vcera jsem delala ramen (zaklad receptu podle kamu, mensi modifikace, pac sehnat 1/1 nektere suroviny byl orisek :D)
foto zde
[ KASUMI @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]
ingredience:
bucek
kureci skelet
voda
mrkev
porek
cibule
shiitake
enoki
jarni cibulka
mirin (nebo cinske ryzove + hnedy cukr)
sojovka
cesnek
zazvor
sezam
chilli papricka
dashi
vejce
sezamovy olej (na nem jsem vse opekala, pokud to slo na panvicku)
nudle
ponzu omacka
javorovy syrp
odhady + recept:
700 gr bucku bez kuze
1 kureci skelet
dat varit (cca 2,2 l vody, aby bylo ponorene), sbirat penu
na hrubo 4 mrkve, na hrubo 1 porek, 2 cibule na pul - opect do hneda, pridat k masu
pridat chilli papricku
vareno cca 4 hodiny, 3 zakryte, 1 odkrytou
scedit, zeleninu vyhodit, maso ze skeletu obrat, bucek nakrajet (uplne se rozpadal, tze puvodni zamer ho opect neprosel)
pridat dashi (cca 2 lzicky) - neni to nutny, ale doda to tomu tu spravnou ramen vuni, jak ji znam z japonska a podstatne umami
na panvi jsem opekla na hrubo nakrajeny zazvor (celkem mel velikosti mensi dlane) a asi 4-5 strouzku cesneku a kousek chilli papricky bez seminek
hodila (bez papricky) do zcezeneho vyvaru, prilila cca 4 lzice ryzoveho vina (cinskeho) se lzickou hnedeho cukru (patri tam mirin, ale ten jsem nemela, tohle byla slusna nahrazka) a sojovku - dala jsem ji tam opravdu hodne, dokud jsem nedosahla pozadovane chute, recept rikal 6 lzic, ja mela bezlepkovou sojovku, ale ta je dost slaba, te tam slo min. 12 lzic a zbytek jsem dotlacila kikomanem, kterej je vyznamne vyraznejsi
vedle na panvicce jsem si opekla shiitake na platky, sparila v misce enoki , nakrajela jarni cibulku, na dalsi panvicce jsem na sucho opekla sezam (mix bily a cerny), uvarila vajicka (udelala jsem ho moc, melo tect, obvykle mi funguje dat vejce do rendliku a dat varit a od momentu varu odpocitat 4,5 minuty, ale tady jsem to jeste nechala potom ve vode a to uz bylo moc)
psenicne nudle dle navodu
a na posledni panvicce jsem opekla cca 200 gr bucku na mensi kosticky, po dodelani jsem ho zakapla ponzu a par kapkami javoroveho syrupu (chtela jsem hoisin, ale nemela jsem)
v misce
nudle
obrane maso, oba druhy
houbicky
cibulka
precedeny vyvar (je tam ten zazvor a cesnek a zejmena ten zazvor nikdo kousat nechce)
opeceny bucek
vejce
sezam
a ja si dala jeste trochu chili pasty z japanu
tadaaa :D
srani neskutecny, zejmena ten bordel okolo :D
ale stalo to za to :)