XCHAOS: Ježkovy zraky, co tady prosím tebe zase zavádíš? Ty neumíš číst? Vždyť tu definici postmaterialismu, jak ji uvádí wikipedie, jsem ti tu linkoval před pár dny, že sis jí nepřečetl, pak si tady vzbudil falešný poplach, a teď objevuješ Ameriku a ještě do toho bojuješ proti větrným mlýnům (prý se pánovi nelíbí jak si kdosi cosi monopolizuje, zaprvé to tady nemá co dělat, zadruhé nevím, kde si na to přišel, ani já, ani Inglehart ani nikdo další, pokud je mi známo, si žádné pojmy nemonopolizujeme, pokud ti to uniklo, tak přesně toto byl smysl mých slov o tom, že se tady s tebou nebudu handrkovat o pojmy a definice). A tím mudrováním o postmodernismu jsi chtěl říct co? To má mít co do činění s postmaterialismem? Jen drobné upozornění, jsou to dvě odlišná slova. Ale to tě zjevně nepálí, protože ty máš přeci úplně jasno v tom, co to je postmaterialismus, postmodernismus, materialismus, modernismus...
Prostě celá tahle handrkovačka vznikla z toho, že sis nepřečetl základní odkaz, což by vlastně vůbec nevadilo, nebýt toho, že jsi na něj odkazoval, jako bys ho měl úplně v malíku, ale ve skutečnosti jsi reagoval sám, na své vlastní představy a konstrukty. A pak mi dávej přednášky o nezájmu o myšlení druhých... Ale aby toho nebylo málo, teď jsi tu začal konstruovat jakési technické/ekonomické/sociologické výkladu peak oilu a od nich odvozené chápání celého problému. Jako škatule, do kterých se snažíš vepchat celou debatu o PO, mají obstát? Je vidět, že tu debatu vůbec nesleduješ, jelikož bys jinak nemohl napsat takovýto blábol. A jé mé podezření správné, když se domnívám, že na označení "sociologizující výklad peak-oil" jsi snad přišel jen proto, že jsem tady zmínil jméno Ingleharta? Pokud ano, nevzpomínáš si už, proč jsem ho zmínil, že? Tak si to prosím pěkně dohledej o něco níže, protože já ti tady nebudu suplovat tvoji chatrně pracující krátkodobou paměť.
A když už tě údajně tolik zajímá historie přírodních věd, tak dozajista znáš četné knihy Václava Smila, nemýlím-li se. Několik z nich se totiž týká i povahy přechodů v energetice. Vlastně se mýlím, ty knihy nemůžeš znát, protože jinak bys tu nepsal to, co píšeš. Můžeš začít třeba knihou Energy Transitions: History, Requirements, Prospects.
Pokud tě zajímá, jak bude vypadat zemědělství, až se na něm začnou podepisovat důsledky PO, tak začni bedlivě studovat tento blog: agrice.blog.cz Možná si pak příště odpustíš do pekel volající perly typu: "industrializovaná "zemědělská velkovýroba" byl nejspíš tak jako tak neudržitelný nesmysl (prostě "modernizace za každou cenu a nikdy jinak"...." Takže zelená revoluce, která zamezila obrovským hladomorům, byla podle Dona Xchota nesmysl. Jasně.
S těmi večerkami jsi mě opět rozesmál. Vietnamské večerky, které z většiny fungují tak, že nakupují levně jídlo v supermarketech, budou těmi, které přečkají PO. Zajisté. A to proto, že mají zavírací lednice. Jaká je spotřeba energie všech vietnamských ledniček a jaká je spotřeba (elektrické) energie všech otevřených chladniček v supermarketech se raději v auditku o zlomu ropy ptát nebudeme.
P.S.: Domácí úkol: Jaké je eroi biopaliv (když už je tady tolik doporučuješ nemocnicím)?