• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: co nejaky udony, slo by to taky dat na nudle? neni castesny kouzlo v tom, ze se vpije ta stava do rejze?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    How to Make Oyakodon (Japanese Chicken and Egg Rice Bowl)
    https://www.youtube.com/watch?v=YTMSOkZgMM0


    Oyakodon (Japanese Chicken and Egg Rice Bowl) Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/recipes/2016/08/oyakodon-japanese-chicken-and-egg-rice-bowl-recipe.html


    Tohle je tak strašně dobrý a je to fakt za 30 minut na stole. Patří to k jídlům s jednodušší chutí a potřebujte uvařit fakt dobrou rejži a mít dobrou sojovku a hodí se mít co nejlepší kuře, ale je to dobrý i s koncetrákovým.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SALAMAN: Já mám zvýšenou citlivost na glutamát,takže pokud ho nepoužijou jen na úpravy(nevadí) ,ale doháněj slabej vývar nasypáním většího množství glutamátu (poznám jednoznačně),tak to velmi snadno způsobí tu touhu po tom mít/sníst víc.. :)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    EXCITE: Já si třeba neumím představit, že bych marinoval maso nebo připravoval nước chấm bez glutamátu. Stačí opravdu jen špetka, jinak by jídlo bylo moc slané.
    KROKODILE
    KROKODILE --- ---
    ZUZKAOU: Mimochodem, citron jsem díky pho polivkam zkusil i v jiných (neasijskych) polévkách a funguje to skvěle, odlehčí, zvýrazní chutě....
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: A hele!:) dik za tip
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak teda kuřecí vývar ochucený kořením na pho se prodává. Netuším jak moc je hustý a jaké je chuti.

    Koko Food Pho-lév-Ga drůbeží vývar 800 ml | Kolonial.cz
    https://www.kolonial.cz/chlazena-hotova-jidla-polotovary/pho-lev-ga-drubezi-vyvar-800-ml
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: kyselí se to až potom těsně před jídlem podle individuální chuti, idelně limetou, ale kdo nemá limetu, tak tam dá citron...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MICKEY_MOUSE: takže potřebuješ:

    3 kg mraženou slepici (nebo chlazenou, to je šumák).
    2 kg kuřecích skeletů
    2 cibule
    větší kus zázvoru
    1 hlavičku česneku
    větší ruličku skořice
    lžičku anýzu
    4 hvězdičky badyánu
    lžičku koriandru
    1 černý a/nebo 4 zelené kardamomy
    5 hřebíčků
    4-5 l vody
    rybí omáčka

    Skelety peč v troubě na 200°C tak dlouho, dokud nezačnou hnědout. Přímo na plynové plotýnce opeč ze všech stran na půlku rozříznuté zázvor a cibuli, aby ti tam vznikla spálená slupka a hnědo černé plošky na řezu zázvorem a cibulí. V hrnc nasucho opeč koření, přidej slepicí, upečené skelety, všechn výpek ze skeletů - pekáč zalej troškou bílého vína, nebo octa naředěného vodou, aby si uvolnil všechny připečené kousky a nalij to do hrnce. Všechno to zalij vodou a nech pomaličku vařit co nejdéle to vydržíš - alespoň tak 6 hodin, ale klidně 12. A nebo tak 3-4 hodiny v papiňáku.

    Pak to důkladně přeceď a podle chuti dosol rybí omáčkou - přidávej ji po jednotlivých lžících a ochutnávej, až to bude ono.

    Na prudkém ohni nech vývar vařit, aby se odpařil tak na maximálně 1 litr. Nech vychladnout, přendej do menších ziplockových sáčků a zamraž.

    Pro použití zalij vroucí vodou, tak v poměru 1 díl vývaru na :2- 3 díly vody. Pokud budeš redukovat ještě víc, až z toho bude spíš hustá omáčka, než vývar, tak to pak nalij do sáčků na led a kostičku používej místo klasické kostky bujonu - tak 1 kostku na 3 dcl vroucí vody.

    Práce na jednu deštivou sobotu a radosti na 10-15 porcí.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    ZUZKAOU: Hrnec mám i desetilitrovej a mrazák mám taky, pročpak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MICKEY_MOUSE: jak velkej hrnec máš doma? Máš mrazák?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MICKEY_MOUSE: SKoro bych se vsadil,že si ujíždíš na tom glutamátu, kterej do toho dost často sypou po kilech...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    da se k tomu jeste dat nakladany cesnek
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MICKEY_MOUSE: to nevim, silne pochybuju, ze to bude v tekutem stavu, imho si to vsichni vari
    tady asi trochu smysluplnej recept
    Jak na Pho Ga | vietflavour.cz
    http://vietflavour.cz/jak-na-pho/
    akorat k te opecene cibuli bych ja pridala jeste opecenou skorici, badyan, kardamon
    misto soli vic rybi omacky
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    KASUMI: Myslel jsem třeba vývar jako takový k lahvi/sáčku/jako gel, nebo aspoň instantní kostku. Úplně suchý prášek ne (pokud to ze suchého prášku nevaří i ti Vietnamci. Úplně na té polívce ujíždím.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jako v sacku myslis? mozna jo, ale budes muset nekam k vietnacum, mozna to budou mit v sape
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    KASUMI: Aha, to by mohlo být ono. A netušíš, jestli se ten vývar nedá pořídit hotový?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MICKEY_MOUSE: nebude to pho ga? bude to silnejsi vonavy vyvar ze slepice
    FLU
    FLU --- ---
    KLEINZACH: priste zkus udelat kimchijeon (palacinka z kimci), popripade skrizit gamjajeon (korejsky bramborak z beznych anebo sladkych brambor) s kimchijeonem. nevim, nakolik je ta "kimcibramborakova" fuze autenticka, kazdopadne je ale ukrutne dobra :)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Chodím do klasického asijského bistra, kde si dávám "obyčejnou kuřecí polívku". Vývar, pár plátků kuřecího masa, nudle, nakrájená cibulka, a podle chuti tipuji, že v tom je i citronová šťáva na mírné okyselení. Má to VYNIKAJÍCÍ chuť, a tak se ptám — víte o receptu? Přijde mi totiž, že to nejspíš nebude obyčejný kuřecí vývar, je to takové zvláštní, nechutná to jako naše kuřecí polívka.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    jak sem se tu minule ptal na to kimchi tak to dopadlo super a behem mesice sedm kilo zmizelo.
    z posledni varky sem zkusil udelat kimchi jjigae (asi by me nenapadlo kimchi jeste ohrivat) a jako taky dobry, ale ty efekty.. pripadal sem si jak bahenni sopka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam