IOM_NUKSO: hele, nejspíš mě tu teď nebudou mít rádi, ale jen přidávám názor a co jsem slyšela od jednoho doktora.
já osobně jsem s kalíškem celkem spokojená, počáteční investice už se vrátila, zavádění a vyndavání taky jde, ale přestože jsem zkusila dvě různé velikosti, tak prostě v dny silnějšího krvácení protéká a používám ho i s vložkou. ale i tak fajn, pořád je to asi zdravotně lepší než tampon.
další věc, co jednou budu učit svou dceru, že je důležité si mýt ruce pořádně mýdlem nejen po výměně vložky/vyndání tamponu/ vylití kalíšku - ale hlavně předtím! než jdu na záchod.
ségra tuhle měla nějakou vaginální infekci a gynekolog se chytal za hlavu, že používá kalíšek (ano, může to být lobby výrobců tamponu, i když ten doktor prostě řikal, že nejzdravější je vložka), a že to jak máš v těle ten kalíšek by připodobnil tomu, když se dělaj v laboratořích odběry krve, to se pak zahřeje na 37 stupňů a pak se jim tam množí krásně ty bakterie a oni z toho dělaj rozbory, nejsem lékař, jen on to tak zhruba popisoval. Takže když ten kalíšek má člověk v sobě dlouho, tak to podlě něj není rozhodně zdravý.
Já kalíšek používám dál, ale rozhodně bych ho v sobě nenechávala dvanáct hodin, max je osm na noc a přes den ho omývám tak zhruba každé tři hodiny, a pak když už mám ty dva dny slabé menstruace, tak už jsem na vložkách, protože už krvácím málo a už je mi to zavádění i nepříjemné.
tak se do mě pusťte, ať jsem moudřejší.
Znovu opakuji, že za mě je to super vynález, jen bych byla trochu obezřetná (jak v nějakých diskuzích lidi píšou, že ho ráno zavedou a vyndaj až večer po návratu z práce, to bych asi nedala).