickým velkým evropským.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MIDORI: Zajdi do nejakeho indickeho obchudku a kup to, co se ti bude nejvic libit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MIDORI: co treba nekde degustaci? :)
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Ahoj, manzel ma velmi rad indickou kuchyni, rad to ji i vari. Chtela bych mu poridit neco k Vanocum, nejakou dobrou kucharku nebo treba smes koreni nebo proste cokoliv, co by ho v tehle souvislosti potesilo. Doporucili byste neco?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Tohle jídlo je opravdu delikatesní!
    Thai basil chicken recipe (pad kra pao gai ผัดกระเพราไก่)
    http://www.eatingthaifood.com/2014/01/thai-basil-chicken-recipe-pad-kra-pao-gai/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LA_PIOVRA: Tak to si zajdeme, rozhodopadne diky za tip!
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    LA_PIOVRA: V Kyrgyzstánu jedou samsu se skopovym a cibulí.. delikátní věc!
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Samosa - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Samosa#Central_Asia
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MAKROUSEK: musel jsem si to vygooglit, ale v zasade neco takovyho, ono se tohle dela od Balkanu az po Banglades, Cinu apod.
    Nasel jsem ty veci co tam maji pod nazvem "samsa" (predpokladam, ze podobnost s indickym/pakistanskym "samosa" neni nahodna.
    To, co pan prodava vypada presne takto, z bezmasejch ma s dyni, s bramborama a zelim a s kyselou zeleninou. S masem si pamatuju skopovy a jeste neco.

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LA_PIOVRA: Chůšůr?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Na Flore, u tramvaje, tam, jak se stanek se zeleninou, vznikl stanek provozovanej ultrahodnym panem z nejakyho -istanu (typuju Uzbekistan nebo Kyrgyzstan) a jeho synama. Ma ruzne plnene tasticky, masove i bezmase.
    Jsou chutne, vonave a teple:)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MIDORI: No spíš blog s recepty.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    diky vsem za tipy .)
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    SALVATOR: ta knizka je kucharka s recepty?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    První d(h)al v životě uvařen, pozřen a jo, není to špatné :)
    FLU
    FLU --- ---
    ad zahustovani - docela dobre funguje "zasmazka" z cizrnove mouky (gram). mouka se lehce oprazi na oleji a pak slouzi jako jedna z prisad pro vyrobu pasty do curry. takhle se dela treba korma, kde se ta "zasmazka" rozmixuje s cibuli, kokosem a dalsimi prisadami.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    awwww

    Here's How To Eat Everything You've Ever Wanted From A Miyazaki Film
    http://www.buzzfeed.com/christinalan/heres-how-to-eat-everything-youve-ever-wanted-fr#.mc2zp6y2K
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    MRMNK: jak jsem psal níže, základ je kvalitní koření, které si pak různě namixuješ. co se týče zahušťování, tak v Indii se hodně používá lehce uvařená cibule s troškou vody, která se pak rozmixuje a dá nakonec jídla. Jednou jsem zkoušel vege vindaloo pastu z habanero.cz a byla výborná! akorát už není k sehnání.
    STEAK9
    STEAK9 --- ---
    MRMNK: Gravy udelas ruzne. Od zahustovani moukou (nezkousel jsem, nicmene obvykle na jihu) pres zeleninovej zaklad (cibule, brambory,..), pastu z orechu a semen po mlecny produkty.
    STEAK9
    STEAK9 --- ---
    MRMNK: Restaurace pouzivaj predem vyrobeny zaklad - omacku, da se vyguglit, nezkousel jsem. Co jsem zkousej jsou recepty kde je do oleje s korenim pridana cerstve mixnuta pasta z cibule a dalsich (zazvor, zeleny cilli a tak). Vysledna textura a chut je lehci nez kdyz trapis cibuli na jemno v oleji. Vysledek je vic "restaurant style".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: hele tak podle oka, když už to praská... Ale já určitě nemám indická jídla co chutnají autenticky a většinou mám trošku jinak šoupnuté poměry koření, než třeba v pindu.... A omáčka mi vždykcy nějak vznikne - prostě tam naleju vodu/kokosový mlíko, podle toho co tam patří a odvařím do potřebné hustoty.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    CUNESK8: neboj vitanu ani dalsi podobny zrudnosti moje kuchyn nezna.)

    ZUZKAOU: hmmm, mozna nerestuju koreni dost dlouho, pomleti taky zkusim to vypada rozumne... jak dlouho to koreni tak opekas?

    mozna taky zkusim neco vyhazet a obnovit zasoby, predpripraveny smesi moc nemam, spis bude problem v tom ze jak varim spis asijsky veci tak ostatni koreni zatim zestarnou nez je clovek vypouziva

    a nejaky tipy na to gravy? chut je jedna vec .. dalsi je omacka ... treba v gulasi to je z cibule ale tady takovy mnozstvi nejsou, ani se to nezahustuje..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CUNESK8: tak nepodezírala bych MRNKa, že kupuje osolenou kurkumu od vitany, ale koupit jinou předpřipravenou směs není o moc lepší řešení, protože na to, abys dosáhl plnou chuť, tak potřebuješ základní koření v celku a opéct ho v rámci koření (na sucho a pomlít a nebo v oleji a dále používat dle receptu). V rámci usnadnění má smysl mít doma hotovou garam masalu, která se pak přidává spolu s mokřejší zeleninou. Ale i tak je domácí a hlavně čerstvě pomletá garam masala intenzivnější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam