• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EZEE: nijak zvlášť extra hnusně - zhruba jako uleželé syrečky. Daj se koupit ve zdravejch výživách. A já teda natto dost miluju.
    EZEE
    EZEE --- ---
    ZUZKAOU: 11, fermentovane sojove boby, to prej smrdi, ale strasne :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    10 STRANGE Asian Foods You Either LOVE or HATE
    https://www.youtube.com/watch?v=GjZjEPBIseE
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Tady jedno foto ze včerejšího outdoorového sushi oběda v lese. Poprvé jsem vařil na kapesním dřívkovém vařiči rýži a nadchnulo mě, že stačí přivést vodu k varu a pak už to těch dvacet minut vaří "samo", jen díky uhlíkům, které se ve vařiči vytvořily. Což mi hodně otevřelo dveře dál, netušil jsem, že to půjde takto samovolně, naopak jsem se obával, že udržet var na optimální (minimální) teplotě bude nemožné a celá akce skončí nezdarem. Takže nadšení nečekané a tudíž i obrovské. :)

LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU:
    MICKEY_MOUSE: to co doporucuje FLU muzes varit i zaroven s rejzi (chudy Indove nebo kdyz spechaj apod. to delaj taky tak).
    (Slany) indicky omacky btw hodne vylepsi/zvyrazni malinke mnozstvi cukru.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    PIETA: přidáno
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MICKEY_MOUSE: napr zde http://eshop.vivacomex.cz/cs/katalog/products-action/ vietnamsky eshop
    nebo zajit do nektereho z obchudku pokud jses v praze, v centru je napr ve francouzske, nebo korejsky obchod v korunni, celetne ci gorazdove - viz nastenka
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Ještě se zeptám - tip na šikovný eshop s asijskými surovinami? Myslím kde je široký sortiment, abych tam sehnal pokud možno vše hezky pohromadě. Zatím googlím a vždy to je nějaká hodně očesaná speciálka.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MRMNK: Jak kteří, někteří nic novátorského nezkousnou, vyzkoušeno. :) Ale já sám z toho mám výborné pocity, jím zdravě, vařím jednoduše, baví mě to. Beru vaření jako součást svých výletů a styl "klobása s chlebem a pytlíkovou gulášovkou" beru jako poslední možnost. Ta asie je pro mé účely skvělá a jsem vděčný, že si tu rozšiřuji obzory.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    trampové se špekáčkem puknou závistí .)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Díky za tipy, kari je samo o sobě super tip, úplně jsem na něj zapomněl. Tom yum je taky super tip, to jsem neznal. I to půlené mungo a dály. Díky díky, to je přesně ono co hledám - jednoduché a univerzální ingredience, které tvoří základ doplnitelý kde čím, českým i orientálním.
    FLU
    FLU --- ---
    MICKEY_MOUSE: na vandrech se mi osvedcil dal z loupane cervene cocky ci loupaneho a puleneho munga (popripade jine lusteniny, ktera se nemusi namacet a rychle se rozvari) - trochu oleje, cibule, cesnek, zazvor (suseny), kostka zeleninoveho vyvaru a nejaka masala na curry (muze byt i kupovana, ale neni zas tak slozite si ji doma pripravit). k tomu ryze (basmati).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    reply MICKEY_MOUSE|46664459}: Jednoduche rybi kari, okoukáno od thajské průvodkyně - kari pasta, cibule, rajče, krabička sardinek, rybí omáčka, případně kokosové mléko (pro čundr lze i práškové)

jinak v podstatě můžeš použít jakoukoliv zeleninu, přidat tofu a dodělat se sojovkou a bude to dobré

jednoduché jsou i thajské polévky z pálivokyselé pasty (tomyum), stačí přidat něoc zelniny (mrkev) nebo tofu a nudle dovaříš rovnou v polévce
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, mám maličko netypický dotaz - jsem cykloturista, a miluju vaření v přírodě. Vozím si kapesní vařič a zkouším v něm kde co, nejraději pro outdoor netypická jídla (ale za vaření považuji i studené věci typu pomazánky apod.). Podmínkou je jen jednoduchost, skladné a snadno přenositelné suroviny. Nedávno jsem zkusil asijskou kuchyni, konkrétně miso polévku s řasami, houbami a tofu. Nebo tofu s rybí omáčkou a rýžové nudle. Asie mi přijde ideální, protože je jednoduchá, lehká, výživná, lehce modifikovatelná. Např. omáčky jsou ideální, stačí do nich něco namáčet (tofu, rýži, surimi...) a hned je jídlo, to se mi líbí. Anebo miso pasta, cokoli doní + voda, a je polévka. Máte někdo šikovné tipy, co z asijských surovin takto jednoduše kuchtit? Nejsem vůbec odborník, obě jídla mi doporučil prodavač. Díky.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Poraďte mi nějaké osvědčené recept na švestkové a cibulové chutney, dík.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    imho to vubec neni o ingrediencich, jestli tam patri nebo nepatri lemongrass, kokosove mleko nebo cokoliv) se bude lisit na receptu dle regionu odkud pochazi, nekde se fvari vic s tim jinde zas s onim
    curry je proste omacka s masem/zeleninou.. a polevka je polevka, rozdil je evidentni (i kdyz v thajsku na ulici jsou i curry dost ridke, polevka je porad polevka, tekutiny je tam mnohem vic)

tady jsou priklady nejakych polevek http://www.thaitable.com/thai/recipes/soup vs nejaka curries http://www.thaitable.com/thai/recipes/main-course
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    A teda asi zásadní problém je v tom, že pojem Thajské curry je v podstatě konkrétní jméno určitého jídla (jehož složení může být variabilní), zatímco thajská polévka je asi jako bys řekl česká polévka - obecný název pro konkrétní polévky vařené v čechách (bramboračka, kulajda, dosaď si)
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    GREVE: Rozdíl bude zjednodušeně v tom, že polévka je tekutá a není k ní příloha (typicky rýže). Tekutá je proto, že se kromě kokosového mléka ředí vodou. Curry se taky ředí vodou, ale jen lehce, je takové hutnější. Někde jsem taky četla, že do curry nepatří lemongrass, zatímco do níže zmíněných polévek se dává.
    Ale k tý hustotě - připomíná mi to rozdíl mezi gulášem, jak ho znáš z hospody - zahuštěnej s knedlíkama a gulášovou polévkou - ideálně nezahuštěnou a s bramborama / párkem.

Thajské curry: Red thai curry (případně green / yellow)
    Thajská polévka: Tom yum, Tom kha + další polévky, které vůbec nestojí na kokosovém mléce, ale na vývaru (podobné vietnamskému Pho bo/gá nebo čínské Wonton soup s knedlíčkama.

LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    GREVE: ja si zas predstavim neco takovyho:

GREVE
    GREVE --- ---
    LA_PIOVRA: Já jsem zatím v restauracích vždycky dostal tohle: http://www.jakvkuchyni.cz/wp-content/uploads/2014/05/krevetova-polevka.jpg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam