• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    trampové se špekáčkem puknou závistí .)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Díky za tipy, kari je samo o sobě super tip, úplně jsem na něj zapomněl. Tom yum je taky super tip, to jsem neznal. I to půlené mungo a dály. Díky díky, to je přesně ono co hledám - jednoduché a univerzální ingredience, které tvoří základ doplnitelý kde čím, českým i orientálním.
    FLU
    FLU --- ---
    MICKEY_MOUSE: na vandrech se mi osvedcil dal z loupane cervene cocky ci loupaneho a puleneho munga (popripade jine lusteniny, ktera se nemusi namacet a rychle se rozvari) - trochu oleje, cibule, cesnek, zazvor (suseny), kostka zeleninoveho vyvaru a nejaka masala na curry (muze byt i kupovana, ale neni zas tak slozite si ji doma pripravit). k tomu ryze (basmati).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    reply MICKEY_MOUSE|46664459}: Jednoduche rybi kari, okoukáno od thajské průvodkyně - kari pasta, cibule, rajče, krabička sardinek, rybí omáčka, případně kokosové mléko (pro čundr lze i práškové)

jinak v podstatě můžeš použít jakoukoliv zeleninu, přidat tofu a dodělat se sojovkou a bude to dobré

jednoduché jsou i thajské polévky z pálivokyselé pasty (tomyum), stačí přidat něoc zelniny (mrkev) nebo tofu a nudle dovaříš rovnou v polévce
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, mám maličko netypický dotaz - jsem cykloturista, a miluju vaření v přírodě. Vozím si kapesní vařič a zkouším v něm kde co, nejraději pro outdoor netypická jídla (ale za vaření považuji i studené věci typu pomazánky apod.). Podmínkou je jen jednoduchost, skladné a snadno přenositelné suroviny. Nedávno jsem zkusil asijskou kuchyni, konkrétně miso polévku s řasami, houbami a tofu. Nebo tofu s rybí omáčkou a rýžové nudle. Asie mi přijde ideální, protože je jednoduchá, lehká, výživná, lehce modifikovatelná. Např. omáčky jsou ideální, stačí do nich něco namáčet (tofu, rýži, surimi...) a hned je jídlo, to se mi líbí. Anebo miso pasta, cokoli doní + voda, a je polévka. Máte někdo šikovné tipy, co z asijských surovin takto jednoduše kuchtit? Nejsem vůbec odborník, obě jídla mi doporučil prodavač. Díky.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Poraďte mi nějaké osvědčené recept na švestkové a cibulové chutney, dík.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    imho to vubec neni o ingrediencich, jestli tam patri nebo nepatri lemongrass, kokosove mleko nebo cokoliv) se bude lisit na receptu dle regionu odkud pochazi, nekde se fvari vic s tim jinde zas s onim
    curry je proste omacka s masem/zeleninou.. a polevka je polevka, rozdil je evidentni (i kdyz v thajsku na ulici jsou i curry dost ridke, polevka je porad polevka, tekutiny je tam mnohem vic)

tady jsou priklady nejakych polevek http://www.thaitable.com/thai/recipes/soup vs nejaka curries http://www.thaitable.com/thai/recipes/main-course
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    A teda asi zásadní problém je v tom, že pojem Thajské curry je v podstatě konkrétní jméno určitého jídla (jehož složení může být variabilní), zatímco thajská polévka je asi jako bys řekl česká polévka - obecný název pro konkrétní polévky vařené v čechách (bramboračka, kulajda, dosaď si)
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    GREVE: Rozdíl bude zjednodušeně v tom, že polévka je tekutá a není k ní příloha (typicky rýže). Tekutá je proto, že se kromě kokosového mléka ředí vodou. Curry se taky ředí vodou, ale jen lehce, je takové hutnější. Někde jsem taky četla, že do curry nepatří lemongrass, zatímco do níže zmíněných polévek se dává.
    Ale k tý hustotě - připomíná mi to rozdíl mezi gulášem, jak ho znáš z hospody - zahuštěnej s knedlíkama a gulášovou polévkou - ideálně nezahuštěnou a s bramborama / párkem.

Thajské curry: Red thai curry (případně green / yellow)
    Thajská polévka: Tom yum, Tom kha + další polévky, které vůbec nestojí na kokosovém mléce, ale na vývaru (podobné vietnamskému Pho bo/gá nebo čínské Wonton soup s knedlíčkama.

LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    GREVE: ja si zas predstavim neco takovyho:

GREVE
    GREVE --- ---
    LA_PIOVRA: Já jsem zatím v restauracích vždycky dostal tohle: http://www.jakvkuchyni.cz/wp-content/uploads/2014/05/krevetova-polevka.jpg
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    GREVE: ja si pod "thajska polivka" (ten pojem je samorejme orientalisticky nesmysl:) nevybavim neco s kokosovym mlikem, ale vodovy a s mastnejma okama:)
    GREVE
    GREVE --- ---
    LA_PIOVRA: No ale ta thajská polévka se přece taky vyrábí z curry pasty a kokosového mléka. Takže principiální rozdíl v tom není? Jde jenom o ne/přítomnost rýže?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    GREVE: pokud se rekne "thajska polivka", tak si vybavim neco s limetkou nebo tamarindem. A rybama. Vodoveho.
    Pokud "thajsky curry", tak je tam currry pasta a kokos. A je to s rejzi.
    N_I
    N_I --- ---
    sel jsem tam na blind..nemel sem doporuceni..zadny...
    KALTY
    KALTY --- ---
    N_I: tak otázka je kde
    N_I
    N_I --- ---
    me tam teda pho bo vubec nechutnalo..oproti halec.5 v holesovicich..pro me velky zklamani..:/
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nema prosim nekdo tip na neco dobreho v sape? Zatim mame podchycene podniky, kde maji dobre bun bo nam bo, bun cha, gril. kachnu, bahn mi, pho bo a banh cuon. Zitra tam pujdeme, tak bych rad vyzkousel neco noveho.

Diky!
    GREVE
    GREVE --- ---
    Hele, nevíte, jaký je rozdíl mezi thajskou polívkou a thajským kari jako hlavním jídlem? jenom v názvu?

Dále, jak přesně se vyrábí thajské kari, které je nejčastěji k dostání v českých vietnamských restauracích. Je specifické tím, že omáčka je hodně hustá, přičemž ta pravá thajská (jestli to správně chápu) by měla být spíš tekutá.
    PIETA
    PIETA --- ---
    Koukám, že na nástěnce chybí z indických obchodů Swagat (Koubkova 262/11).
    Potraviny, hlavně koření a jiné ingredience.
    Můžete ho tam někdo doplnit, prosím?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam