• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: dědictví nesouvisí s místem narození ...

    XCHAOS: tak si to řekni,nedojížděj, dělej za plovic nebo nedělej vůbec,to je tvoje věc
    nenuť do toho ale nikoho jiného
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ne. mluvím o více středně velkých městech. ty mi podsouváš rurální společnost, což není pravda.

    ano, s menší (ne nulovou) mechanizací/industrializací zemědělství by na venkově asi žilo více lidí než teď (ale ne řádově více). ale sestěhovávání se davů na předměstí velkých měst není řešení.

    bez masivní sociální politiky EU (zemědělské dotace, nejrůznější granty a rozhazování peněz) by ta předměstí vypadal spíš jako slumy v Indii, než jak vypadají teď. chci-li se obejít bez sociální politky, a chci-li současně být peak-oil kompatibilní, tak musím prohlásit: "za svojí každodenní prací osobním vehiklem do velkého města dojížděti nebudeš!"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: aha, takže jsi takový levičák, že odmítáš i instituci dědictví ? (já jen zdůvodňuju, proč v Praze mám kde bydlet.. to je celé ... ano ,ne všichni v Praze bydlí, protože by je Praha potřebovala, to je pravda...)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: to že ses někde narodil ti nedává žádná privilegia ani práva,není to tvoje zásluha...tohle je zrovna ten tvůj mýtus
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: řešení ty tatare???
    že bychom všichni žili v jedno městě abchom dosáhli úspor z rozsahu,co to meleš za sračky????
    Ty jsi šetrný,protože nemáš auto?????
    Praha je skutečně energeticky úsporná???Mě je to jedno, já n8kladz neřeším,ale tvrdit že rozmazlený frajírek z prahy žije šetrněji než horal z hor, no to zkus říct u nás v hospodě, přelámou ti všechyn kosti v těle
    ykus si spočítat náklady na veřejné osvětlení ,hromadnou dopravu, ona totiž stojí víc než ty vidíš, víš,ty vaše šopovací megacentra.Jinak přepočet aut na obyvatele ve srovnání kraje vysočina či praha město dopadne hádej v koho prospěch????
    náklady na zateplení do toho netahej, tam kde mají smysl jsou provedena tam kde smysl nemají na ně každej dlabe.ostatně venkované dávno topí biomasou, víme,palivové dříví je dneska sehnat docela fuška...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: moje práce samozřejmě potřebná není, ale já jsem se tu narodil ! :-)

    míra centralizace v Praze není moc tržní. třeba já jsem proto, aby stát různé své státní instituce více rozprostřel - nejen do Brna, ale i do jiných krajských měst. takhle v Praze žijí samí úředníci - spíše, než aby se tu přirozeně soustřeďovali nejlepší (vzájemně spolupracující) specialisté, apod.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: no ještě že tvá práce je potřebná!
    kde bereš tu drzost tvrdit že víš kdo má a kdo nemá být zaměstnán v praze nabubřelý pražáku?
    jsi snad víc,protože jsi rodilý?? Já jsem rodilý plzeňák, přesto žiju dnes na maloměstě,nemám s tím problém.
    kdo chce ať se stěhuje kam chce a jak je mu libo,co je tobě do toho?
    sorry ale tehle rasistický a xenofobní výplod sis měl ušetřit, shazuješ jen sám sebe...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    jinak těším se na lokální pražský vinohrad,banánový a citrusový háj + lokální kanalizaci,lokállní study a lokální výpadky proudu
    zjisti si například co se dělo v londýně nejlidnatějším to tehdy městě planety v 19století, copa že se to tam začalo stavět a pročpa..
    někdy to bez centralizace a centrální distribuce prostě nejde
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (sorry za překlepy, slovosled, apod.)
    (nemám dnes čas na flame)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (+ doplnění: samozřejmě, příval nekvalifikovaných hochštaplerů v Praze zvyšuje i ceny nájmů v centru, apod. - prostě jsem takový "skoronácek", který ale nehlídá barvu pleti nebo sklon očí nebo rodnou zemi - ale hlídá životní styl a to jestli s takovými lidmi chci žít v jednom městě)

    životní styl lze na rozdíl od rasy změnit.

    a vy si na venkově jezděte autama kam chcete. (jo, vím, že u vás to bez nich nejde- viz rodině mé první přítelkyně. ale zkuste pochopite, že města jsou nakonec i díky úsporám z rozsahu šetrnějším způsobem života.... i třeba činžák vytopíš či zateplíš levněji, než rodinou vilku... )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: nesouhlasím s dnešní velikostí metropolí.

    ano, problémem Prahy jsou přistěhovalci: ale ne vietnamci - ti tu otevřeli síť večerek, která má otevřeno často i do půlnoci, a jejichž podnikatelském umění tleskám. současně v těch prodejnách už dávno bydlí. Tohle už dávno měli udělat čeští venkované.

    jenže co ti udělali místní vidláci místo toho ? zaměstnanali se na nějakém ministerstvu (ideálně ministerstvu řešícím zemedělské dotace EU, že :) nebo něco podobného, nebo v nějaké privátní instituci pro svícení na debillboardy, apod.), na základě "dobré výše platu" (které poctivý živnostník nikdy nedosáhne) získali hypotéku - a teď dojíždí každý den do centra Prahy svým SUV z nějakého satelitního městečka dřepět 8h v úřadu (a číst si tam celý den Facebook :-) )

    tohle je můj pohled na věc. sorry. můj přítel vědec se ženou si vzali nehoráznou hypotéku, kterou ze svého vědeckého platu těžce splácí. a vím kdo jsou jeho sousedi. a vím, že na trhu práce v Praze fakt nejsou potřeba.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: to že jsi pražák vím dávno aniž bys to napsal, neb tvé názory zejména na dopravu tě usvědčují...
    města jsou zásobitelná zejména dáíky velkovýrobě ..pražáci by z lokálních zdrojů pochcípaly hlady a žízní...zapomeň na nákladní kola a tramvaje, zejména při velikosti metropolí dneška a naprostému nedostatku lokální obdělatelné půdy

    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: diod se vyštval sám sou naprostou dogmatičností, neschopností vnímat realitu světa a nezájmem zabývat se čímkoliv co mu rušilo jeho prapodivné myšlenkové procesy a konstrukce které byly ale od základů chybné
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ne, není to rurální společnost. já jsem Pražák a Pražákem zůstanu.

    kdo dojížídí každý den za prací z předměstského bydlení do centra, tak je víc "rurální" než já.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: jinak svou koncepci jsi naznačil několikrát
    je to rurální společnost v kombinaci s globální komunikační vesnicí a zvyšujícím se know how,ale jen ve specifických,tzn dle tebe trvale udržitelných oborech..zkráceně nesmysl
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: prosímmtco tu kvákáš, vysvětli mi popiš mi jeden jediný mýtus dnešní doby který by popíral racionalitu
    reklamní kreativec, budeš se divit mlže být placen lépe než pekař,
    protože dobrý nápad je to co se nerodí denně
    ano lokální pekařství může zkrachovat díky úsporám z rozsahu, což ale neznamená že to je špatně,přesto se tak vždy neděje, zrovna pekárny jsou výrazně lokální záležitost...
    tzn pokud lokální pekažř dokáže nabídnout za vyšší cenu vyšší přidanou hodnotu než velkopekárna přežije..znám osobně
    pokud ale matlá stejné hnusné slepence těsta jako velkopekárna je logické že nemá šanci..opět rozhoduje trh ,tzn i ty sám a nikod jiný,nejedná se o žádné spiknutí ,sabotáž nebo záměr vrahů z wall streetu
    každá doba přináší svá pozitiva a negita,zý historického pohledu je dneěšek nejlidštějším a nejpohodlnějším obdobím jaké kdy západní civilizaci potkaly..ano má své nešvary,limity, četné problémy, přesto je to to nejlepší co tu kdy bylo,pro většinu
    z nás...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: viz [ XCHAOS @ Peak Oil - zlom ropy ] - nikde jsem nenavrhoval montáž GPS na kozy - zase mi podle podsouváš lživé nepravdy :-)

    navrhoval jsem pouze montáž solárního panelu na ovce a navigaci volského potahu pomocí GPS :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ano, míra dělba práce v modernitě je do očí bijící - o tom není sporu. je obrovská, a historicky zcela bezprecedentní.

    lišíme se pouze v tom, zda si myslíme, zda je to vlastně žádoucí a dobré - nebo zda jsme tím lehce znepokojeni.

    moje koncepce vychází z některý postřehů postmodernity (aniž by sama sebe prohlašovala za postmoderní - postmodernisti jsou banda narcistních humvědců citujících sama sebe navzájem a zdráhajících se akceptovat racionální názor, který se někde zjevil "jen tak sám od sebe" a není citací nějakého jejich klasika).

    a především úplně pro začátek bych si dovolil lehce zdůraznit, že o mé koncepci víš naprosté hovno. takže bych začal být tebou tím, že mi budeš podsouvat "ty si myslíš, že", "ty navrhuješ", apod. NE. já pouze kritizuju některé zdánlivě zjevné a obecně uznávané "pravdy" (ve skutečnosti mýty zjevené z buď ničeho, nebo z médií - což je téměř to samé)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: na tom samozřejmě něco je. proto jsem tady chudákovi DIODovi, kterého jste vyštvali (napsal mi, že úplně odchází z NYXu, soukromou zprávou... vy bastardi !) vysvětloval, že s dnešními znalostmi nás čeká něco úplně jiného, než návrat do 18. století - i kdyby došla ropa "úplně" a ne jen "tak trochu" (všichni jsme se doufám shodli, že ropa "tak trochu" dojde nejspíš ještě během našich životů).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no dělba práce v rámci menší komunity, o které mluvíš, mě pořád přijde lehce "lidštější", než dnešní super-dělba práce mezi mega-korporace.

    hypotetická místní pekárna ale v řadě případů zkrachuje nebo se nerentuje - a to právě díky proklatým úsporám z rozsahu, kterých dosáhne velká strojní pekárna. a jsme zpět u závislosti jednotlivce na velmi velkých celcích.

    já chápu, že jen popisuješ stávající stav věcí - a já ho stejně jako ty akceptuji takový, jaký je, nevím co mi pořád podsouváš - ale současně nevím, proč je špatné poukazovat na rizika a nepříjemnosti, které z tohoto stavu vyplývají.

    dnes je např. práce v reklamní branži nebo zábavním průmyslu pokládána za vznešenější a prestižnější, než by byla dejme tomu práce lokálního pekaře. to je samozřejmě daný stav věcí: když se podíváš na nějaký sitcom na TV , ať už americký nebo tuzemský, tak jakýkoliv alternativec (ale třeba i rukama pracující řemeslník) tam bude vždy vyobrazen jako komická (nebo rovnou hloupá) figurka. (a nebo bude až tak barvotiskově správňácký, že se na to nepůjde koukat). ale lidé s hloubkou individuálních osobností - to budou kromě té běžné verbeže (právníci, marketingoví zaměstnanci, obchodníci, apod.) tak max. ještě doktoři.

    no a třeba i od tohoto se odvíjí povědomí většinové společnosti o tom, co je "normální": neříkám, že to lze nějak zregulovat, je to už teď víceméně samoregulované poptávkou po tom, co chtějí lidi, aby jim bylo ukazováno jako normální - ale ty se prosímtě netvař, že ta normálnost je produktem nějaké racionality. je to prostě jen sada zdivočelých samoreplikujících se memů.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: ještě bych to uvedl do perspektivy - říká se, že průměrné celoživotní znalosti před těmi 200 lety měly objem asi tak nedělních novin včetně přílohy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam