VSOUKOLOHLOR: myslím, že si pojem "postmaterialismus" slušně monopolizuješ, ale to je fuk. wiki se v čáase vyvíjí, a tak nějak mám pocit, že byly časy, kdy toho Ingleharta bylo v tom hesle daleko méně -
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Post-materialism&diff=259896509&oldid=254177479 - sice je tam zmíněný "Inglehartův index", ale podle mě stejně post-materialismus byl před Inglehartem a bude i po něm (tzv. post-Inglehartovský post-materialimus, přesněji řečeno).
Jediný, kdo tu dělá handrkovačku, jsi ty (a teda ještě ITCHY, ale ten píše v příspěvcích hrozně moc velkých písmen, takže skoro nestojí za to, je číst :-)). Podstatné je, že
Knihy Václava Smila sice neznám - ale přesto tedy si myslím, že mám dostatečné znalosti jako historické, tak (a to zejména) technické a fyzikální, abych o povaze technologický změn a změn ve formě využívání energie ledacos věděl. Podstatné na inženýrském přístupu právě není to, že by stačilo říct "a jestlipak si četl HCHKRDTN ?" - ale právě to, že je nutné se ptát "jestli pak víš, jak funguje XYZ ... ?" - a jestli jsi na základě toho schopen dělat fundované předpovědi (prakticky o čemkoliv - dokonce může jít i o předpovědi toho, co teprve někdo v budoucnu napíše o technologické historii lidstva !). pro pochopení technologických změn lidstva právě není směrodatné si přečíst sebevětší množství HCHKRDTN - ale právě, že je důležitější chápat, jak funguje XYZ - a to nikoliv chápat to formou slepé víry, ale být schopen skutečně praktického použití této dovednosti a konkrétních (ověřitelných) předpovědí, jak se XYZ bude dále vyvíjet.
blog, na který odkazuješ, se asi problematikou zabývá více, než jsem se tím dosud zabýval já: ale přeci jen existuje poměrně hodně dokladů o tom, že dnešní industrializované zemědělství by mělo i při dostatku ropy či energie samo se sebou dost vážných problémů - a že diskuze o škodlivosti např. přehnojování, zamoření půdy či vodních toků dusčiňany apod. se vedly dávno před tím, než se řešil nedostatek ropy. zemědělství se asi částečně změní - směrem k nějakému jen částečně industrializovanému - některé z dnešních zemědělských strojů znali už staří Keltové, třeba secí a tuším částečně snad i žací stroj, takže úplně až k motykám ten návrat snad nebude.
před érou traktorů např. byla éra lokomobil; už E2E4 kdysi vyhrabal, že se používaly elektrické lokomobily (experimentovalo se s nimi v sovětském Rusku - nevím, jestli to souviselo s holodomorem na Ukrajině :-) - a já klidně přihodím k lepšímu solární lokomobily. solární lokomobilu by určitě šlo s výhodou použít k rozorání toho, co skutečně potřebujeme rozorat (větší hmotnost baterií zde není problém, protože lokomobila se oproti traktoru přesouvá na daleko menší vzdálenosti a ne po poli, ale jen po cestách podél něj). no a zbytek vyřešíme třeba větším podílem pasteveckých potravin (třeba ovčí a kozí maso či sýr) před potravinami, které jsou závislé třeba na velkém vstupu energie a industriálního úsilí.
kozí sýr je mimochodem vynikající, a to, že je dražší než kravský, je jednou z absurdit dnešní doby: pokud peak oil povede k tomu, že kozí sýr bude levnější než kravský, tak já říkám: super !