• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    RAGNAROK: Ano. Tady jsi z EIA (nezaměňovat za IEA) kdosi vystřelil:
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    VSOUKOLOHLOR:

Nemelo by tady byt Mb/d misto kb/d?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Takže se nabízí obligátní otázka: Co na to zavilí "popírači"?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Global oil availability has peaked - EU energy chief - ArabianBusiness.com
    http://www.arabianbusiness.com/global-oil-availability-has-peaked-eu-energy-chief-361527.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Medzinárodná energetická agentúra po prvý krát zmienila ropný zlom. Blog - Alexander Ač (blog.sme.sk)
    http://ac.blog.sme.sk/c/247374/Medzinarodna-energeticka-agentura-po-prvy-krat-zmienila-ropny-zlom.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    IEA WEO 2010 byla před pár dny zveřejněna. IEA přešla od ignorovaní ropného zlomu k jeho uznání a píše, že ropný zlom byl v roce 2006.

Je snížená předpověď z loňských 106 mld barelů v roce 2030 na 99 mld barelů v roce 2035 a IEA vynechala též předpovědi o ekonomickém růstu.

Komentář Kjella Alektletta:

http://aleklett.wordpress.com/2010/11/10/spin-slips-off-oil-production-numbers-world-energy-outlook-2010-–-a-cry-for-help/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Gas glut threatens investment in renewables sector, IEA warns | Business | The Guardian
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/nov/09/gas-iea-oil-renewables
    E2E4
    E2E4 --- ---
    tržní kapitalizace (založená na cenách akciových podílů) a dividendy veřejně vlastněných ropných společností i společností z oblasti alternativní energetiky.

Jinými slovy, dneska jsou alternativní technologie asi tak málo kapitalizované, jako je malý jejich podíl.. Tržní kapitalizace a dividendy budou asi dost jinde, když bude pro alternativní technologie opravdová potřeba..

Navíc je zavádějící to dělit dividendou - většina amerických společností nevyplácí dividendy, ale orientuje se na růst equity..

Rád bych udělal nějakou analogii, typu Nokia vs Apple vs Google, že třeba podle tehdejší tržní kapitalizace a podílu divdend by Nokia byla nanahraditelná..

PS Článek je od Trofima Denisoviče z věstníku jarovizace.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Studie: Použitelné alternativy k ropě budou k dispozici 90 let poté, co dojde

Studie dvou autorek z University of California v Davisu zveřejněná v časopise Environmental Science & Technology na probabilistickém teoretickém modelu zkoumá možný průběh nahrazování ropy coby hlavního energetického zdroje průmyslové společnosti. Prognóza je založena na tržních očekáváních vyjádřených v cenách a veřejně obchodovaných cenných papírech. Projekce dospívá k závěru, že při zachování stávajících trendů by byly případné nové technologie nutné k nahrazení ropy a ropných produktů k dispozici zhruba 90 let po vyčerpání známých světových zásob.

Prognóza byla zveřejněna v pondělí a je založena na předpokladu, že dlouhodobé investice lze použít jako vhodný indikátor toho, zda vzniknou nové technologie. Analýza vychází beze zbytku "zevnitř systému", tj. z tržní perspektivy a standardního předpokladu mainstreamové ekonomie ohledně neomezené substituce zdrojů, nebere v úvahu implikace druhého termodynamického zákona.Profesorka Debbie Niemayer a postdoktorantka Natalija Malyškina se pokusily vytvořit nástroj, který by politikům pomohl stanovit si realistické cíle v oblasti udržitelnosti a vyhodnotit realizaci těchto cílů.Klíčové prvky studie představují tržní kapitalizace (založená na cenách akciových podílů) a dividendy veřejně vlastněných ropných společností i společností z oblasti alternativní energetiky. Podobné teoretické nástroje byly už použity k prognózování v oblasti financí, politiky a sportu.Niemayer označila závěry studie za varování, že současné politické cíle nejsou dost ambiciózní na to, aby předešly sociálním a ekonomickým škodám spojeným s vyčerpáváním hlavního fosilního energetického zdroje.

celá studie zde: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es100730q?journalCode=esthag
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: jsou to moje fake ids, samozřejmě, řeším tím fundamentální dichotomii moderního světa.. :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    itchi a scratchi show dil 156.
    Zda se mi ze E2E4 (aka ithci 2) to nekdy dela schvalne a vymysli zverozvesty katastrofy, aby se jim mohl v zapeti posmivat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Ostatně tady je jednoduché řešení peak oilu v dopravě.. :)

VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: Čoveče, tak to seš dost mimo. Opakovaně jsem tu psal, že nemám patent na pravdu, že jsem otevřen diskusi, že spoustu věcí prostě nevíme a nemůžeme vědět. A tvá odpověď? Neutuchající ignorance v podobě úmorného rajtování na peak oil debunkeru. Sorry, tys nikdy v mých očích neměl zájem o solidní diskusi, na rozdíl od většiny jiných. A útoky ad hominem? No, je mi tě líto, člověče, ale těch tady bylo už tolik (z obou stran), že jsem je už dávno přestal počítat a brát vůbec v potaz.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ad [ VSOUKOLOHLOR @ Globální ekonomická krize (2008-????) ] a jeho útok ad hominem.. on je problém, že ty nepříjmáš žádne protiargumenty, ani na úrovni "mohlo by to být i jinak"..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: vyjímečně zcela správě-což je u ekonomických pohledů na věc u tebe docela vzácností....
    ano růst cen potravin může znamenat i stoupající poptávku po potravinách
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LOPIK: nedají se uhlovodíky v asfaltu krakovat?? a dokážu si představit i spalovací motor / kotel na asfalt :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: K asfaltu tolik, že ho předně dnes můžeme poměrně dobře recyklovat.

XCHAOS: Tohle se ti moc nepovedlo. Občas se z pozice "vznešeného klerika hovořícího na téma lidské rozmnožování" podaří i vcelku přínosný příspěvek. Ale vynášet takové generálky o čemsi, o čem mnoho nevíš, výsledek je zjevný: nepodařilo se. Abych tedy parafrázoval jednoho klasika: "Ale chyb se dopouštíš i ty." Co se mě týče, dost dobře nerozumím, co má například chemie či fyzika říci k realitě jazyka, řeči a lidského dorozumívání.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ono u toho asfaltu jde taky trošku o to, že se s tim nic jinýho nedá moc dělat a v rafineriích ho zbyde vždycky dost..
    VOREL
    VOREL --- ---
    E2E4: v roce 1930 jsem vladl svym poddanym v Rumunskych Karpatech. Neresil jsem Ameriku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam