• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    Excesy české myslivosti - zcela anonymní sběr podnětů
    https://docs.google.com/a/batima.cz/forms/d/1yMP1unH9rs61Tx1RymngUIY9UFcYbnO0N77LrJbitrE/viewform?c=0&w=1
    http://myslivci.blogspot.cz/
    http://zrusmemyslivce.blogspot.cz/

KENJIRO --- --- 15:02:50 14.2.2009
    RUSSIANBLUE: Hm... a když je to obojí? (mimochodem, já jsem na tom stejně - lov je pro mne OK, jinak jsem vegetarián :-) )

KENJIRO --- --- 18:42:55 15.2.2009
    TSOH: Ale já nezabíjím ani pro peníze, ani pro zábavu. Dělám to pro jídlo.

KENJIRO --- --- 13:49:49 16.2.2009
    OK, tak jsme si ujasnili, jak je to se mnou a masem :-) všichni spokojeni? ještě má někdo nějaké připomínky?
    rozbalit záhlaví
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: ad osobnost, no comment. Ad tvoje paralely, ne nevidim a mozna ani nechci, protoze tvuj nazor je zalozen na necem co nevis. Ja take nevim jak to je, coz jsem uz nekolikrat napsala, takze pokud se minis porad navazet, pak najdi nekoho kdo o to neco vi a muzeme se bavit dal. Vsechno jsou pouze domnenky a skutecne si myslim, ze pokud budu neco "chovat" a neco dalsiho mi bude muj zamer nicit , protoze se to premnozi ( spocitej si kdyz jsi tak chytra kolik toho spase takovy slon a ted si vem ze jich budes mit na te male plose treba 30krat vic nez je plocha uzivi ), pak skutecne vidim cestu v regulaci. Farmy spolupracuji a zver vymenuji nebo primo odvazi jinam, aby doslo k obohaceni druhu, ale co minis jako delat s premnozenymi zviraty v uzavrenem prostoru ? Jsi tak chytra, pak sem dej reseni, obcas mi prijde ze tvoje nadseni pro vec ponekud zapomina na financni naroky veci.

Navic tve nadseni je ponekud neumerne k faktu, ze jsi v Africe nikdy nebyla o veci vis jen to co vis. Nemam snad pravdu ? Nebo jsi tam byla a zila a vis jak to je. Pak me prosim pouc, rada zmenim sve nazory.

BTW ohrozene druhy, me prijde napriklad zajimavejsi Kun Prevalskeho ktery ma u nas dokonce misto, kde se uci zit volne nez je odvezen zpet do sve domoviny. Nejaky slon mi prijde skutecne daleko, ale pokud bych mela volit mezi hrebenem ze dreva a hrebenem ze slonoviny pak drevo vyhrava. A vis o tom to je. Nepodporovat trh tim, ze budes takove veci nakupovat. Ne tim, ze budu rikat ze schavluji regulaci druhu na farme, o ktere se pouze domnivam ze to tak je. A to je podle me dost markantni a do oci bijici rozdil.

ANABEL_LEE: tak proc porad tak proti lovu brojis ? Ponekud zvlastni...
    Ad sloni a turisti. Za prve mluvim za sebe, pak nechapu tve "vase logika".
    za druhe -Rozdil mezi pytlakem a turistou.... Proc si turista bude vozit domu kly ? Myslis ze by ho na letisti pustili ? A to je ten rozdil, cerny trh, ktery je zasoben pytlaky jde mimo vladu zeme. Konecna cena je tedy daleko nizsi , nez kdyz si jako turista pokusi vyvezt nejaky ten kel-legalne ( ackoliv pochybuji ze to jde).Jediny kdo napsal ze slon je skoda jsi ty, pak ho sama davas nekam kam nepatri.

Proste a jednoduse pro vas obe damy, znovu opakuji ze nejsem priznivcem lovu krasnych zvirat jen pro jejich trofeje. To uz by ste mohly davno vedet. A druha vec, az budte vedet, ale skutecne na 100% vedet jak to v Africe na farmach je, pak me prosim poucte, ale do te doby je tahle debata pro nas vsechny naprosto bezpredmetna a nikam nevedouci. Bavit se o druzich, ktere od svych pocitacu tezko zachranite ( pokud tedy nepresouvate prave sve miliardove konto na zachranu techto zivocichu : ) ) mi prijde ponekud zcestne.

