ITCHY: no dělba práce v rámci menší komunity, o které mluvíš, mě pořád přijde lehce "lidštější", než dnešní super-dělba práce mezi mega-korporace.
hypotetická místní pekárna ale v řadě případů zkrachuje nebo se nerentuje - a to právě díky proklatým úsporám z rozsahu, kterých dosáhne velká strojní pekárna. a jsme zpět u závislosti jednotlivce na velmi velkých celcích.
já chápu, že jen popisuješ stávající stav věcí - a já ho stejně jako ty akceptuji takový, jaký je, nevím co mi pořád podsouváš - ale současně nevím, proč je špatné poukazovat na rizika a nepříjemnosti, které z tohoto stavu vyplývají.
dnes je např. práce v reklamní branži nebo zábavním průmyslu pokládána za vznešenější a prestižnější, než by byla dejme tomu práce lokálního pekaře. to je samozřejmě daný stav věcí: když se podíváš na nějaký sitcom na TV , ať už americký nebo tuzemský, tak jakýkoliv alternativec (ale třeba i rukama pracující řemeslník) tam bude vždy vyobrazen jako komická (nebo rovnou hloupá) figurka. (a nebo bude až tak barvotiskově správňácký, že se na to nepůjde koukat). ale lidé s hloubkou individuálních osobností - to budou kromě té běžné verbeže (právníci, marketingoví zaměstnanci, obchodníci, apod.) tak max. ještě doktoři.
no a třeba i od tohoto se odvíjí povědomí většinové společnosti o tom, co je "normální": neříkám, že to lze nějak zregulovat, je to už teď víceméně samoregulované poptávkou po tom, co chtějí lidi, aby jim bylo ukazováno jako normální - ale ty se prosímtě netvař, že ta normálnost je produktem nějaké racionality. je to prostě jen sada zdivočelých samoreplikujících se memů.