• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DANKLAR: zrejme nic neni, hovna jsou problem zejmena na chodnicich, kde je spousta lidi necha s klidnym svedomim i pokud budou mit psa na voditku. pokud je pes na volno tak stejne sere nekde v krovi radsi
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BLACKSKY: pokud nebudou povinné zkoušky řešit, jestli je člověk sobec nebo ne, podobného chování se asi nezbavíme.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    pravdepodobne bude psum nainstalovan spunt s kotvickou a lankem spojeny s vodtkem. vyhlaskou.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    ANABEL_LEE: To víš, že ubyde... Je to zřejmé.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    DIVA: tak jednalo se o padesata leta minuleho stoleti, ze, tenhle odchyt mel i sva pro, popsaly se i nezname druhy a podarilo se jine zachranit driv nez byly ve svem prirozenem porsterdi vybity.......dneska je filosofie jina a to je urcite dobre, ....a fakt jsi od Durrella nic necetla? doporucuju:-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    hoven neubyde...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    BLACKSKY: Souhlas.. když chce někdo mít ve městě na veřejném prostranství psa, ať ho má na vodítku... a bude klid. Ubyde i hoven... (ano GIO, už zase řeším hovna...)
    BLACKSKY
    BLACKSKY --- ---
    Včera kolem jedenácté jsem se v ne příliš dobrém psychickém rozpoložení vracela prázdou ulicí domů, když jsem uviděla pána, jak si chytá psa na vodítko a rozhlíží se po ulici. Já jsem měla psa na vodítku a tak jsem pokračovala směrem k druhému psovodovi. Když jsem od něj byla na cca 10 kroků, vyběhl za autem nasraný dobrman, bez vodítka, vyceněnými zuby a hrdelním štěkotem. Ve zkratu jsem si stoupla pred Rendyho a strachy se nemohla hnout. Dobran nás oběhl a pokračoval někam dál v cestě. Druhý psovod mi s úsměvem ve tváři říkla: "To ona jen tak straší!". Krve by se ve mně nedořezal.

Tomu chlapovi bych dnes nejraději nakopala prdel a i přes to, že dnešek je zas normální den, situaci bych v danou chvíli vyhodnotila stejně. Psů se nebojím (miluji je) ale mnohem víc mám ráda sebe a své zdraví. Je pravda, že jsem v první řadě bránila psa, ale nebít tam Rendyho, vylezla bych na první lampu...

Pokud někdo nepřijde s nějakým efektivnějším řešeím (povinné zkoušky...), jsem na 100% pro vodění psů na vodítku!
    DIVA
    DIVA --- ---
    PLAVEVA: humus :( odchyt divokých zvířat sa mi něpáči, ale ještě je převézt stovky kilometrů a pak zblblé vypustit někam jinam, mazec.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: kua tak jasně že je to mimo! :)) kdybych řekla dospělý jedinec namítl bys že tomu už vymyli mozek :) tak já nevím, za jakých okolností, nebo o jakých vlastně psech říkáš že by mohli být šťastní na volnosti?! vyžvejkni se konečně ;)
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    mno sem si jen vzpomnela na knizku od Durrella , jestli racte znat, tusim Dvakrat do Kamerunu se to jmenuje... a tam on celkem fakt vtipne popisuje, jak provadel odchyt zvere pro ucely zoologicke zahrady...a to ruznejch levelu, od zab po opice...zvirat, ktera nikdy cloveka nevidela, byla zcela divoka, musela se slozite chytat a lapat a tak...pak par tydnu v kleci...nacez nektere druhy ci kusy byly prebytecne nebo zjistil, ze se mu nevejdou na lod...tak se je rozhodl vypustit zpet... a ejhle! ony ty zvirata nejen ze s vykrikem HURA! nezdrhkly rychlosti blesku zpet do pralesa, naopak!

zuby nehty se pokousely znovu a znovu vracet, nalitavat. podhrabavat se atp. do svych pohodlnych, bezpecnych a jidlem oplyvajicich kleci....takze je musel slozite a daleko vozit a opakovane nasilne vyhazovat " na svobodu"..

asi tolik k "nasili a domestikace"
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    opuštěné mládě kteréhokoliv (byť i divokého) druhu nechané napospas přírodě dost pravděpodobně nepřežije... argument zcela mimo ;)
    DIVA
    DIVA --- ---
    PLAVEVA: :)) "patrně nebude šťasten"

já upřímně myslím, že ani štěně vlčáka nechané napospas divočině přírody / ulice nebude učurávat blahem ;)
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    ja teda nevim, ale mam dojem ze zapominame na duletiztou cast definice domestikace a to je(volne) to, ze domestikovany druh je clovekem zmenen na tolik, ze vytvari vuci puvudnimu druhu netotzne variety a razy.

takovej pes typu francouzsky buldocek napr. tezko bude sponatanne tvorit v dzungli smecky a vypustite-li ho v tajze, patrne nebude stasten.

ale mozna jo, priznivcum vsevolnosti a prirodniho pobihaneho stesti zdar.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DANKLAR: To je otázka, co si představíš pod pojmem domestikace. Pokud bys jako jediný předpoklad bral to, že člověk dokáže zvíře odchovat, řídit jeho populaci, pak by byla domestikovaná kdejaká bakterie.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: sardinka má CNS v pořádku :) btw domestikovat lze i takové včely, ty jsou na tom s gangii ještě o něco hůř ;)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    PATISLAV: kapr už je taky domestikován...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PLAVEVA: viz DIVA, jinak jsem už psal, že předpokladem je určitá úroveň centrální nervové soustavy.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    PLAVEVA: nešla domestikovat? kvůli rozmnožování? to by imho důvod byl... určitě je mnoho zvířat, která půjdou jen těžce nebo vůbec zdomácnět... ale člověk si s tím nějak poradí:o)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DOCKINEZ: jasně, to je jistá výhoda...
    Když nad tím přemítám, prase domácí je vlastně "lidský výrobek", takže tím, že mu zařídíme přežití, tím zajistíme přežití svého výtvoru... prostě bůh si hraje. Jinak si myslím, že domestikace v principu druhy ničí, k čemu nám je divočák, když máme doma prase větší a lepší...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam