mimochodem podelim se o (pro nekoho doufam) zajimavej poznatek...
priznani k dani z prevodu nemovitosti:
nejdrive pro odlehceni - jmenuje se to ted dan z nabyti nemovitosti, prestoze ji dal primarne plati prodavajici. byl navrh zakona, ze to bude platit nabyvatel, ale pak to nak seskrtali, akorat tu dan zapomneli prejmenovat :))
ma to 13 stran a je to pomerne peklo, delam v korporatnim poradenstvi a jsem zvyklej na byrokraticky mrdky, ale tohle je fakt prvni trida... vyplnoval jsem to asi 2 hodiny a nakonec stejne musel volat na FU, protoze nektery chlivecky jsou nejednoznacny nebo nedavaji smysl.
pochopitelne 99% informaci by si FU mohl zjistit sam, ale vypichl bych pro extra lolz - povinne musite vypocitat a vyplnit i deadline podani, aby to urednice nemusela sama zjistovat :) zajimalo by me, esli to overujou, kdybych tam uvedl smysleny datum z budoucnosti, a esli ano, tak proc se to teda vyplnuje :))
ale ted to podstatny:
posledni cca rok a pul (?) uz neni potreba davat znalecak, je mozny misto znalecky ceny pomoci takovy kalkulacky FU urcit tzv. smernou hodnotu, a realnou prodejni cenu pak porovnavat s ni.
dobra zprava je, ze:
- ta kalkulacka je dost zvlastni, hodne faktoru tam chybi nebo je asi podcenenejch, plus jsou tam vylozeny chyby a lezou z toho strasne podstreleny ceny, nebo aspon v mym pripade vylezla (vice viz nize)
- aby to nebylo malo, FU, asi aby se kryl, kdyby z ty kalkulacky lezly hausnumera smerem nahoru, tak dava 25% "polstar" - z ty smerny hodnoty se pocita pouze 75% a proti tomu se porovnava kupni cena
vysledek je, ze podnikavy duse muzou kupni cenu opravdu extremne podstrelit a vyrovnat se bokem, a FU proti tomu formalne nebude moct nic namitnout. za realnej vysledek nerucim, ale moje zkusenost je jasna:
prodaval jsem 36m2 2+kk byt na spodnim Zizkove, 8 let po rekonstrukci, za 2.440.000,-, tedy cena ne uplne nizka, odpovidajici trzni, spis snad i mirne vyssi.
v kalkulacce FU mi vysla smerna hodnota neco pres 1 milion :))
ano, zapocital jsem cenu pozemku (nutno si pracne vyhledat cenove mapy, v oficialnim zdroji je nenajdete, taky vesela piskuntalie), ano, kontroloval jsem si to nekolikrat. zjistil jsem, ze vtip je v tom, ze obrovskou roli hraje stari domu a jemu odpovidajici stav. ja jsem v souladu s vysvetlivkama formulare uvedl stari domu 100 let, prestoze se dum pred 8 lety zrekonstruoval. ve vysvetlivkach je totiz uvedeno, ze se bere doba od PRVNI kolaudace, nikoliv posledni kolaudace. ted pominu, ze pri ty kompletni rekonstrukci 8 let nazad se stejne nekolaudovalo, protoze to developer se stavebnim uradem nejak skoulel a bylo to pouze na ohlasku :)
protoze je to velky wtf, overoval jsem telefonicky na FU, ale potvrdili mi, ze to mam vyplneny spravne.
presto jsem zkusmo dal stari domu 8 let, prekalkuloval a stejne mi vyslo jen 1,7 mio vcetne pozemku.
bud jsem nekde udelal nejakou silenou botu, nebo ji nekde udelali metodici FU. znamena to, ze bych ten svuj byt mohl prodat za 1.275.000,-, z tyhle castky zaplatit dan a na FU nasadit nevinnej trollface...
ja jsem blba poctivka a platim skoro 100k :-o