Do te doby sorry, ale ja za sebe s tematem Afrika koncim anzto nemam vice podlozenych informaci. Dekuji
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    GIO: Připomněl bych, že dost ohrožených druhů přežilo díky umělému chovu. Možná že v tomhle případě účel světí prostředky.
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: ja te zklamu ale na netubjsem stejna jako ve skutecnosti, moc se pretvarovat neumim. opravdu si ty kecy o lovu vzacnych zvirat neobhajis premnozenim. tam to totiz nema byt nastaveno jako mame farmy a tam se nam to hezky mnozi prijedte si zastrilet, ale spis snad podporovat ty doslova pred ocima vymirajici druhy ne? to mi chces tzvrdit, ze vazne nevidis tu paralelu, kterou ti tu furt nadhazuju? ze ja na hlavu postavene regulovat si na farme neco, ceho je ve volne prirode opravdu zalostne malo, vpodstate na hranici vymreni? kdeze, to mas rada prirodu? zacinam si myslet opak..
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: Aha...takže je OK zabít zvíře a sníst ho, akorát z toho musíš mít výčitky svědomí.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: Afrika je velka, a turistu tam zase tolik neni..alespon co vim ja od znamych. I Massai mara je uzasna a turistu potkas tak jednou za den.

GIO:

K obema prispevkum, vis, pokud pujdes na stranky ochranaru taky ti budou podsouvat sve nazory a fotografie umucenych zviratek, ale pokud se bavime o africkych loveckych farmach jako takovych a o zviratech, ktera jsou nekym vlastnena, a to jsou, tak je preci jen jejich vec jak se o ne budou nebo nebudou starat a pripadne je i lovit. Nebo ne ? Neco jineho je volna priroda to je jasne, ale tady se bavime o tom co clovek vlastni. Jak uz jsem rikala neznam zakony o zviratech v Africe na farmach, ale mozna by stalo za to se k tomu dopidit.

A jinak co pises o premnozeni, no ono u druhu jako antilopy je to neco jine, tam je reprodukcni doba ponekud kratsi nez u slonu a nosorozcu, ale pokud si prectes co sloni delaji kdyz se napriklad seskupi mladi byci pak tomu rozumim ze je potreba regulovat a pokud to nejde udelat odvezenim zvirete, coz je velmi nakladne ( uspani, nalozeni na specialni transporter a prevezeni stovky km daleko )pak sorry, ale kdo ti to zafinancuje, Greenpeace ? neverim. Takze odstrelenim jednoho mladeho slona se zbavis problemu a vydelas tolik aby jsi jine prevezla. Tedy, to je moje domnenka, ale verim ze obdobne to funguje. Mozna ale ze ne.

Ja nejsem priznivcem lovu velkych a nadhernych zvirat, ale proste farma je farma a daleko vic mi vadi pytlaci kteri zabiji jen kvuli klum, rohum atd a zvire by mohlo zit. To mi prijde jako svinarna nejvetsiho kalibru a jeste proto, ze to jsou predevsim puvodni obyvatele, kteri to delaji kvuli penezum. A vis tohle na farmach proste neni. Nebo minimalne, kdyz se prostrihaji plotem atd.

BTW jak me soudis je mi, znovu opakuji, jedno, nezname se a na netu je preci jen kazdy jiny ;)
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: mimochodem citovat ze stranek lovcu je opravdu na urovni, to jsou jiste podlozene a pravidve informace, kdyz jim jde to si ta zvirata ulovit, tak tam fakt nebudou psat, ze je jich malo, ze.
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: hele to je ale vyhlasene turisticke misto, a to ja prave nechci. chci surove prostredi..safari proto aby ta zvirat vubec byla nekde na dohled. resp spis narodni prka nejaka zachranna stanice spis..

samozrejme, ze ti to reknu, tech bilych nosorozcu je ve volne prirode asi 20. lovi se druhy, ktere se umele rozmnozi v rezervaci, aby se pak mohly za prachy strilet fakt ti to prijde normalni??
    proste ty lov beres jako konicek a budes to branit zuby nehty i kdyby to byla spromiutim sebevetsi picovina...jakoze je.lovit tyhle druhy zvirat je cira frajerina a o opaku me nepresvedci ani argument o prilisnem premnozeni v nejake uzavrene oblasti, to je umele vyvolane premnozeni za ucelem toho nasledneho postrileni, nic vic.

anabel si myslim neprijde obecne lov amoralni. to zase ctes jen ve sve hlave a pokousis se cist mezi radky, ale dost blbe a zaujate. nedelej to, je to trapny. a snizuje to pak i tvoje docela relevantni prispevky.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    jen pro predstavu mala citace http://www.africanskyhunting.co.za/hunting-big-five.html

Contrary to popular opinion, the Elephant is not endangered and in fact several countries of Southern Africa have been forced to institute culling operations to keep their numbers in balance.

The White Rhino, through much effort by hunters and conservationists has increased in numbers sufficiently to once again be hunted in South Africa. The Black Rhino (Diceros bicomis) has not made such a successful comeback and is still highly protected.

BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: jed tam kde se nelovi, jen foti tzn. ne na farmu, ale do prirodni rezervace :) Napriklad Massai mara je pry uzasne :)

GIO: ne, skutecne nevim a netusim jake jsou stavy nosorozcu, ani jinych rozcu v Africe, jelikoz me to nezajima, protoze u nas neziji ( mimo ZOO )a ani ja tam neziju . Ale ty mi to jiste reknes, nemylim se ?
    BTW, proste zase si to skatulkujete jak se vam chce, aniz o tom vubec neco vite. Predkladas druhy, ktere jsou na pokraji vybiti diky pytlakum a ne diky lovcum. Lovi se druhy ktere nejsou "kriticky" ohrozene. Prosim podivej se napriklad sem http://www.africanskyhunting.co.za/hunting-big-five.html

Pruvodce musi dodrzovat zakony, to neni jako ze on se rozhodne ( on pouze urcuje ktere zvire ze stada je urcene k odstrelu , ale to se dela i u nas na poplatkovych lovech, vis )...zase to prekrucujes.

ANABEL_LEE: to jiz davno vime ze ti lov prijde amoralni, jakykoliv. A mozna by jsi mluvila jinak, kdyby jsi tam zila a neco o problematice vedela, ale takhle ti skutecne muze jen byt tak, jak popisujes.

Uvedomte si, ze vy zijete tady a to velky rozdil, nemate ani paru jak to vypada nekde v Africe, pokud jste tam nezili ( coz samozrejme nevylucuji ). A me prijde porad rozumne, kdyz ma nekdo farmu ze ji obhospodaruje a ne ze dela psi kusy kvuli lidem co je jim na zvraceni. To proste neuznavam.

Navic farmu v Africe nevlastnim a ani neznam nikoho, kdo by farmu vlastnil, takze pokud se o tuto problematiku minite zajimat tak prosim, ale ja vam odpovidat nebudu.

GIO
    GIO --- ---
    mym snem je vyrazit na delsi fotovylet do africkych safari, al eobavam se, ze bych privezla spoustu opravdu silenych fotek... jak to tu tak ctu..
    GIO
    GIO --- ---
    velka petka - vyborny - tri z nich jsou dle vseho kriticky ohrozene druhy.. teda to postrada totalne nejen logiku ale i zasady zdraveho rozumu. buxie vis aspon priblizne jake jsou stavy nosorozce bileho(tuporohy) a nosorozce dvouroheho? kdyz to tak obhajujes.. nosorozec cerny zapadoafricky uz byl treba vyhuben uplne..takze i nejake regule v podobe pruvodcu jsou jen pekne pritazene za vlasy.. lovit neco, ceho je kriticky malo je opravdu zhytralost.
    o slonech ani nemluve...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BUXIE: slon a nosorozec pokud vim dost rapidne ubyvaji, prijde mi amoralni je lovit pro potechu, jakkoliv je to povololene a regulovane a jsou k tomu pruvodci. je mi jasne ze jsou z toho prachy, ale je mi na bliti z toh, ze se najdou lidi, kteri si zaplati za to, ze si muzou picnout na slona.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    ANABEL_LEE: Tak zacneme jinak , cituji z Wiki
    Cizím a původně svahilským slovem safari jsou označovány různé záležitosti :

* safari (lov) – druh lovu zvěře v Africe
    * safari (zoologie) – typ zoologické zahrady s velkým volným výběhem pro více druhů zvířat

Proto zde budeme rozlisovat lov a turismus. Zde mluvime pouze o lovu. OK ?

