• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: may be absorbed ... já se ale ptám, jaký je současný stav ?

    chápej, když zemědělci můžou pěstovat buď jenom krmnou plodinu, a nebo si můžou vybrat mezi plodinou, kterou dílem lukrativně prodají na biopaliva a přebytak pak podle potřeby zkrmí (nikoliv březím srnám, ale prostě hospodářským zvířatům) ... tak jaké je podle tebe tržní rozhodnutí ?

    dotace jsou jiná věc. že dotace EU do zemědělství jsou nesystémové (a navíc většinou padnou v podstatě na nájem půdy a tedy jdou do kapes majitelů půdy) - v tom se určitě shodneme.

    E2E4: něco mezi 20 a 30ti %. tohle číslo použil Bursík v nedávných otázkách Václava Moravce. Jestli lhal, tak by to samozřejmě šlo použít proti němu. proto nevěřím, že by v takhle exponovaném čase lhal.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    http://www.fao.org/docrep/012/ak341e/ak341e07.htm

    - produkce řepkového oleje stoupla z 34 megatun v roce 1995 na 58 megatun v roce 2008/9.

    - In the European Union, non-food uses (primarily for biodiesel) are expected to rise faster than food uses, and as much as 65-70 percent of domestic rapeseed oil production may be absorbed by the biodiesel industry.

    ^^ a bacha, to nezahrnuje importy. So much for 20 percent.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: heh? kdes přišel na těch 20 pct ? Z čeho se bere MEŘO do nafty, abychom splnili smělý cíl EU přídávat 5% potravin do paliv?

    XCHAOS: biopaliva nejsou kvůli soběstačnosti, ale kvůli "ekologii". Přečti si tu direktivu.

    Pro rozvojové země je naopak dobré produkovat něco, co se dá draho prodat na západ/sever. Za to si mohou koupit potraviny a zdravotní péči.. Samozřejmě, při požadavku EU a USA na velký podíl biopaliv nakonec hladovět začnou, protože rozpočtové omezení..

    Fair trade je úplný nesmysl, přečti si něco o jeho efektu na ceny (humanizaci produkce beru, i když v tom bordelu co v rozvojovkách je si moc neumím představit, že by to bylo efektivní a nepodvedené).

    Ale to je tady trochu OT, teze je, že biopaliva z potravin peak oil nevyřeší - ještě mně napadl vtipný argument, že to prodražuje palivo pro spotřebitele.

    Což nevím jestli je z hlediska peak oilu dobře nebo špatně (začne se šetřit, což je podle mně dobře, ale podle peak oilu je naše civilizace závislá na levné ropě, tj zdražení je špatné)..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: a celkově je to nepochopení. EU šlápla zcela mimo, když začala uznávat i importovaná biopaliva (on celkově koncept soběstačnosti jde jen špatně dohromady s jakýmkoliv globálním volným trhem, když jsme u toho...). v důsledku toho se pak biopaliva začala ve velkém pěstovat v různých rozvojových zemích, kde právě měli místo toho pěstovat něco k jídlu.

    toto ovšem není specialita biopaliv: stejný efekt mělo předtím v rozvojových zemích už třeba pěstování kávy nebo čaje: prostě vždy tam jakákoliv specializovaná "nejedlá" zemědělská produkce jde na úkor méně ziskové produkce potravin pro místní obyvatelstvo. když ti vadí biopaliva, měl bys protestovat i proti kávě a čaji (resp. nakupovat jenom fair-trade dovoz...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: jenomže snad jenom asi 20% řepky se používá na výrobu toho metylesteru, který se přidává do nafty, ty experte. dělají se z toho oleje, ale zřejmě používané i na něco jiného.http://en.wikipedia.org/wiki/Brassica_napus

    Rapeseed is grown for the production of animal feed, vegetable oil for human consumption, and biodiesel

    ... víš ono dobré EROEI asi svědčí nejen traktorům, ale i prasatům.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    E2E4: Jake opatreni proti PO? Ono je neco takoveho mozne? Prestan laskave provokovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    A pořád mi tu chybí návrhy opatření proti peak oilu od MESKa a DIODa (u něj ještě z jakých axiomů vychází při důkazu peak oilu)..

    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: pořád nechápeš ten nepoměr.. minulý víkend jsem jel po venkově. na asi 100 km jsem viděl jenom jedno pole, na kterém rostlo něco zeleného. všude jinde řepka.. a do nafty se přidává jen cca 5% MEŘO.

    prostě ropy je potřeba o jeden-dva řády víc než alkoholu a potravin..

    a pár dalších hořkých pilulek:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Food_vs_fuel
    http://en.wikipedia.org/wiki/Issues_relating_to_biofuels
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no si z toho dělej prdel, no... ale je to vážná věc, dějí se kolem toho velké excesy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ano. pokud se v daném regionu těží více bioetanolu než ropy, tak důsledky nebývají tak hrozné (a ostatně já vás zval na výlet někam do oblasti lednicko-valtického areálu.. tam bys viděl, že ropa se těží docela stranou od těch vinic... je to asi tak 20 km cesty na kole)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: ..na Moravě vinné sklípky? (kam jdeš starej? ale těžit ropu babo..)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: no koukám co udělala, dokonce i retroaktivně..

    nebo se snad ve starověku těžila ropa?

    je fakt, že v helénistické době měli i jakýsi plamenomet na ropu (byť zdaleka nebyl běžný, byla to záležitost jednoho rodu).. ale to je daleko mladší, než kamenování žen.. viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Stoning#Stoning_in_Judaism
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: děsně vtipný. jsem zvědavej, kam půjdeš ropu těžit příště - vždyť se na to podívej: do Nigérie abys pro ní poslal armádu, na Blízkém východě se kvůli tomu z lidí stávají fanatici kamenující ženy za nevěru, v Azerbajdžánu už asi sto let všechno ovládá mafie...

    pochop, já spíš DOUFÁM, že ropy není dost: protože podívej, co to s lidmi či přírodou udělal všude tam, kde se těžila !
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: naopak, jaké je EROEI ropy která vyplave na moře? stačí přece jenom dělat díry a pak to nahoře chytat :)

    nechápu že tý ropy je tam tolik, že stačí jen bodnout a ona v kvantech vytéká.. :)

    a farmaceutický průmysl spotřebuje asi tak 0.01% světové produkce ropy - srovnej kolik kg paliva propálíš měsíčně a kolik mg účinných látek léků sežereš.. (nevážit celé tablety - většina je pojivo)

    zkrátka, pořád je to jako polom na šumavě zdraží jitrnice (dřevo na špejle je drahé)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: Ještě že ethanol je obnovitelnej zdroj... ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (doufám, že tady nikdo nezačne vykládat, že za těžbu ropy na stále šílenějších místech a stále riskantnějšími postupy vlastně můžou peak oil doomsayeři.... a pochopitelně, když dostanete z ekologických katastrof deprese, tak nezpomínejte, že vstupem pro farmaceutický průmysl je taky z velké části ropa...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ropa z Mexického zálivu začala devastovat vzácné mokřady - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/ropa-z-mexickeho-zalivu-zacala-devastovat-vzacne-mokrady/479761
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no... Petr Muk se prý předávkoval "léky proti depresím"... dnes to hlásili ve zprávách... lithium a deprese jsem nikdy popravdě moc nepochopil, no. to bych už doporučoval helium, na deprese.. to má docela zábavný účinky :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: I like it I'm not gonna crack? :]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elektrický skúter Vectrix je späť, presedlal na lítium | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/elektricky-skuter-vectrix-je-spaet-presedlal-na-litium
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DIOD: ale chápej... "hromadění" materiálních statků aspoň nebylo tak energicky náročné jako jejich "spotřebovávání" .. uvědomuješ si, že tyhle dva přístupy jsou v protikladu ?

    lidstvo se celá staletí snažilo _uchovávat_ nějaké nadčasové hodnoty... a to bylo ono hromadění. ale tím pádem se přikládala hodnota produktům s velkou trvanlivostí.. i u potravin se ta trvanlivost cenila (za války, neúrody, apod.). předpokládalo se, že existují umělecké předměty s nadčasovou hodnotou, které budou symbolem sociálního statutu i v budoucnu, a ne že vyjdou z módy.

    kritizovat spotřebu je jistě ok... ale spotřeba je v podstatě opakem "hromadění" něčeho - jakékoliv "hromadění" je postavené na víře v trvalost nějaké hodnoty v čase... odpadky nikdo hromadit nechce...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam