vařte asijské segedíny! (tedy věci co jsou dušené vepřové s kysaným zelím)
Klasikou ke kimčchi jigae
Kimchi stew (Kimchi-jjigae) recipe - Maangchi.com
https://www.maangchi.com/recipe/kimchi-jjigae
čerstvé pekingské zelí, jarní cibulka a kimčchi se oretují na pánvi, zalije se to daši vývarem, na povrch se dají plátky tofu a případně plátky vepřového a udusí se to do měkka. Podle chuti se to dosolí a dosladí. podávat s rýží.
A čínská dušenina s kysaným zelím je taky super.
Northern Chinese Sour Cabbage Stew | The Woks of Life
https://thewoksoflife.com/northern-chinese-sour-cabbage-stew/
Pomalu táhněte do měkka vepřové ve vodě do které dáte čínské víno, zázvor, česnek, sečuánský pepř a badyán. Slíjte vývar, vychladné vepřové nakrájejte na plátky.
Na tuku orestujtete zázvor, česnek a jarní cibulku a na nudličky nakrájené kysané pekingské zelí.
Kysané pekningsé zelí získáte snadno. 1 kg zelí rozeberte na listy, 2 l vody smíchejte s 60 g soli. Do velké zavařovačky naskládejte zelné listy, zalijte slaným lákem, zatižte a zamezte přístupu vzduchu a nechte to týden až dva prokvasit.
A nebo smíchejte čerstvé pekingské zelí s normálním kysaným zelím.
Orestovanou zeleninu zalijte vývarem z vepřového, přidejte lžíci až dvě ústřicové omáčky, přidejte do toho skleněné nudle a jen co trošku změknout, tak na povrch naskládejte plátky vepřového a cca 5-8 minut nechte na nejmenším ohni provařit, aby změkly nudle.
Číňani do otho dávají méně nudlí, příapdně tam dávají maso syrové na tenké plátky a dusí to společně a pak k tomu jedí rýži a příapdně na vepřové dělají namáčecí dip (sojovka+česnek+cukr+chilli olej). ale ve své podstatě je ten dip zbytečný, nudle, zelí, maso a vývar si vystačí samy o sobě. A teda dělali jsme to s prorostlejší krkovičkou ne s bůčkem. libovou kýtu jsem takhle onehdá pošírovala kvůli něčemu jinému a ta se teda vysušila.
Přidala jsem tam víc skleněných nudlí a měli jsme to jako nudlové jídlo a bylo to super. Originálně by tam měly být mungo nudle, ale dělala jsem to s batátovými, pro kteér mám slabost.