MICKEY_MOUSE: takže potřebuješ:
3 kg mraženou slepici (nebo chlazenou, to je šumák).
2 kg kuřecích skeletů
2 cibule
větší kus zázvoru
1 hlavičku česneku
větší ruličku skořice
lžičku anýzu
4 hvězdičky badyánu
lžičku koriandru
1 černý a/nebo 4 zelené kardamomy
5 hřebíčků
4-5 l vody
rybí omáčka
Skelety peč v troubě na 200°C tak dlouho, dokud nezačnou hnědout. Přímo na plynové plotýnce opeč ze všech stran na půlku rozříznuté zázvor a cibuli, aby ti tam vznikla spálená slupka a hnědo černé plošky na řezu zázvorem a cibulí. V hrnc nasucho opeč koření, přidej slepicí, upečené skelety, všechn výpek ze skeletů - pekáč zalej troškou bílého vína, nebo octa naředěného vodou, aby si uvolnil všechny připečené kousky a nalij to do hrnce. Všechno to zalij vodou a nech pomaličku vařit co nejdéle to vydržíš - alespoň tak 6 hodin, ale klidně 12. A nebo tak 3-4 hodiny v papiňáku.
Pak to důkladně přeceď a podle chuti dosol rybí omáčkou - přidávej ji po jednotlivých lžících a ochutnávej, až to bude ono.
Na prudkém ohni nech vývar vařit, aby se odpařil tak na maximálně 1 litr. Nech vychladnout, přendej do menších ziplockových sáčků a zamraž.
Pro použití zalij vroucí vodou, tak v poměru 1 díl vývaru na :2- 3 díly vody. Pokud budeš redukovat ještě víc, až z toho bude spíš hustá omáčka, než vývar, tak to pak nalij do sáčků na led a kostičku používej místo klasické kostky bujonu - tak 1 kostku na 3 dcl vroucí vody.
Práce na jednu deštivou sobotu a radosti na 10-15 porcí.