• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ano, debilní kecy... vidím, že úroveň a kultivovanost diskuze nám tu výrazně vzrostla ... :-/
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: náklady budou vozit geneticky modifikovaní osly,já s ez tebe ***...nech si tyhle debilní kecy
    náklady se prostě budou vozit dál níkladnáíímy automobily, které busdou pálit buď ropu nebo plyn, nebo jezduit na elektřinu
    na osla jeho nosnost ti každej **,už vidím jak zásobíš dnešní trh oslem ty jelito...
    to co tvrdíš je středověk a vyžaduje to populaci max 1g na celé planetě....
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: mě tvoje kidy o víře nezajímají
    mě zajímají fakta která nechceš slyšet ve smyslu nehodící se škrtněte
    těžitelné zásoby ropy,technologii máme, jsou v triliónech barelů
    BASTA,ŠMYTEC, KONEC
    ROPY MÁME DOST.jestli náklady na težbu budou 2 usd na barrel nebo 10usd na barrel
    je celkem putna páč vcena nemá s objemem zásob nic společeného, jedná se o kartel+stržní spekulace+samozřejmě zákon nabídky a poptávy
    cena ropy lítá sem a tam ne kvůli odhadu zásob ale kvůli celkové ekonomické situaci, tzn očekává se ekonomický růst, očekává se zvyšující poptávka po ropě a obráceně

    cena ropy krize nevyvolává jen je provází...

    ano širší souvisloti v rámci jádra jsou ti ukradené protože se opět nehodí, aneb nebudeme řešit efektivitu,ani zásoby ani eroi ani výhřevnost, bdueme řešit, bububububu co když to bouchne, bubububu zlý ošlivý protože RADIOAKTIVNI, rozumíš,ta radioktivita, to je to největší zlo, ODPAD,co na tom že to je použitelné palivo
    a hlubinná úložiště jsou bezpečná...a vůbec uran mi tak nějak připomíná hnusný i mperialismus a hirošimu a nagasaki, zlotřilé amerikánce co tam pomlátily deseítky tisíc nevinných civilistů, co na tom že tím paradoxně zachránily život statisícům,ne-li milionům,takže uran nebrat.
    atomová energetika je prostě často negována protože v mysli mladých revoltujících mudrů tak nějak koexistuje s USA a USA to je taky největší planetární zlo,že??

    jo aten poslední žvást o strojírenství, nevím jestli tě mám poslat do pr*** přímo nebo oklikou, zkusíme to oklikou.
    NIKDO NIC TAKOVÉHO NETVRDÍ
    nicméně ta elektrická energi eje hlavně a kvůli průmyslu a službám obecně
    to že služby nestačí a že země bez průmyslu prostě vždy bude chudá, s vyjímkou monaka, švajcu či lucemburska jsem snad vysvětlili dost jasně.zemědělsky orientovanou a přitom bohatou zemi neznám, NEEXISTUJE
    to že se do služeb započítává v podstatě průmysl, aneb energetika, stavebnictví, ale i třeba dodavatelské firmy, jedna fabrika může živit další desítky firem, ti je jedno.
    to že vzdělaností ekonomika je jen obecný blábol a plk 9to jako všicni budem politologové,bankéří a IT specialisté?????),že v národě kde průměrné IQ jest 100,ne že by to jinde bylo lepší, prostě výzkumná a vědecká centra budou živit nepatrné procento populace je jasné, co se zbytkem, zastřelit,nebude z tebe vysokoškolák jsi k ***, ke zdi?????
    průmysl a exportní ekonomika vykazující se dobrou platební bilanci prostě bude enrgii papat a je jendo jestli ty zakážeš žehlení v noci, tvé vize inteligentních spotřebičů řeší velké kulové, to jsem si taky už snad odříkali
    říkám, táhni se svýma postoji do rakouska, můžeš skákat mezi rakouskými traktory na druhé straně čáry...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ale vždyť to tady celou dobu vysvětluju... že s dnešním hi-tech to rozhodně nebude návrat do středověku.

    náklady budou vozit káry tažené geneticky modifikovanými osly a voly... obrazně řečeno. takže žádný středověk ! bude to úplně jiný level.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: měl jsem na mysli to, že plocha potenciálních pastvin velice rychle vzroste, pokud nebudeš mít dost ropy na to, abys 40% území ČR rozoral nějakými traktory, jako dosud :-)

    každopádně kdybys do debaty nevtrhl hned stylem slona v porcelánu, který chce okamžitě zadupat do země všechny, tak by sis všiml, že ovce jsem "vyslal do boje" právě z toho důvodu, že se prokazatelně nevyrábějí z ropy :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ano, slovo "většina" je mi v tomhle případě úplně lhostejné. v ČR je např. výrazně menší procento VŠ vzdělaných lidí než v západní Evropě - a tam je teda daleko větší procento populace proti jaderné energii. co tedy naše projadernost znamená ? slepou důvěru lidí, kteří nejsou schopni rozeznat uranový cyklus od thoriového a rychlý reaktor od tlakovodního, kdyby jim ho někdo strčil před nos.

    český projaderný optimismus představuje slepou důvěra v "neomezené možnosti vědy"... a bohužel, jde spíš o nějakou specifickou lokální venkovskou ustrnulost v myšlenkovém světě 50. let a možná to sahá ještě dále.... česká společnost nahradila ztracenou náboženskou víru v podstatě jakýmsi "lidovým vědeckým positivismem" - ovšem ty získané vědomosti také zůstaly na úrovni toho 19. století a Járy Cimrmana (což je období, kam tento filosofický směr právem patří). lidi si představují jadernou elektrárnu jako takový větší parní stroj - a proto, že to viděli v obrázkové knížce pro děti, tak tomu prostě věří... a jaderný reaktor je pro ně jenom takový větší parní kotel, pod který se přikládá uran, a what can possibly go wrong ?, že ano... a o širší souvislosti by se zajímaly jenom hnusní rejpalové.

    na závěr bych zdůraznil, že v EU neplatí žádný plošný zákaz výstavby nových JE (snad v Německu - ale ve většině EU skutečně ne) - a že další výstavba se zastavila jednoduše proto, že soukromé pojišťovny to odmítají pojistit, a státy se toho trochu lekly a ty záruky taky odmítají dát. (nebo možná kvůli tomuto se výstavba zastavila v USA... ale v EU to bude podobné). v současné době se ani taková zisková megafirma jako ČEZ (jeden z největších elektrárenských gigantů v Evropě) do toho nechce pustit, dokud by neměla od státu zaručenou bezvýhradnou podporu: takže někde to bude mít asi nějaký háček.

    a pokud tím háčkem není bezpečnost (u nás nejsme sice divoký opilecký východ.. ale nejsme taky zas až tak extra pečliví jako třeba Němci, že jo...), tak ty háčky budou asi někde jinde. třeba v tom, že není jasné dokdy vystačí tržně dostupné zásoby přírodního uranu ve světě, jak bychom těžili náš vlastní uran (pokud ne způsobem prasecky bezohledným k životnímu prostředí jako v Ralsku), kdo by nám dodával přepracované palivo (nejspíš Rusko), pokud cena toho přírodního dramaticky vzroste (třeba kvůli poptávce v Číně), protože trvalé úložiště je nesmysl, tak se bude přepracované palivo i odpad vozit sem a tam vlakama po celé Evropě ... a tohle všechno podstoupíme jen proto, aby ČEZ všechny elektřinu z dalších JE vyexportoval za tržní ceny (aby se mu ta investice vrátila).

    takže o tom, kolik % populace je nebo není pro jadernou energii to opravdu není: ty háčky jsou v něčem jiném - a i ty evropské národy, které jsou poněkud kultivovanější než my, a nevidí jako základ své ekonomiky těžký průmysl a strojírenství (jako třeba typičtí voliči ČSSD... nepřítomní na Facebooku a jinde na Internetu, apod.), zřejmě tyhle háčky pokládají za dostatečný důvod, proč JE nedůvěřovat.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: DALŠÍ TATAR,NEZHROUTIL,NEZHROUTIL,NEZHROUTIL
    EXISTUJÍ SUBSTITUTY
    svět existoval i bez ropy, jádra, internetu, televize a nehroutil se, svět bude exitovat dál i nezhroutí se, budou zdrioje jiné a neznamená to že se všicvhni odebéřeme do salaší počítat ovce,navíc se obávám že pro avg 10 ovcí na člověka,teda 100 000 000 ovcí není v čr dosti pastvy,asi bychom měli srovnat haupštadt prágl se zemí,vykácet rychle lesy, aby bylo pastivn dost:-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: svět by zcela bez ropy asi skutečně zhroutil, ale toho se rozhodně nedožijeme. svět se nezhroutí, pokud ropy bude méně a bude tím pádem výrazně relativně dražší než teď (bez ohledu na vývoj ekonomiky, kurzů, apod.)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    obecně prostě zdejší ňoumové kteřým se pojem energie zcvrknul do rovnice
    energie=ropa a ani základoškolská fyzika.standardním modelem netřeba zatěžovat, jim nic neříká,aneb energie je všude kolem nás.záleží jen na její formě ,možnostech využití
    energie nezaniká,platí zákon zachování energie, potencionálně má lidstvo energie neomezeně,to co v současné době umíme zužitkovat je omezené v daleké budoucnosti a nemám důvod se domnívat že vědeckotechnický pokrok nebude posouvat tyto limity dál než kam sahá naše dnešní představivost...

    ROPY JE STÁLE DOST A NA DALŠÍ STOVKY LET ,JEN HOLT JEJÍ EROI NEBUDE 10-30
    ALE 3-5 COŽ JE POŘÁD LEPŠÍ NEŽ JAKÁKOLIV FORMA BIOPALIV
    bláboly že co budou naši potomci dělat za 100 let přesně odpovídá myšlence ,ježíš co budou dělat naši pravnuci když vytěžíme veškerý pazourek....
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    SCHWEPZ: a máš jiné řešení než návrat do středověku???
    nemáš tak kušuj..
    o neefektivnosti propálení bych mlčel,právě ten ropný věk umožnil nebývalý rozmach jak technologie tak ale hlavně obchodu, bez nákladní dopravy bys v práglu chcíp hlady
    vidim opět rudě protože tu tyhle věci píšu stokrát ale jsou zám,ěrně ignorovány

    A NEJVÍC MĚ SERE KDYŽ NĚKDO POSTRÁDÁ PRO DEBATU POTŘEBNÉ ELEMENTÁRNÍ ZNALOSTÍ A PLÁCÁ KOLEM DOKOLA STEJNÉ KRAVINY
    PLASTY DOKÁŽEME VYROBIT Z BIOMASY,NEBO ČISTĚ SYSNTETICKY,což byl imho první plast světa , SPALOVACÍ MOTOR MŮŽE FUNGOVAT NA ZEMNÍ PLYN JEHOŽ JE HABAKUK,NEBOLI BEZ ROPY SE SVĚT NEZHROUTÍ
    nebaví mě diskutéři kteří prostě ustrnuli poznámím v minulém století a odmítají si připustit technologický pokrok a možnosti které přinese budoucnost.
    SVĚT BEZ ROPY FUNGOVAL A BUDE FUNGOVAT I BEZ NÍ, VĚDA NAROZDÍL OD ROPNÝCH DOOMSAYERŮ SI TOTIŽ DOKÁŽE PORADIT......
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SCHWEPZ: úuuuu ano, a taky prosimtě nezapomeň, že s kácením lesů hrozně podraží jitrnce - to víš, dřevo na špejle teď bude dražší :)

    chápeš kolik tun pesticidů se vyrobí za rok a kolik tun ropy?

    a víš jaký jsou anroganický hnojiva (netrkne tě že an-organický, že to asi bude znamenat že to nejsou uhlovodíky) ? a z čeho se vyráběj? OMFG.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SCHWEPZ: Dobrá, provedu tedy výpočet - uvažujeme-li, že spotřeba energie roste exponenciálně a za posledních 100 let jsme se dostali z 0 na 10 TW za rok a tok energie ze slunce je cca 86 000 TW tak plné využití nastane někdy za cca 360 let.


    SCHWEPZ:Ale derivace ropy rozhodně není jedinou cestou, jak je vyrobit. Jen je momentálně nejlevnější, proto se používá.

    Množství momentálně použitelné jaderné energie je odhadováno na 2 500 TW.


    SCHWEPZ: Já sem spíš pesimista. Ale jestliže lidstvo zvládlo přechod na nové druhy energie už x-krát bez potíží, tak by jsme byly kurva velký lamy, kdybysme to nezvládli taky.
    Jediná věc, co kdy zvládla zvrátit vývoj na delší dobu byla hromada barbarů, za kterou nezbylo nic. Což vzhledem k dnešní technologii a současnými výsledky ozbrojených konfliktů tohoto typu (Mogadišská operace 23:+- 2000) není pravděpodobná možnost.


    Problém není v nedostatku energie, ale v naší momentální neschopnosti jí získat. Nikdo soudný netvrdí, že s momentálními technologiemi nejsme schopni dlouhodobě udržovat/zvyšovat výrobu energie. Ale nikdo soudný také nemůže tvrdit, že po století tak bouřlivého vývoje, jako jsme teď zažili, najednou lidstvo upadne do letargie a pokojně počká, až spotřebuje všechny zdroje a vymře. Vždyť tahle úvaha postrádá minimální logiku.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BIDAK: tak to jsou dobrá zprávy. toto se používá v těch reaktorech 4té generace?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    kolik je tu možného paliva...není to uplně mnoho...
    To záleží, co bereš jako palivo. Pokud i Th a 238U tak je paliva na cca 1000 let.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    E2E4: jistě, jenže valná část té "chemie" jsou deriváty ropy - synthetic fertilizers and pesticides - occurring between 1943 and the late 1970s http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Revolution

    E2E4: Jevonse neznám a nevím co říkal o uhlí, ale věřím Prof.Cílkovi, ne nadarmo je šéf GEOLOGICKÉHO ÚSTAVU AKADEMIE VĚD a ten mluví celkem jasně. Nejsem nějakej "doomer", ale je to prostě možný problém pro civilizaci BUDOVANOU TÉMĚŘ KOMPLET NA ENERGII Z FOSIL FUELS - ROPA A JEJÍ DERIVÁTY STOJÍ SKORO ZA VŠÍM -- a nedá se zaplÁcnout tím, že "máme energii ze slunce". A JÁDRO? - přkvapilo mě, když jsem četl vědecké analýzy, kolik je tu možného paliva...není to uplně mnoho... a jaderky rostou. naštěstí jsou mnohem efektivnější - dá se využít i jednou použité.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SCHWEPZ: ale zelená revoluce nebyla způsobena ropou, ale používáním lepších technologií (chemie :) v zemědělství..

    SCHWEPZ: totéž asi říkal Jevons, když prorokoval že dojde uhlí.. máš tu plyn, jádro, slunce, úspornější technologie.. navíc asi nedojde ze dne na den (viz "peak" zemního plynu v USA, plateau fáze trvá už kolik, 40 let, a zdá se že napřesrok budeme mít nový "peak")..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OMNIHASH: "Celková spotřeba ropy, která nejde substituovatb ude naprosto minimální. " ----- a čím že ji budeš nahrazovat v tak masovém měřítku? ty jsi koukám velký optimista :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OMNIHASH: "tak se hold od produkce plastu upustí" --- mno, to ale není tak jednoduché. tržní fundamentalisté jako Klaus sice tvrdí, že když bude něco docházet, že ten tlak donutí lidi vynaleznout adaptabilní materiál, eventualitu, ale to nemusí být hned, víš. ta mezera třeba 50 let může být pěkná anomie, sociální a ekonomický chaos.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OMNIHASH: "ale jak je vidět, tak to ještě chvíli potrvá." --- nepovídej? a kde to vidíš? :) na cenách benzínu?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OMNIHASH: hehe - to je vtipný - píšeš o energii ze slunce a hned mluvíš o "zásobách" :))) mno, jenže současné využití solární energii není dostačující - navíc v noci nesvítí :) Vyrovnat? jistě, to je možné - ale při stávajícímu počtu obyvatel jen při obrovském poklesu životní úrovně.


    uvědom si, že fakt, že od rpvní světové války narostla planetární populace - za několik generací (!) - z cca 2-3 miliardy na téměř 7 miliard je především díky tomu, že ropa a fosilní paliva umožnili tzv. zelenou revoluci - hnojiva a spolehlivost úrody (to ale ničí biohumus a hnojiva jsou pak nutná ve větším množství). také motory a stroje, doprava a výroba, plasty a materiály, levná energie fosilních paliv JE PRÁVĚ TA SLUNEČNÍ ENERGIE O KTERÉ JSI MLUVIL ALE AKUMULOVANÁ PO MILIONY LET - MI JI VEZMEME A PROPÁLÍME, VELMI VELMI NEEFEKTIVNĚ. UVOLNÍME JI A TÍM MÁME MOŽNOST DĚLAT HISTORICKY BEZPRECEDENTNÍ VĚCI - zvýšení životní úrovně a počtu lidí na planetě je neskutečný - poseldních pár desítek let se nedá s ničím srovnat - a ropa a fosil fuels jsou klíčem ----je toho víc, co bych k tomu řekl, ale hrotím tu seminární esej - přečti si ale od šéfa geologického ústavu akademie věd Prof.Cílka knihu - http://www.dokoran.cz/index.php?p=book.php&id=307


    "Když byla koncem 19. století v Pensylvánii objevena ropa, nikdo netušil, že začíná ropný věk. Na každého Evropana připadá kolem sedmdesáti ropných otroků, tolik lidí by totiž bylo zapotřebí, aby silou svých paží poháněli všechny stroje, které používáme. Budoucnost této společnosti tak do značné míry závisí na cenách a dostupnosti ropy a energií. Jak ropa vzniká a kolik jí máme? Čeká nás již v letech 2008-2015 ropný zlom, tedy předěl, kdy těžby začínají klesat a nastává souboj o tenčící se zdroje? Tato kniha představuje průvodce ropným světem. Pojednává o vzniku, zásobách a těžbě ropy a hlavně se zabývá otázkou, jak proměna ropného průmyslu ovlivní proměnu světa a zasáhne naše životy."
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: a zadruhé, nevšiml sem si, že by se jakákoliv civilizace kdy vzdala výdobytků a postupovala nazpátek po vývojovém stupni - proč by to kdo proboha dělal?

    Jinak mi naprosto uniká, co se snažíš říct těma dvěma prostředníma odstavcema - jestli předvídáš, že bude lepší exportovat luxusní věci než základní suroviny, protože je to jednodušší, tak congratulations k vynálezu kola.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam