• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MR3SKARastafari, I-tal, respect, peace,love and unity
    COULEEN
    COULEEN --- ---
    CHE_GUEVARA: Ano souhlasim s tim az na fakt ez pohan je velice osidne slovo (uz proto ze ho vymysleli krestane). Ale to co jsem chtel rict je ze ja si nemyslim ze existuje ateista clovek uplne bez viry....je jen hodne lidi co nechce mit nic spolecneho s nabozenskymi institucemi a jelikoz jsou uz ovlivneni evropskou kulturou tak je pro ne buh vetsinou neco co smrdi kostelem, modlenim se, a pokanim ci obetovanim. A to se jim nelibi a tak radeji reknou, ze neveri v boha. Ve skutecnosti clovek podle meho nazoru vzdy veri.....Veri, ze priroda ho ochrani, ze existuje spravedlnost ktera nakonec zvitezi atd. V dusledku tak dava bohu jinou tvar, jmeno (nebo se to ani nesnazi pojmenovat), ale to neznamena ze neveri....a tudiz ateismus je zase jen jaky si pojem uzivany nabozenskymi organizacemi k odliseni tech "slepych,neposlusnych,spatnych". Jinak mas samozrejme pravdu v tom ze mnohdy je byt jen zajem o nabozenstvi/filozofii povazovan za viru. Coz vychazi ze stejnych korenu jako definice ateistmu ci pohanstvi.
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    COULEEN: Neříkám, že se někdo zaujímá jen o to, co se mu hodí. Ale když si bere něco z každého náboženství, bere si tedy filosofii, která se mu hodí. Z jakého důvodu, to už bývá různé. Jestli s tím souhlasí, ze sobeckých důvodů, jestli tomu věří atd. Ale podstatné je to, že vybírá jen část, která by ještě navíc neměla být v konfliktu s těmi ostatními. To, že člověk utkví rigidně a pasivně na jednom náboženství není z našeho pohledu dobré, ale o tom tu nemluvím.
    Ano, to že vše není jen černé a bílé, bychom vědět měli. Ale o že určuje co je dobře a ne, na základě svých pocitů, je taktéž subjektivum. Už jen "tvůrci náboženství" byli stejní, také podle sebe určili co je dobré a co ne. Otázka co je dobré/správné a co ne, je subjektivní, protože, jak jsi řekl, absolutní pravda neexistuje. Souhlasím s tím, že každý by se měl vydat svou cestou, pokud chce být do určité míry "svobodný". Tady ale zabředáváme do filosofie. A neřeší to to, že "u většiny lidí znamená již pouhý zájem o náboženství to, že v něco, jako je Bůh věří" - tak buď ze zajímám o filosofii toho a tamtoho náboženství a v onoho boha v podstatě nevěřím, nebo v boha věřím, věřím třeba v Boha, a můžu si říkat třeba křesťan, ale to mě neomezuje zaujímat se filosofií jiných náboženství. Další možnost je, že se o ně sice zaujímám, ale jsem ateista. nebo v ně do jisté míry věřím, a lsem v podstatě pohan.
    COULEEN
    COULEEN --- ---
    CHE_GUEVARA: No ja teda nesouhlasim s tim ze nekoho zajima jen to co se mu hodi. Ja osobne jsem ovlivnen mnoha vlivy a nemyslim si, ze to znamena ze si beru jen to co se mi hodi. Clovek ktery utkvi na jednom nabozenstvi (filozofii, vyznani) je ve sve podstate dost chudy. Navic pokud ho jen pasivne prijima stava se ovci ve stadu ktere se pase na lukach Babylonu. Clovek ktery dokaze sam urcovat co je dobre a spatne na zaklade svych vnitrnich pocitu prijde na to ze nic jako absolutni pravda neexistuje, ze zadna vec neni cerna nebo bila. A tak je to i z nabozenstvimi. Chce-li se takovyto clovek odpoutat od preddefinovaneho stylu zivota, musi jit dal a hledat svou vlastni cestu. To je cesta ktera ho muze dovest ke stesti v podobe nalezeni samasebe. Viz. napr. kniha Alchimista (Pablo Coelho). Neni podstatne kudy cesta vede tak dlouho jak dlouho je to cesta kterou jsme se vydali sami a ne cesta kterou nekdo oznacil za dobrou a zakreslil ji do map.
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    WENOUSH: Možná si bereš z každého jednotlivé fragmenty, ale ne víru v onoho boha. Když někdo má konkrétní víru, tak přijímá i věci, které se mu nezdají zase tak fajn, protože veří že je to správné nebo že to tak má být. Když si vezmeš co se ti líbí z třeba křesťanství a hinduismu, nejsi křesťan ani hinduista. zaujímá tě tak leda jejich filosofie, a to jen části, které se ti hodí.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    CHE_GUEVARA: u většiny lidí znamená již pouhý zájem o náboženství to, že v něco, jako je Bůh věří a já nejsem víjímkou a jsem dalek popírání Boha...ar ozhodně nevím, co ze mě dělá "egoistického oportunistu", některé články některých náboženství prostě neuznávám a některé ano, na tom, volit si svou cestu a dělat to, jak člověk dovede nejlíp snad není nic špatného...zato přijmout něco s absolutní platností, i když se mi to z hloubi duše příčí mi připadá mnohem horší...
    MAJAK
    MAJAK --- ---
    JULISAK: v pohode, dekovat nemusis, ja vzdycky rada vracim lidi na zem, kdyz se zamotaj do klisovitych prohlaseni.
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    MAJAK: Znáš to, chytrému napověz...
    JULISAK
    JULISAK --- ---
    MAJAK: aha, ja zas nevedela, ze mas patent na to urcovat, jak je ktera veta pro ostatni prazdna... ale diky, zes nam to zduraznila, jinak by si mozna nekteri te prazdnosti ani nevsimli a to by byla vecna skoda :))
    MAJAK
    MAJAK --- ---
    JULISAK: aha, ja myslela, ze kazdyho trkne, ze tak prazdna veta se hned tak nevidiii.
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    SHEALA: dik

    CHE_GUEVARA: neLOL
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    KINGFISHER: Anglicky tam bylo všechno ;-). Jen je to v "nářečí" :-D. (Jak dobře rozumíš lidem v UK filmech kde mluví "slangově" a dialektem? Obzvlášť třeba z doby 70-85? ;-)
    COULEEN: Nevím tedy, ale Harder they come mi moc jako životopis Roberta Marleye nepřišel, resp. podobnost asi taková, že by jsi v tom našel podobnost s počátky mnoha reggae umělců.
    COULEEN: Hovory s Bohem pro mladé / Neale Donald Walsch ; [z anglického originálu přeložil Jan Brázda] ;-D
    KINGFISHER: LOL
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    KINGFISHER: no to mi prosim vysvetlete, proc ve vete pouzije dvakrat I..

    I and I don't deal with violence.
    I and I is peaceful Rasta man.
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    jako je jasny, ze ty pisnicky musej bejt v anglictine srozumitelny, ale jestli tak mluvej (jak se tam pak bavi u ty motorky ohledne tech vinylu atd.) na jamajce i ted, tak bych se tam asi s nikym nedomluvil ... ta vyslovnost.. no desny :-)
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    od 2:10 ,no to se fakt neda :-) .. i ty skladby vet jsou takovy vselijaky..

    http://www.youtube.com/watch?v=GqFpmvH2POY
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    bez titulku bych se fakt nechytal..
    ===
    http://www.youtube.com/watch?v=C84wtN0L1A4
    ===
    COULEEN
    COULEEN --- ---
    Jo rockers je dobre jeste zkus Harder They Come s Jimi Cliffem. Rika se ze Jimi Cliff zde hraje v podstate Boba Marley, ktery v te dobe zacina svou zpevackou karieru v Kingstonu.
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    CHE_GUEVARA: Hele, koukal jsem na film Rockers a anglicky tam nepadlo skoro ani jedno slovo :-)) . nebo jako padlo ale bylo to anglictine podobny jenom trosku :-) .. jeste ze tam obcas naskocili ty anglicky titulky, kdyz uz fakt nebylo rozumet..
    COULEEN
    COULEEN --- ---
    Tak pro upresneni tady jsou cela jmena Neale Donald Walsch a Gary Zukav. Nemam zadnou zkusenost s jejich ceskymi preklady vse znam pouze z originalu, takze za obsah sdeleni po prekladu nerucim.
    CHE_GUEVARA
    CHE_GUEVARA --- ---
    WENOUSH: Na "džah" a "rastafaráj" člověk nepotřebuje rastafariánství studovat do té míry, aby si kvůli tomu založil audítko...
    Co by tedy mohl být, když je všechmo, to mě zajímá. Rozhodně nebude ani jedno z toho. Ateizmus je teoretické popírání boha(bohů), jeho existence, působnost ve vztahu ke světu a k člověku. Pokud děláš ze si ze všeho vezmeš něco, tak jsi buď egoistický oportunista a nebo jsi právě tím nejblíže k ateizmu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam