Jak je to s proplácením služeb realitce, když nedošlo k podepsání smlouvy?
Ve velké nouzi jsem zkusmo nabídl nemovitost k odkupu. Přijel realitní makléř, prohlédl si byt, nastínil cenu. Já na to, že by to šlo. Dohodl se podpis na čtvrtek. Ve čtvrtek jsem se nicméně nemohl dostavit, omluvil jsem se. Makléř určil další termín na pondělí. Obrovskou shodou náhod se mi ve čtvrtek odpoledne ozval známý, že by nemovitost za běžnou tržní cenu (o statisíce víc, než nabízí realitka při odkupu) koupil. Samozřejmě jsem souhlasil, makléři jsem v pátek ráno napsal sms (komunikovali jsme většinou smskama), že děkuji za nabídku, ale dám přednost pro mě výhodnější smlouvě.
Dnes mi makléř psal, že mé jednání nepovažuje za solventní a rád by chtěl uhradit náklady spojené s vypracováním smluv, atd.
Ano vím, že mé jednání nemusí vypadat košer. Ale nepodepsal jsem s danou realitkou žádný papír. Z morálního hlediska jsme si minimálně kvit v tom, že oni za odkup nabídli sice relaitvně vysokou, ale přesto malou cenu a teprve na mé naléhání odstranili ze smluv prasárny stylu rozhodčí doložka, atd.
Co myslíte, jak postupovat?