Dnesni lov ve volne prirode v Africe je provaden pouze puvodnimi obyvateli, zadni lovci tam bez povoleni lovit nesmi. Problemy s vladou, povoleni atd. Pro farmy, ktere chovaji zvirata na svych pozemcich je situace uplne jina.

AD Ohrozene druhy, asi tak, pokud chces ulovit ohrozeny druh, pak je potreba dostat od vlady povoleni a pak od vlady tve zeme povoleni k doozu trofeje a to je hooodne velky problem a je to velmi nakladne. Takze bych rekla, ze tolik se zvirat neslovi. Nejvetsi skody delaji pytlaci. to je jasny. Jinak mezi farmami probiha vymena zvirat k "oziveni krve". Ale vypousteni do volne prirody ? No nevim, ale myslim si ze to by musela povolit vlada.

A co se lovi, antilopy, velka petka ( Lev, levhart, slon, nosorožec a buvol ) atd. Pokud te to zajima, tak si otevri jakekoliv stranky africkych farem a uvidis.

Jinak jak uz jsem rikala, vzdycky mas s sebou pruvodce- profesionalniho lovce, sam lovit nesmis a pruvodce ti vzdycky rekne co strilet. Neexistuje zastrelit si co chces. Tak to nefunguje. Takze je to skutecne regulovany odlov.
    TSOH
    TSOH --- ---

Mistni myslivci maji smysl pro ferovy boj.
    http://www.mlogz.com/pachollini/articles/older/2008/12?page=8
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO:
    ... po 3 mesicich vejleteni po Andalusii (na bagetach, pomerancich, zelenine a tak )...jsem se vyskytl cestou do Cz u Ebra... což je řeka ,plná sumců, ... co sem tam videl ani nejde popisovat... (hafo volavek, obrovsky kapři pasouci se na mělčinách, ...)Chytali jsme... asi 4 nebo 5 jsem jich pustil ... jednoho jsme udelali (mirovej 130 cm) ... sic s vycitkami ale je to tak...
    ani zábava ani peníze...
    RUSSIANBLUE: to si take dneska malokdo uvedomuje... dneska je tu napriklad hafo produktu Bio a ja nevim co jeste... ale co je z hlediska ekostopy na tom k prirode a k nám šetrného kdyz se to často žene v kamionech pres pulku Evropy....
    RUSSIANBLUE
    RUSSIANBLUE --- ---
    KENJIRO: ze by to byl obycejny hlad?!
    ------------
    kdyz se na to podivam z ekologickyho hlediska, tam me to prijde ta nejcistejsi forma. Narozdil od jezdeni lodi oceanem, loveni velkymi sitemi, kde se chytaji i dalsi ryby, a pak jeste doprava do CR v nejakym plastovym obalu atd.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: Nechápu. Jaký smysl je teda OK, když to není zábava ani peníze?

----------------------------

dělal jsem ankety v jiných klubech a dával jsem možnost více odpovědí, takže jsem si to samozřejmě pro jistotu testnul
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO: to vzdyt jo... zkopiroval jsi to dobre... ,, když to neni pro zábavu, peníze ,, fakt šikovnej...

vznášel jsem zde k tobe dotaz > jak jsi zjistil ze se neda hlasovat na jednu odpoved vickrat ?

KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: No, taky jsi napsal:

[ TSOH @ m!slivost v cz i jinde ►♥◄ ] "a zabít ? když to neni pro zábavu, peníze ... jo... takova ryba v přirodě na ohni neni špatna... "
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BUXIE: mam na mysli skoro celou africkou faunu, i nektere druhy zeber jsou ohrozene. na co se tam teda tak jezdi, na antilopy, pakon, zebry, nebo na selmy?
    jiste ze se ti budou v oplocenem parku mnozit, ale mela jsem za to, ze ta safari jsou prave pro to urcena, s naslednym vypoustenim do nezazverenych oblasti
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    ANABEL_LEE: kup si parek ohrozeneho druhu a strc je do klece, pokud se budou parit a ty nebudes davat potomky pryc pak se ti v te kleci asi premnozi ? Nebo snad ne ???

Ktere ohrozene zvire mas na mysli ? Dej konkretni priklad.

BTW zeber je nekolik desitek druhu...
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO: mimochodem jak jsi to zjistil ze se neda hlasovat na jednu odpoved vickrat ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam