• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: já nemám nic proti interaktivitě s ostatními... ale opravdu na nich musím záviset úplně ve všech aspektech své existence ? (potrava, energie, zábava, apod. ?)

    decentralizovaná energetika s sebou nese potenciál rozvolnění závislosti jedince na kolektivu (nebo závislosti malých komunit na těch velkých).

    stejně jako využití místních zemědělských a jiných obnovitelných zdrojů, pokud to lze. na úkor zdrojů vzdálených tisíce kilometrů.

    je pěkné, že si vytváříš novou umělou terminologii, kdy ta "správná kooperace" není nazývána kolektivní aktivitou, a tohle označení si schováš jen pro tu "špatnou kooperaci" - ale to nic nemění na základní skutečnosti, která se za tím skrývá.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ty seš magor na hlavu padlá, bez té kolektivní aktivity by nestálo vůbec nic,na ty bys neměl ani ten sův pořčítač ty mimoňi,aneb někdy je potřeba spojit síly, to je celé, to nemá s kolektivismem nic společného, týmy a skupiny připravené pro specifickou činnost či obsluhu systému, to nemá s kolektivizací nic ale vůbec nic ..
    ty zas plácáš o termínu který neznášm, ty prostě zas nevíš co to defacto kolketivizace JE,že?????
    To že aktivně kooperuje 30 lidí protože prospěch má jak jedinec tak celek neznamená kolektivizace.
    kolektivizace je naopka prospěch celku je upřednostněn před prospěchem jedince!!!!!
    Nauč se někdy apoň zájkladní termíny ať tu diksuzi izbytečně nazapleveluješ bláboly, nemá čas pokaždé po 50 příspěvcích zjistit že ty vlastně nevíš o čem meleš...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ty nemáš představu o to m co je to práce a už vůbec ne o tom co je to za pakárnu ruční práce, zejména pak v zemědělství.

    mám :) a právě proto se jí vyhýbám :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: já slovo "kapitalismus" popravdě vůbec rád nemám.

    souhlasím, že skutečný volný trh umožňuje co nejmenší míru násilného zapojení jedince do kolektivních aktivit.

    jenže vezmi si intenzivní dělbu práce v kombinaci s intenzivními úsporami z rozsahu (které tu tak obhajuje E2E4). samotná instituce úspor z rozsahu už nutí lidi k značné kolektivní spolupráci, pokud je chtějí čerpat ! (a současně: úspory z rozsahu z nějakého důvodu nejsou fér u tramvají - ale jsou fér u kamionů. takže je to celé takové trochu složité, no).

    dělba práce (např. v továrně) a existence velkého centrálního čehokoliv (jaderná elektrárna, velký ropný tanker, plynovod, dálnice ... i jeden kamion) jsou nástroje kolektivní dělby práce - čistě svojí hlavní podstatou fungování. to, že ti u toho chybí ta omáčka se šťastnými zítřky a brigádami socialistické práce - to je jen tím, že pouhá vnějšková ideologie sama o sobě nemusí mít nic společného s tím, jak moc je doopravdy jedinec závislý na zapojení do kolektivních aktivit !

    reálný socialismus byl neefektivně kolektivistický - kolektivismus se odbyl nějakým tím nesmyslným plněním plánu a několika transparenty a mávátky - a potom všichni šup ! a utekli s rodinnou na chatu a chalupu, nebo se individualisticky oddávali nevěře a poslechu zakázané rockové hudby do sluchátek (aby je sousedi nepráskli). tedy: reálným důsledkem kolektivistické propagandy byl značný individualismus.

    no a dnes je naopak reálným důsledkem individualistické propagandy značná reálná kolektivní spolupráce lidí... často vynucená přímo technickými prostředky.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: la eh**,motivací je vždy úspora a efwektivita, nebo si myslíš že pan ford vymyslel linku páč měl zrovínka on líné dělníky...
    je jedno jesli makáš u pasu, apropo ty si jelito které průmyslovýý podnik dneška zevnitř nikd ynevidělo,vidˇ?Tak trošku pan Marx který na radu svého mecenáše a živitele engelse,který nakonec díky marxoci zkrachoval,a to totiž když už o tom proletariátu píše, zda by se nechtěl podívat na realitu,odvětil že nikoliv, páč by se to nemuselo shodovat s jeho teoriemi ,že???
    Rutinní a běžné operace na pasu dávno obstarává automatika a PLC s nějakým simaticem má kdejaká lisovna cihel.dělnící slouží spíš jako kontrola,většinou se jedná o operátory kteří obskluhují sofistikované systémy ,kombinace nadstavbových aplikací
    řídících ať už přes průmyslové počítače řči přímo dané měniče daných strojů
    udělej si někdy až budeš mít čas exkurzi a zapomeň na obrázky z počátku 20 století, ju?????
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: otázka co kdyby to býval zkoupil někdo, kdo by to nechal aspoň skoro bez zisku přežívat - místo aby to koupil ten, kdo měl největší zájem, aby to chcíplo.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: mimochodem prací a kolektivismem se vyznačuje úplně jiný systém,kdo měl práce co zdroje blaha a moci plné huby????
    nepleteš si nějak pojmy???
    kapitalismus je založen na individualitě, žádná kolektivní vůle, vůdčí síla, fuhrerovský princip, žádná povinná práce.
    to socík měl paragraf za příživnictví=to jest neměl jsi oficielně zaměstnání!!!!!
    TAKŽE SLOVY KOCOURA Z RED DWARFA-CO TO SAKRA MELEŠ TY VOŘECHU???
    PS:ano socialismu se nám díky západoevropským soudruhům vrací, možná se vrátí i tato glorifikace práce, ostatně právo na práci je zakotveno v lisabonské smloubě, takže ano ale to nemá s kapitalismem už lautr nic společného...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no tak sedět doma "bez náplně" (já třeba sedím hodně doma u netu, a pracuji též z domova) a makat 8h denně u běžící ho pásu, to jsou dvě různé věci !

    já sám vysvětluju, že motivací pro průmyslovou revoluci částečně bylo i to, že lidi nebavilo sedět doma nebo 12h denně makat na poli, apod. původní motivací byla lennost - ale tvrdím, že se ta lennost nějak "vymkla zpod kontroly".
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: já ti nevím ale život bez práce jest životem bez náplně
    představa že bych seděl doma na prdeli a čiměl na ranní pořady tv hovna mě opravdu neláká
    ano práce je nutností,protože zajišťuje tvé přežití,aneb to máš jedno ječstli sběr a lov klučení lesa a potyčky s divou zvěří a lopežníky či facha!!!!!
    Dřív lidé museli pracovat daleko tvrději a déle a dostali méně než dnes!!!!!!!!!

    typický zemědělec vstával v 5.00 ráno ,spat chodil kolem 9 a celou tu dobu makal jak bulhar...
    myslet si že tě dnešní systém činí otrokem práce a považovat za vykořisťvání dnešní systém v porovnání s klopotnou dřinou našich předků považuji za nehoráznost
    7,30 pracovní doby,přičemž ot pracovní je u některých pozic a zaměstnánj spíš úsměvné,ostatně ty se u práce asi taky moc nezapotíš,to není NIC!
    naši předci kteří nebyli tak hnusně vykořisťováná kapitálem dřeli do úmoru a mimochodem dlouhověkost je způsobena hádej čím,áno kefalín je to zejména snížení opotřebování organismu...(ano vše má své zápory, dnes se to zvrhává v obecnou lenost a téměř každý je dnes obézní)

    ty nemáš představu o to m co je to práce a už vůbec ne o tom co je to za pakárnu ruční práce, zejména pak v zemědělství.
    já jsem za mechanizaci, industrializaci a usnadnění klopotné lidské dřiny vděčný.
    Pro mě, který se živí nemanuálně představuje zedničina,elektrikařina truhlařina a jiné srandy zábavu a relax(já jsem poměrně manuálně zručný, leckdy právě hodnotím s nahledem tvé teoretické nesmysly, ano mám realitvně dost zkušeností ve stavařině)
    Vím co to je Vytahat po schodech do 2patra 2 palety betonu či 40m dlaždy v teplých,to ještě šlo,ale odbahnění tchánova rybníka to fakt zábava nebyla,takže po týdnu ručního se vrtání v jílu a bahně konečně nastoupa mechanizace,aneb spešl bagr do bahna...za minutu udělal víc než 3 lidi za týden,rybník byl hotov za 5 hodin, cena 20k,kontrolní otázka, co vyjde lépe,levněji a ekologičtěji???????...toliko k té kráse a malebnosti manuální práce.

    Opravdu oceňuji lidskou práci a umím si jí vážit,a právě proto nechápu tvoje volání po návratu k primitivním a nevýkonným nástrojům, oproštění se od všeh vymožeností které člověku unmožňují tu mnohdy zbytečnou dřinu překonat pomocí techniky
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: Přečti si část "other explanations of ..."

    Rozdíl je v tom, že v Evropě tramvaje a MHD vůbec dotuje stát, resp. města. V USA tomu tak nebylo, tudíž se to neuživilo a mělo smysl to skoupit a nechat chcípnout.
    OTZ
    OTZ --- ---
    E2E4:asi ironie ze..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OTZ: No nevím jestli jsi to pochopil..
    OTZ
    OTZ --- ---
    E2E4: Na irák zaútočili ve chvíli kdy prohlásil že bude obchodovat ropu v Eurech -jako USA? hezky..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=128744§ionid=351020102

    A pak že iránci způsobí krach USA když budou chtít za ropu eura, jak říkalí peakaří (podle dnešního úzu "péčka" :) a antiglobalisti (Na irák zaútočili ve chvíli kdy prohlásil že bude obchodovat ropu v Eurech)..

    http://www.energybulletin.net/node/12125
    http://www.globalresearch.ca/articles/CLA410A.html
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: Pokud byly ty místní tramvajový linky tak levný, že se je automobilkám vyplatilo je koupit a nechat zkrachovat, tak to asi znamená, že je nikdo jinej nechtěl, protože kdyby se na nich dalo slušně vydělat, tak by je někdo udržel naživu.

    A pokud se na nich nedalo slušně vydělat, znamená to, že s nima nikdo nechtěl jezdit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no a právě v té doby se taky objevili myšlenkoví předchůdci dnešních enviromentalistů...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: možná ano! ale ono to vůbec není málo ! i pád komunismu v roce 1989 byl značně spojen s tímto obecným pocitem, že komunisté budují průmyslovou civilizaci pro ní samotnou - bez ohledu na reálné potřeby lidí a kvalitu jejich života.

    ono hrozivé "arbeit macht frei", "práce matka pokroku", "kdo nepracuje ať nejí", "všechna moc pracujícím" - to je přesně to, proti čemu je neustále nutné protestovat ! proto jsem alespoň liberál, protože se mi alespoň otevírá cesta k tomu nahradit práci volnou směnou produktů a služeb, aspoň hypoteticky.

    systém, který nutí lidi pracovat, je nutně šílený ! průmyslová civilizace byla sice na začátku dobrý nápad, který původně vzešel z lidské lennosti a ze snahy optimalizovat a vyhnout se té nejtěžší, nejnudnější a nejnamáhavější práci - jenže co následovala ? práce, jakožto znak příslušnosti ke kolektivu, nebo práce jako symbol poslušnosti v hierarchii lidské společnosti.

    samozřejmě že fuj ! pochopitelně, že chci solární panely na střechu, abych nemusel pracovat kvůli tomu, abych s ropnými šejky směňoval ropu za mercedesy, apod.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: taky mi ten film znechutilo a triky už na to nestačily, navíc já jsem spíš divák filových klubů mě tyhle blockbustery připadají blbý skoro všechny,asi nejsem správný mainstreamový divák
    ale je pravdou že existují horší filmy-například transformers a kameňák
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: kdzž jsi to sem pastnul- viděl jsi někdy obrázky našich hor z počátku 19 století???
    total odlesněné strom na míle nevidět,asi zřejmě harmonickou symbiózou našich předků s panenskou přírodou:-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: Nahodou Avatar byl super. :] A to že tam tohle bylo, je proto, že je to dneska mainstream..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam