• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: diod se vyštval sám sou naprostou dogmatičností, neschopností vnímat realitu světa a nezájmem zabývat se čímkoliv co mu rušilo jeho prapodivné myšlenkové procesy a konstrukce které byly ale od základů chybné
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ne, není to rurální společnost. já jsem Pražák a Pražákem zůstanu.

    kdo dojížídí každý den za prací z předměstského bydlení do centra, tak je víc "rurální" než já.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: jinak svou koncepci jsi naznačil několikrát
    je to rurální společnost v kombinaci s globální komunikační vesnicí a zvyšujícím se know how,ale jen ve specifických,tzn dle tebe trvale udržitelných oborech..zkráceně nesmysl
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: prosímmtco tu kvákáš, vysvětli mi popiš mi jeden jediný mýtus dnešní doby který by popíral racionalitu
    reklamní kreativec, budeš se divit mlže být placen lépe než pekař,
    protože dobrý nápad je to co se nerodí denně
    ano lokální pekařství může zkrachovat díky úsporám z rozsahu, což ale neznamená že to je špatně,přesto se tak vždy neděje, zrovna pekárny jsou výrazně lokální záležitost...
    tzn pokud lokální pekažř dokáže nabídnout za vyšší cenu vyšší přidanou hodnotu než velkopekárna přežije..znám osobně
    pokud ale matlá stejné hnusné slepence těsta jako velkopekárna je logické že nemá šanci..opět rozhoduje trh ,tzn i ty sám a nikod jiný,nejedná se o žádné spiknutí ,sabotáž nebo záměr vrahů z wall streetu
    každá doba přináší svá pozitiva a negita,zý historického pohledu je dneěšek nejlidštějším a nejpohodlnějším obdobím jaké kdy západní civilizaci potkaly..ano má své nešvary,limity, četné problémy, přesto je to to nejlepší co tu kdy bylo,pro většinu
    z nás...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: viz [ XCHAOS @ Peak Oil - zlom ropy ] - nikde jsem nenavrhoval montáž GPS na kozy - zase mi podle podsouváš lživé nepravdy :-)

    navrhoval jsem pouze montáž solárního panelu na ovce a navigaci volského potahu pomocí GPS :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ano, míra dělba práce v modernitě je do očí bijící - o tom není sporu. je obrovská, a historicky zcela bezprecedentní.

    lišíme se pouze v tom, zda si myslíme, zda je to vlastně žádoucí a dobré - nebo zda jsme tím lehce znepokojeni.

    moje koncepce vychází z některý postřehů postmodernity (aniž by sama sebe prohlašovala za postmoderní - postmodernisti jsou banda narcistních humvědců citujících sama sebe navzájem a zdráhajících se akceptovat racionální názor, který se někde zjevil "jen tak sám od sebe" a není citací nějakého jejich klasika).

    a především úplně pro začátek bych si dovolil lehce zdůraznit, že o mé koncepci víš naprosté hovno. takže bych začal být tebou tím, že mi budeš podsouvat "ty si myslíš, že", "ty navrhuješ", apod. NE. já pouze kritizuju některé zdánlivě zjevné a obecně uznávané "pravdy" (ve skutečnosti mýty zjevené z buď ničeho, nebo z médií - což je téměř to samé)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: na tom samozřejmě něco je. proto jsem tady chudákovi DIODovi, kterého jste vyštvali (napsal mi, že úplně odchází z NYXu, soukromou zprávou... vy bastardi !) vysvětloval, že s dnešními znalostmi nás čeká něco úplně jiného, než návrat do 18. století - i kdyby došla ropa "úplně" a ne jen "tak trochu" (všichni jsme se doufám shodli, že ropa "tak trochu" dojde nejspíš ještě během našich životů).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no dělba práce v rámci menší komunity, o které mluvíš, mě pořád přijde lehce "lidštější", než dnešní super-dělba práce mezi mega-korporace.

    hypotetická místní pekárna ale v řadě případů zkrachuje nebo se nerentuje - a to právě díky proklatým úsporám z rozsahu, kterých dosáhne velká strojní pekárna. a jsme zpět u závislosti jednotlivce na velmi velkých celcích.

    já chápu, že jen popisuješ stávající stav věcí - a já ho stejně jako ty akceptuji takový, jaký je, nevím co mi pořád podsouváš - ale současně nevím, proč je špatné poukazovat na rizika a nepříjemnosti, které z tohoto stavu vyplývají.

    dnes je např. práce v reklamní branži nebo zábavním průmyslu pokládána za vznešenější a prestižnější, než by byla dejme tomu práce lokálního pekaře. to je samozřejmě daný stav věcí: když se podíváš na nějaký sitcom na TV , ať už americký nebo tuzemský, tak jakýkoliv alternativec (ale třeba i rukama pracující řemeslník) tam bude vždy vyobrazen jako komická (nebo rovnou hloupá) figurka. (a nebo bude až tak barvotiskově správňácký, že se na to nepůjde koukat). ale lidé s hloubkou individuálních osobností - to budou kromě té běžné verbeže (právníci, marketingoví zaměstnanci, obchodníci, apod.) tak max. ještě doktoři.

    no a třeba i od tohoto se odvíjí povědomí většinové společnosti o tom, co je "normální": neříkám, že to lze nějak zregulovat, je to už teď víceméně samoregulované poptávkou po tom, co chtějí lidi, aby jim bylo ukazováno jako normální - ale ty se prosímtě netvař, že ta normálnost je produktem nějaké racionality. je to prostě jen sada zdivočelých samoreplikujících se memů.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: ještě bych to uvedl do perspektivy - říká se, že průměrné celoživotní znalosti před těmi 200 lety měly objem asi tak nedělních novin včetně přílohy :)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    ITCHY: navíc porovnávat míru koplexnosti a provázanosti dneška s dobou před 2 stoletímy je taková *** až to boucjá dveřma..
    specifikace ,dělba práce je přirozená a neustále se zvyšuje zejména v závisloti na stále vyšší technologické úrovni lidstav.
    dělba práce neadrtálců a dělba práce moderní společnosti logicky musí být jiná, logicky musíme být specifičtějšíjsem oproti našim předků z rurální společnosti moudřejší ,vzdělanější, denně absorbujeme informace které oni absorbovali za celý svůj život!!!!!!, vládneme technologií a prostředky jejich podstat fungování je neznámá většině z nás,protože je příliš komplexní
    jak doparmoma může někdo tohle srovnávat????Je to vrchol demence a debility
    sousty oborů se úzce specializují, je to nutnost, závislot ani ne, ale propojenost je důsledkem neměřitelného know how které ale musí být rozloženo mezi dostatečný počet úzce specializovaných jedinců,
    to co dens znají žáci základní školy je v provnání s znalostmi kterými disponovali naši předci OHROMUJÍCI, ta potřeba dřív nebyla, živbot byl neustálý boj s přírodou,právě to pokoření přírody, pokoření hranic, komunikace a obchod umožnily rozvoj a posun společnosti k industriální éře,která pak přinesla éru dneška - komunikační...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OTZ: teď zas nechápu čí ironie :)

    BOBASH: na druhou stranu, ne že by se takové v principu nemohly stávat - koupím konkurenci a posílím svůj monopol (ani jí nemusím nechat zkrachovat).. co se týče pozitivních a negativních efektů monopolu, odkazuju XCHAOSe na základní učebnici ekonomie.. :)

    XCHAOS: ale navrhuješ to jako řešení.. asi abychom my pracovali na poli a ty montoval GPS na kozy :)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: bylo to snad někdy, kdykoliv JINAK???
    ANEB i lovec mamutů byl odkázán na své druhy, oráč na kováře co mu ukoval pluh
    naprostá nezávsilost existuje jen ve chvíli po vyhulení príma matrošku z rasta tašky
    nezávislot je iluze, neexistuje...koneckonců na elektřině nejsi závislý,jde to i bez ní, zábava, ty jsi závislý na druhých při zábavě, to jseš na tom hůř než jsem čekal!!!
    a vody či potravin se dá nezávisle sehnat habaděj...
    potravinová soběstačnost ostatně nebyla a nebude nikdy žádoucí, ty bys předpokládám zdech hlady,nebo snad víš jak orat,jak chovat koně, jak kosit kosou louku,jak ukovat pluh, jak vymlátit obilí,jak bez mlýnu mlíz, jak bez pekaře péct???
    OPAKLUJI DOTAZ - Co to proboha meleš?????
    Jestli je mírá provázanosti větší, tak míra závislosti, zejména díky té dopravě kterou ty opovrhuješ a možnostech techniky, komunikace je MENŠÍ NEŽ DŘÍV
    a i ve všech katastrofických scénářích nejsi na ničem závislý, zejména máš-li to co je a bylo vždy nejdůležitější...čím platit-.
    aneb internet v kavárně, jídlo v restauraci, bydlení v hotelu..NE DNES JSI NAOPAK ZÁVISLÝ DALEKO MÉNĚ NEŽ DŘÍV.....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: já nemám nic proti interaktivitě s ostatními... ale opravdu na nich musím záviset úplně ve všech aspektech své existence ? (potrava, energie, zábava, apod. ?)

    decentralizovaná energetika s sebou nese potenciál rozvolnění závislosti jedince na kolektivu (nebo závislosti malých komunit na těch velkých).

    stejně jako využití místních zemědělských a jiných obnovitelných zdrojů, pokud to lze. na úkor zdrojů vzdálených tisíce kilometrů.

    je pěkné, že si vytváříš novou umělou terminologii, kdy ta "správná kooperace" není nazývána kolektivní aktivitou, a tohle označení si schováš jen pro tu "špatnou kooperaci" - ale to nic nemění na základní skutečnosti, která se za tím skrývá.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ty seš magor na hlavu padlá, bez té kolektivní aktivity by nestálo vůbec nic,na ty bys neměl ani ten sův pořčítač ty mimoňi,aneb někdy je potřeba spojit síly, to je celé, to nemá s kolektivismem nic společného, týmy a skupiny připravené pro specifickou činnost či obsluhu systému, to nemá s kolektivizací nic ale vůbec nic ..
    ty zas plácáš o termínu který neznášm, ty prostě zas nevíš co to defacto kolketivizace JE,že?????
    To že aktivně kooperuje 30 lidí protože prospěch má jak jedinec tak celek neznamená kolektivizace.
    kolektivizace je naopka prospěch celku je upřednostněn před prospěchem jedince!!!!!
    Nauč se někdy apoň zájkladní termíny ať tu diksuzi izbytečně nazapleveluješ bláboly, nemá čas pokaždé po 50 příspěvcích zjistit že ty vlastně nevíš o čem meleš...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ty nemáš představu o to m co je to práce a už vůbec ne o tom co je to za pakárnu ruční práce, zejména pak v zemědělství.

    mám :) a právě proto se jí vyhýbám :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: já slovo "kapitalismus" popravdě vůbec rád nemám.

    souhlasím, že skutečný volný trh umožňuje co nejmenší míru násilného zapojení jedince do kolektivních aktivit.

    jenže vezmi si intenzivní dělbu práce v kombinaci s intenzivními úsporami z rozsahu (které tu tak obhajuje E2E4). samotná instituce úspor z rozsahu už nutí lidi k značné kolektivní spolupráci, pokud je chtějí čerpat ! (a současně: úspory z rozsahu z nějakého důvodu nejsou fér u tramvají - ale jsou fér u kamionů. takže je to celé takové trochu složité, no).

    dělba práce (např. v továrně) a existence velkého centrálního čehokoliv (jaderná elektrárna, velký ropný tanker, plynovod, dálnice ... i jeden kamion) jsou nástroje kolektivní dělby práce - čistě svojí hlavní podstatou fungování. to, že ti u toho chybí ta omáčka se šťastnými zítřky a brigádami socialistické práce - to je jen tím, že pouhá vnějšková ideologie sama o sobě nemusí mít nic společného s tím, jak moc je doopravdy jedinec závislý na zapojení do kolektivních aktivit !

    reálný socialismus byl neefektivně kolektivistický - kolektivismus se odbyl nějakým tím nesmyslným plněním plánu a několika transparenty a mávátky - a potom všichni šup ! a utekli s rodinnou na chatu a chalupu, nebo se individualisticky oddávali nevěře a poslechu zakázané rockové hudby do sluchátek (aby je sousedi nepráskli). tedy: reálným důsledkem kolektivistické propagandy byl značný individualismus.

    no a dnes je naopak reálným důsledkem individualistické propagandy značná reálná kolektivní spolupráce lidí... často vynucená přímo technickými prostředky.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: la eh**,motivací je vždy úspora a efwektivita, nebo si myslíš že pan ford vymyslel linku páč měl zrovínka on líné dělníky...
    je jedno jesli makáš u pasu, apropo ty si jelito které průmyslovýý podnik dneška zevnitř nikd ynevidělo,vidˇ?Tak trošku pan Marx který na radu svého mecenáše a živitele engelse,který nakonec díky marxoci zkrachoval,a to totiž když už o tom proletariátu píše, zda by se nechtěl podívat na realitu,odvětil že nikoliv, páč by se to nemuselo shodovat s jeho teoriemi ,že???
    Rutinní a běžné operace na pasu dávno obstarává automatika a PLC s nějakým simaticem má kdejaká lisovna cihel.dělnící slouží spíš jako kontrola,většinou se jedná o operátory kteří obskluhují sofistikované systémy ,kombinace nadstavbových aplikací
    řídících ať už přes průmyslové počítače řči přímo dané měniče daných strojů
    udělej si někdy až budeš mít čas exkurzi a zapomeň na obrázky z počátku 20 století, ju?????
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: otázka co kdyby to býval zkoupil někdo, kdo by to nechal aspoň skoro bez zisku přežívat - místo aby to koupil ten, kdo měl největší zájem, aby to chcíplo.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: mimochodem prací a kolektivismem se vyznačuje úplně jiný systém,kdo měl práce co zdroje blaha a moci plné huby????
    nepleteš si nějak pojmy???
    kapitalismus je založen na individualitě, žádná kolektivní vůle, vůdčí síla, fuhrerovský princip, žádná povinná práce.
    to socík měl paragraf za příživnictví=to jest neměl jsi oficielně zaměstnání!!!!!
    TAKŽE SLOVY KOCOURA Z RED DWARFA-CO TO SAKRA MELEŠ TY VOŘECHU???
    PS:ano socialismu se nám díky západoevropským soudruhům vrací, možná se vrátí i tato glorifikace práce, ostatně právo na práci je zakotveno v lisabonské smloubě, takže ano ale to nemá s kapitalismem už lautr nic společného...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no tak sedět doma "bez náplně" (já třeba sedím hodně doma u netu, a pracuji též z domova) a makat 8h denně u běžící ho pásu, to jsou dvě různé věci !

    já sám vysvětluju, že motivací pro průmyslovou revoluci částečně bylo i to, že lidi nebavilo sedět doma nebo 12h denně makat na poli, apod. původní motivací byla lennost - ale tvrdím, že se ta lennost nějak "vymkla zpod kontroly".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam