• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: není to totální píčovina (a kdybys něco takového o mě napsal na FB, tak máš nejspíš už zablokovaný account, jako teďka já.. nejspíš za tohle... [ XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] :-)

Skutečně žiju ve městě - a plně si uvědomuju, že počet možností jak si nakoupit ve městě je omezený.

Dále také znám životní styl lidí na venkově - více, než si o mě jako pražákovi možná venkované budou myslet - a skutečně je mi jasné, že bez auta je tam člověk často odkázaný na výběr z 0-1 obchodů, a ten 1 obchod téhle situace náležitě využívá.

Ale stejně jsem přesvědčený, že volný trh by se téhle situaci přizpůsobil daleko rychleji, než se obávají ti, kteří si s poklesem těžby a spotřeby ropy spojují spíše obavy, než pozitivní očekávání.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: Normální člověk se ve chvíli, kdy řekne nějakou totální píčovinu, chytne za nos a snaží se takticky vycouvat, nebo se váří, jako by tam ani nebyl. Jenom ty si schopnej na ní nabalit dalších patnáct píčovin a jít je hrdě hlásit do světa dál. A nejenom, že jdeš ještě dál, ale zapojíš do toho i náhodný slovní spojení, který nemá ani žádnej reálnej význam. Chápu, že bez kárky nejsi schopnej doject si nakoupit večeři dál, než k vietnamcům na rohu, z toho ale opravdu nemůžeš extrapolovat na zbytek reality.

Občas mi připadá, že to děláš schválně, že sis vytyčl takový lehce zvrácený životní priority: zaseknout se na bezvýznamný diskuzi na internetu a snažit se tam vyprudit co nejvíc lidí co největší demencí - takovej vyšší level trollingu. Doufám, že je to tak. Protože jestli myslíš alespoň 10% svejch výroků vážně, tak musíš mít opravdu těžkej život.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - Shweeb - kapotovaná lehokola jako závěsný monorail
    http://teckacz.cz/1050
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS:
    ...prostě tyto struktury vyčerpají dostupnou energii, a "vyhladoví...
    za prvé yásoby dostupné energie jsou takřka nevyčerpatelné
    rostoucí ceny energetických vstupů jsou sice důležité ale nikoliv rozhodující,aneb cenu výrobu budeš se divit opakuji ti to po 15000té neurčuje ROPA, notabene u nás už vůbec ne, protože doprava je jen pár peocent z celkové ceny a lektřinu jak známo z ropy nevyrábíme
    mě ty tvoje bláboly o konci světa v souvislosti z cenou ropy nebaví, jsou to fakt kecy vyvrácené praxí, aneb konec světa se nekonal ani kddyž díky spekulantům byla cena ropy vyhnána na 160usd za baral,po prasknutí bubliny šla na 40
    kupodivu 5x násobný růst cen se nekonal
    mimochodem daleko větší roli než PO v tvorbě ceny ropy hraje burza-a vůbec dokud ty to zjevné evidentní a nepopiratelná fakta bude š ignorovat a dál budeš mlít krávoviny jak PO zlikviduje ekonomiky celého světa a způsobí návrat k konmíčkům a železným pluhům je diskuze s tebnou ně co jako zkoušet přesvědčit hydraulický lis nebo houpacího koně

XCHAOS:
    ty jsi prostě ekonomií osoba nepolíbená která plácá krávoviny aniž by znala alespoň základní ekonomické principy
    mimochodem kozí sýr není dražší protože ROPA ale protože se ho dělá podstatně méně,ano protože drobní a ti tvoji lokální dodavtelé mléka
    tzn už zde c kozím sýru máš přímý dopad toho když se v zemědělství neupklatňuje velkovýroba a úspory z rozsahu-výsledný výrobek je pro většinu cenově nedostupný
    PS:ostatně v historii vždy bylo více krav než koz protože kráva generuje větší zisk
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: střez se argumentovat odkazy zmiňujícími hektarový výnos čehokoliv, stříliš se do paty.. :)
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    XCHAOS: LOL :)

hele a podival ses na ten prispevek, na ktery reaguju? :)

XCHAOS: Ale prdlajs. Nejde o pocet, jde o vekove rozlozeni. To jsi vybec nezaznamenal starnuti populace, zmenu ve vekovem rozlozeni a s nim spojene ohrozeni, budouci znefunkcneni soucasnych penzijnich systemu?

Tyhle veci by nemely unikart nekomu, kdo se o PO zajima...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRENDAL: no tak zrovna demografický vývoj v Evropě je to, co moje strachy z vrcholu těžby ropy právě míní: pokud nás bude méně, tak se lépe uživíme. není třeba se nějak hystericky množit.. to za nás dělají lidé v rozvojových zemích...
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    XCHAOS: nejak nemohu najit, kde jsi na to reagoval, od koho jsi to prevzal. Ale to je nepodstatne...

Par problemu by to sice vyresit mohle, ale na druhou stranu to prinese docela dost problemu jinych, mnohe to opet otevre a mnoho jich citelne prohloubi, yvlast tech, ktere jsou spojene s demografickym vyvojem v mnohych zemich. Takze kdyz si udelam se seznam plusu a minusu, tak ty minusy vitezi na plne care a to i bez zapocitani vahy jednotlivych problemu...

Hele, tech ad hominem uz bylo vice nez dost...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Google investuje do Shweebu, šlapací jednokolejky jako z Futuramy | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/google-investuje-do-shweebu-slapaci-jednokolejky-jako-z-futuramy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR:
    GRENDAL: ano, má tam být "sociální", ale já to nenapsal první - já na to pouze reagoval.

z mého úhlu pohledu tady samozřejmě bude spousta jednotlivců s problémy - ale současně nevidím, proč bych je měl litovat. pro mě je bezvýchodná současná civilizace: pokud peak oil jen tak mimochodem vyřeší některé její problémy, tak proč se toho obávat ?

opravdu je vám tak líto, že díky alternativním technologiím, které nahradí ropu (a tedy samozřejmě i díky tomu, že jim ta ropa prostě a jednoduše dojde), se zhroutí saúdský, iránský nebo třeba Putinův režim ? nebude to nakonec pro lidi v těhle zemích lepší ?
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak, ma tam byt socialni. Sociologie je obor zkoumajici tyhle interakce. Trochu jsem se nechal strhnout...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: GRENDAL: Označení "sociologické problémy" je v tomto případě nesmysl. Když má někdo depresi, nebo schyzofrenii, hovoříme o psychických problémech, nikoliv o psychologických či psychiatrických problémech. Sociologické problémy pochopitelně jsou, avšak týkají se právě témat, kterými se sociologie zabývá. A navzdory tomu, co tady píše Don Xchot, se, buďte ubezpečeni, mainstreamová sociologie ropným zlomem nezabývá.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    K tomu ze peak oil je naděje - ne hrozba radeji No Comment...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Auta zítřka od Volva - karoserie bude fungovat jako baterie | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/auta-zitrka-od-volva-karoserie-bude-fungovat-jako-baterie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRENDAL: no budiž, ale tohle je hrozně obecné a dá se to říct téměř o všem... co tvrdím já je, že 1) neexistují větší technické důvody pro tyto "sociologické problémy" - tyto důvody jsou právě jen jaksi sociální (tedy všeobecná lidská demence, která je věčná a nadčasová) 2) kdyby peak oil nepřišel, tak by vlastně pokračování aktivit dnešní pře-industrializované pře-lidněné hyper-konzumní společnosti mohlo být ještě horší, než když se něco změní (ve skutečnosti - většina ne-peak oil scénářů je horší, než peak oil utopie: představte si další ropné havárie, další tisíce kilometrů často až osmipruhových dálnic, další kilometry čtvereční zabetonované krajiny, další snižování průměrné životnosti výrobků, další tisíce vyrobených tanků a stíhaček pro války ve třetím světě, apod. - v tom, že tohle všechno nebude moci pokračovat, se podle mě skrývá obrovská naděje... bylo by skvělé, kdyby ani nebylo nutné nic regulovat a s někým se o to ideologicky hádat... ale kdyby se to prostě zastavilo přirozenou cestou, samo od sebe...

peak oil je naděje - ne hrozba. pokud ropa včas nedojde, aby všechno dnešní šílenství zastavila, tak to bude velký průšvih.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    XCHAOS: PO je sice technologicky problem, ale ma sesakra velky potencial vyvolat obrovske sociologicke problemy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: http://agrice.blog.cz/1009/zenonovo-zemedelstvi

V současné době pochází většina sušiny živočišných produktů od druhů, jež jsou potravními konkurenty člověka. Doufat v podstatné vnesení plochy pícnin lze jen v případě zařazení polygastrů (skot, kozy, ovce nebo koně). Bohužel se zdá, že každý krok, jež zvyšuje odolnost a stabilitu zemědělské soustavy zároveň výrazně zvyšuje plochu nutnou pro obživu jedince

pod to se klidně podepíšu, pod toto...ovšem co se týče té potřebné plochy.. dnes se třeba dotuje i jen "údržba rázu krajiny" - tedy to, že se někde seká louka a posekané seno se nijak nevyužívá. v budoucnu se toto bude jevit absurdní - protože na loukách se bude prostě vyplácet pást ovce a kozy... to je celé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (no dobře, tak ho tam v té původní verzi bylo zhruba stejně, ale to je jedno: prostě mi štve, když se vezme natolik public-domain pojem, který já sám používám už léta, jako je třeba "post-materialismus", a ten si pak zprivatizuje nějaký konkrétní myslitel...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: myslím, že si pojem "postmaterialismus" slušně monopolizuješ, ale to je fuk. wiki se v čáase vyvíjí, a tak nějak mám pocit, že byly časy, kdy toho Ingleharta bylo v tom hesle daleko méně - http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Post-materialism&diff=259896509&oldid=254177479 - sice je tam zmíněný "Inglehartův index", ale podle mě stejně post-materialismus byl před Inglehartem a bude i po něm (tzv. post-Inglehartovský post-materialimus, přesněji řečeno).

Jediný, kdo tu dělá handrkovačku, jsi ty (a teda ještě ITCHY, ale ten píše v příspěvcích hrozně moc velkých písmen, takže skoro nestojí za to, je číst :-)). Podstatné je, že

Knihy Václava Smila sice neznám - ale přesto tedy si myslím, že mám dostatečné znalosti jako historické, tak (a to zejména) technické a fyzikální, abych o povaze technologický změn a změn ve formě využívání energie ledacos věděl. Podstatné na inženýrském přístupu právě není to, že by stačilo říct "a jestlipak si četl HCHKRDTN ?" - ale právě to, že je nutné se ptát "jestli pak víš, jak funguje XYZ ... ?" - a jestli jsi na základě toho schopen dělat fundované předpovědi (prakticky o čemkoliv - dokonce může jít i o předpovědi toho, co teprve někdo v budoucnu napíše o technologické historii lidstva !). pro pochopení technologických změn lidstva právě není směrodatné si přečíst sebevětší množství HCHKRDTN - ale právě, že je důležitější chápat, jak funguje XYZ - a to nikoliv chápat to formou slepé víry, ale být schopen skutečně praktického použití této dovednosti a konkrétních (ověřitelných) předpovědí, jak se XYZ bude dále vyvíjet.

blog, na který odkazuješ, se asi problematikou zabývá více, než jsem se tím dosud zabýval já: ale přeci jen existuje poměrně hodně dokladů o tom, že dnešní industrializované zemědělství by mělo i při dostatku ropy či energie samo se sebou dost vážných problémů - a že diskuze o škodlivosti např. přehnojování, zamoření půdy či vodních toků dusčiňany apod. se vedly dávno před tím, než se řešil nedostatek ropy. zemědělství se asi částečně změní - směrem k nějakému jen částečně industrializovanému - některé z dnešních zemědělských strojů znali už staří Keltové, třeba secí a tuším částečně snad i žací stroj, takže úplně až k motykám ten návrat snad nebude.

před érou traktorů např. byla éra lokomobil; už E2E4 kdysi vyhrabal, že se používaly elektrické lokomobily (experimentovalo se s nimi v sovětském Rusku - nevím, jestli to souviselo s holodomorem na Ukrajině :-) - a já klidně přihodím k lepšímu solární lokomobily. solární lokomobilu by určitě šlo s výhodou použít k rozorání toho, co skutečně potřebujeme rozorat (větší hmotnost baterií zde není problém, protože lokomobila se oproti traktoru přesouvá na daleko menší vzdálenosti a ne po poli, ale jen po cestách podél něj). no a zbytek vyřešíme třeba větším podílem pasteveckých potravin (třeba ovčí a kozí maso či sýr) před potravinami, které jsou závislé třeba na velkém vstupu energie a industriálního úsilí.

kozí sýr je mimochodem vynikající, a to, že je dražší než kravský, je jednou z absurdit dnešní doby: pokud peak oil povede k tomu, že kozí sýr bude levnější než kravský, tak já říkám: super !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam