• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Ja mam teda problem s wifi na zachode, kam mi 5g projde velmi slabe a casto mi naskoci hlaska, ze se prepne na 3g. Coz udela i kdyz dam cancel. To by nebyl zas takovej problem, kdyby se to po navratu z hajzlu preplo zpet na 5g. Jenze to uz nedela a musim to prepinat rucne. Coz je opruz, pochopitelne :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    BUCKOWSKI:
    LAUNCHER: Jo jo powerline, to je taky divny... Presto ze by to melo byt pres jednu fazi, zadna trafa ani nic podobneho - nektere mistnosti vedle sebe se proste nespoji a jinde to jde pres 2 patra v pohode. A kupoval jsem v te dobe nejlepsi model, v dvougigovym spojem... Ale i tak nejlepsi spojeni nedokazalo tahat vic jak 70 Mbit - coz mi tehdy jako nouzovka stacilo k antene na strese, nez jsem primel zenu souhlasit + zorganizoval lidi na nove prace a roztahani CAT6 vsude po dome - protoze bourat kvuli "nejakymu kabelu kdyz ona chce jenom wifi" to dalo praci...
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    RATTKIN: Nemívám tenhle problém. Moje auto teď umí bezdrátové AA. Což je fajn, ale strašně to žere baterku. Ale i to se mi občas odpojí - což teda vůbec nedává smysl. Ale stane se mi to třeba jednou za 14 dní a zase se to připojí za pár vteřin zpět.

    Každopádně je to s tím velký boj - protože v servisu Ti řeknou, že to je telefonem. A když napíšeš mail výrobci telefonu, tak pokud dostaneš odpověď, tak takovou, že to je problém na straně auta.

    Já to teď řeším hlavně s bezdrátovou nabíječkou v tom autě, která blbne. Ve octavii to chodilo normálně a ve VW to nenabíjí a v servisu trvají na tom, že problém je v telefonu.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    LAUNCHER: jj - to bude většinou problém - stejný okruh - takže když potřebuješ kabel dostat v rámci jedné místnosti, tak je to asi fajn, ale tam většinou není potřeba. Já jsem se pohyboval taky kolem 100 Mbit/s - možná i 120.
    Už jsem domluven s kamarádem, který bydlí v bytě a taky tam nechce vrtat, aby připojil televizi, která nemá wifi.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BUCKOWSKI: U me stejna negativni zkusenost s powerline. Vzal jsem si na to TP-Link TL-PA8030P, coz je (bylo?) dle testu nejrychlejsi powerline reseni. Bylo to vyrazne pomalejsi, nez co by dokazal slusny WiFi repeater na pul cesty mezi propojenymi zarizenimi. Jestli si dobre pamatuji, nedostalo se to nad 100Mb/s (?). Pro vyssi rychlosti to myslim musi byt na stejne pojistce, coz bude vetsinou nerealne. Zbylo mi to tu u v mem "muzeu HW kuriozit". Kdyby si to nekdo potreboval pujcit a vyzkouset pro sve podminky, muzu pomoct :-)
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    Tak já se přidám...

    Bydlím ve starém domě, který prošel rekonstrukcí cca 12 let zpět, kterou dělali tehdejší obyvatelé. O internetu věděli, že existuje a do většiny místností natáhli i elektriku. Většinou jednu zásuvku.
    Půdorys cca 25mx10m,2 patra, obvodové zdi cca 100cm, vnitřní zdi cca 30cm, stropy cca 40cm. Možnost tahat kabeláž v tomto domě je 0.

    Původní varianta Wifi Router, powerline a 3 extendery. Výsledky nic moc, někde signál blbnul, powerline jela poměrně pomalu, i když měla umět 1Gbit.

    Všechno jsem to vyházel a koupil jsem si ASUS Zenwifi XT8 (2ks MESH). Mají tři pásma, kdy jedno 5GHz pásmo je rezervovaný pro komunikaci mezi uzly a dvě normální pásma 2,4 a 5 Ghz pro komunikaci uzlů s klienty.

    Od té doby naprosto v pohodě. Nemám sebemenší problémy. Tyhle dva krasavci pokryjí větší prostor, než původní kombinace a funguje to velmi rychle a spolehlivě. Komunikace mezi uzly se mi drží dolem 950 Mbit/s.

    Děkuji za pozornost a názory o tom jestli je MESH na ***** nebo ne. Mně vyřešil problém a mohu jen doporučit.

    Vybíral jsem mezi TP-Linkem a ASUSem rozhodl jsem se pro ASUS, protože jsem nechtěl vše řešit pomocí aplikace v mobilu (DECO), ale chtěl jsem plnohodnotnou webovou administraci jako u normální routeru.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ARIAEL: Ja se toho nebojim vubec, vsak to spokojene funguje v kazde slusne kancelari / letisti / hotelu. Ale pro moji konkretni situaci preferuji viz nize.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    MEDWYN: Ale ja mam vsude po dome do kazde mistnosti rozvod, dokonce CAT6 v dvojitem provedeni...
    A unifi ja zase az tak rad nemam, sice to pred lety byla pekna technologie a ja ji rad pouzival do mensich firem, ale na domu je to proti konkurenci drahy a vlastne nijak neposkytujici neco navic za tu cenu proti konkurenci... Za me se proste zamerili na jiny segment trhu.
    A to ze MESHE dneska pouzivaji vsechny tri spojeni a to NAJEDNOU, aby si zaridili sami co nejlepsi spojeni a omezili problemy, to me dost prekvapilo (ne vsechny samozrejme, ale cim drazsi tim vic vyreseny).
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    LAUNCHER: Hele barak 110 let starej, kamen a cihly... Pro wifi je to nocni mura, protoze bezny router to proste neprosviti, zvlaste na ne 5 GHz...

    Ja se MESHE zatim bal - hlavne proto ze nevis zda to pomuze a druha vec je ze je to fakt hodnenasobne drazsi. Jenze neustaly problemy s tim ze mas vsude samostatny AP a tim padem ruzny SSID, furt neco nejde, furt pindy od zeny a dcery ze je to rozbity - a pritom proste automaticky prepinani wifi jako neni zrovna zadny zazrak...
    Nakonec jsem koupil DECO od TP-linku... A najednou je wifi fakt vsude - doslova jeste sto metru od baraku, zdi jako by neexistovaly. Setup je jednoduchy a distribuovany do kazdeho nodu. Rychlost wifi je na plne rychlosti pripojky, takze 300 Mbit symetricky/7 ms... Prepinani mezi vysilacema je naprosto bezesvy - i kdyz proste na neco koukas a jdes domem, tak zadne zaskobrtnuti... Je tam i WPA3 a podpora Wifi 6 pokud vim...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Často se mi odpojuje android auto. Prý že telefon přestal reagovat.
    Je to nějaká novinka po update něčeho?
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ARIAEL: Diky, to pomohlo. Google jsem neznal :-)
    Chapu, ze mesh jako technologie je sirsi termit, nez jen "hod do rohu dalsi APcko a ono se ti pripoji bezdratem k jiz existujicim" - coz ti nejcasteji rekne ten mnou nove objeveny google. Bude hodne zalezet na tom, jakou konkretni technologii zvolis, a budou mezi tim lepsi a horsi. Ale vylozene me rozesmivaji lidi, kteri reknou "nebudu tahat po novem dome zadne kabely, protoze bezdrat staci" ...

    Asi mesh nebude zaklinadlo, ktere vyresi vsechny problemy WiFi. 90% materialu ti rekne, ze definice mesh site je "dalsi wireless apcko ktere pouziva dedikovany kanal pro komunikaci s ostatnimi nody az se dostane k uplinku" ... no a konkretne v tomto pripade by mi prislo asi lepsi pouzit kabel, pokud je k dispozici, a zanechat si tu chytristiku na bezdratove casti. Jak funguje ten dedikovany 5G uplink pres ty 70cm zdi?

    Ve vysledku idea je stejna - proste je potreba vic pricetnych APcek, co umi vysilat na jednom essidu a nejak se mezi sebou a klientem domluvit (tomu roamingu skutecne hovno rozumim).

    Rok a pul zpatky jsem domaci sit vyresil prave wifi 6 apcky od unifi propojenymi kabelem a problem neresim zadny. Barak mam spise vertikalne orientovany (2x 90m nad sebou) a APcka jsou v kazdem patre, signal vsude full, malo kdy musim pres vic nez jednu zed.
    Mohl by na tom s prehledem jet SME business, a taky na mnoho instalacich jede.

    Ale protoze my odpornici verime v kabely, tak krabice narocnejsi na bandwidth jsou na kabelu, jako treba vse u TV.

    Co se tyka konstruktivity odpovedi, asi by nebylo spatne na ni trosku zapracovat (na obou stranach).


    BTW, taky jsme tu celkem huste off-topic.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CHOTOUCHOVAK: I v mem prvnim postu na tohle tema jsem psal ze jasne vyuziti treba napr. pro hotel. Omlouvam se, Tobe a Ariaelovi, ze jsme nedomyslel napr. tyhle krasne historicke domy s tlustymi zdmi.
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    LAUNCHER: No musím se postavit za Ariael...náš barák má 300m2 (30x10m) a vnitřní zdi máme taky okolo 70cm. Samozřejmě ne všechny, některý mají míň, ale některý i víc. Není to žádný podnikatelský baroko, ale barák z 18. století. Router mám zhruba uprostřed domu a na koncích opravdu není vidět.. Takže pro mě jako nenáročnýho uživatele, který jen nechtěl, aby se mu telefon přepínal mezi různý ap, byl mesh vysvobozením. Takhle mám jeden hlavní router a dva extendery nastavený na mesh a nic neřeším. A jeden z problémů než jsem zřídil mesh opravdu byl, když si zařízení neustále vybíralo ap, který byl dál a měl slabší signál. Prostě buďme rádi, že je v dnešní době dostatek řešení pro každýho.
    TP-Link RE605X WiFi6 extender - WiFi extender | Alza.cz
    https://www.alza.cz/tp-link-re605x-wifi6-extender-d6276564.htm
    https://www.alza.cz/tp-link-archer-ax73-d6276568.htm
    JIMX
    JIMX --- ---
    Problém taky nemusí být router samotný, který může být kvalitní ... ale zařízení, které se k němu připojuje. Nějakou dobu jsem měl dvoupatrový dům pokrytý jediným AP uprostřed druhého patra a ve spodním patře mi fungovalo vše, až na jeden notebook, který měl očividně špatně vyřešenou anténu. Po té, co jsem do spodního patra přidal druhé AP, tak bez problémů včetně zahrady, kde to spíš nefungovalo už předtím s čímkoliv.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MEDWYN: Hele MESH je naopak budoucnost co oddeluje klienta od nutnosti se rozhodovat, ktere AP je spravne. Stejne principy jsou zapojene primo do Wifi 6.
    Coz je cely problem co resite ...

    Takze pozor na to co je budoucnost :)
    Mesh networking - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mesh_networking
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ARIAEL: Je to blb. Nicmene MESH navrhovat taky asi nepomuze.

    Tady je problem implementace 11ac v tom zarizeni (jako treba XSX), MESH ci primo AP muze maximalne vylepsit signal natolik, ze klient se mozna rozhodne lepe. Coz muze uzivatele zklidnit a o tom zadna.

    Zarizeni s Qualcomm, prima viditelnost na 2m a stejne se behem 10 minut prepnulo nekolikrat na 2.4Ghz. Pro streamovani PiPi+ je to jedno, ale zde se jednalo o streamovani VR do zarizeni co zere 120Mbps. Oddelis SSID a zarizeni bezi bez vypadku.
    A nez reknes ze to bylo prilis velke zrychleni (to se muze stat), tak se to delo i s headsetem polozenym na stul.

    Kazdy je sveho stesti strujcem a pro me SSID pouze pro 5GHz, pouze VR klient a zakazani pristupu do WAN poresilo mnoho problemu a pridalo klid do duse :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ARIAEL: Vnitrni zdi 50-75cm - Moc hezke. Doufam, ze me pozves na prohlidku :-) Tahle rychlost jak jsem psal je extrem, za vchodovymi dvermi bezne nepracuji. Nejpomaleji je na tom Xbox #2 s ~60Mb/s download, coz me sice drazdi, ale vrat diry pro draty urcite nehodlam a za ten mesh mi to zatim nestalo. Nevylucuji ho do budoucna, kdyby v tomto detskem pokoji rostly velikosti stahovanych her vyrazne rychleji, nez tam poroste rychlost WiFi bez meshe.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    LAUNCHER: Aha, kdyz ti to staci :) Ja mam zdi nejakych 50-75 cm (3 patra), takze si s takovym pipatkem nevystacim... A po pravde tahle rychlost by me fakt nenadchla. Ostatne za neco se u tech MESH vysilacu plati, ze? A to uz vubec nemluvim o zahrade...
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    MEDWYN: Zkus google, odporniku. Treba se dozvis, ze MESH jede jak po powerline, tak po kabelu tak po wifi :) Ale chapu, ze ty tomu rozumis nejlip i kdyz evidentne o tom vis velky ho***.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LAUNCHER: V takovem pripade urcite ano. Ale obecne je wifi-connected mesh spis exit strategie, nikoliv go-to technologie, kterou je a bude kabel. Nebo to snad nekdo nekde v nove vystavbe pouziva? ARIAEL tomu rozumi nejlip, tak se ho zeptejme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam