• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    VALDA
    VALDA --- ---
    MACHALIK: zajímavý ... to zkusím vysledovat :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Hm, zajímavé..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Po otevření bejvá uiska leckdy trochu ostrá nebo špiritózní, hlavně cask strength (já nic jinýho už skoro nepiju, ty čtyřicítky jsou ředěný už z výrobny a mají půl chuti), takže jí prospěje, když se trochu nadechne, aby se ztratila ta čerstvost. Chuť whisky se v průběhu jedné láhve mění a má na to vliv čas a poměr kapaliny/vzduchu ve flašce, co jsem vypozoroval. Je to jak gaussova křivka, whiska je v nejlepší kondici od nějakých pěti centimetrů pod rozšířením pod hrdlem až do nějakých pěti cáků ode dna. Pak už zase začíná slábnout. Ale důležitej je čas, takže flaška vyslopaná za týden nemá možnost se proměnit a probudit. U mě doma flaška vydrží průměrně tři měsíce až třičtvrtě roku, a první a poslední měsíc to málokdy je tak dobrý, jako uprostřed láhve.
    Jinak je skladuju normálně ve špajzu. Teplota, není-li nějaká nesmyslná, nehraje si myslím roli.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Proč právě okolo středu flašky?

    Mimochodem, jak uchováváte (ne)otevřené láhve s whisk(e)y? Stejně jako u vína v chladu nebo při pokojové teplotě? Nebo teplota nehraje roli?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Uisky neředit, a cask strength už vůbec ne! Jestli štípe, tak postupem flašky určitě přestane, často se uiska potřebuje "nadechnout". Chce jí to dát čas, ne do ní lít vodu. Nejlepší uiska je většinou okolo středu flašky.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    STEPNI_VLK: Tak tedy vysvětlení: kvalitní whiskey (velmi přibližně řečeno single malt a sem tam i lepší kupáže) piju zásadně samotnou bez vody a bez ledu. Maximálně pokud má whisky např. vyšší procento alkoholu, tak jí velmi mírně naředím chuťově neutrální vodou stejné teploty, aby byla lépe cítit chuť.
    Když se mi někdy stane, že piju whisky prostřední kvality, tak většinou s ledem.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Teď koukám, že mi zase na myši zůstal přilepený jiný odkaz. :) Tak pro veliký úspěch ještě jednou, a tentokrát už pravá Whisky in the Jar..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---

    Whisk(e)y piju

    18 hlasy od 18 respondentů

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dáme si jednu hymnu, než to tu úplně umře: Whiskey in the Jar. :)

    Teď právě dočítám Konec světa & Hard-boiled Wonderland od Murakamiho, kde se to whisky jen hemží, a doma zrovna ani kapka. Ach jo, ďas aby to spral!

    Mimochodem, hlavní hrdina ji prakticky pořád pije "on the rocks". Dokonce se v jednom místě vyjadřuje následovně:
    Pro ukrácení nudy to ale bylo ideální a já si ty plakáty prohlédl po řadě všechny. Což mě po posledním patnáctém přivedlo k poznání, že nejkrásnější pohled, co se alkoholických nápojů týče, je docela určitě na whisky s ledem. Jednoduše řečeno, dobře to na fotografiích vypadá. Do velké sklenice se širokým dnem se hodí tři čtyři kostky ledu a na ně se nalije jantarová, hustá whisky. Než pak led začne tát a bělavá voda se začne mísit s jantarovou barvou whisky, na okamžik po ní plave. Což vypadá doopravdy pěkně. Když jsem se podíval líp, zjistil jsem, že většina fotografií whisky na plakátech je právě on the rocks. S vodou to jaksi není na pohled ono a neředěná whisky je nudná až běda.

    Jak ji nejraději pijete vy? A jak jste se k tomu propracovali? Přes zkoušení, radu profíka, oblíbenou scénu z filmu či knihy, nebo nějak úplně jinak?
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    LOOP_ONE: Japonci jsou fajn, Nikka mi tedy sedí víc než Suntory / Yamazaki... ale tady se to blbě shání :)

    AD sepsal jsem (pro lidi tady asi ne moc objevný) postup výroby whisky ve Skotsku a na Islay především z balíkem fotek, kdyby to někoho zajímalo :o)
    http://www.jizni-svah.cz/2009/05/ze-zivota-whisky-v-obrazech-dil-i.html
    VALDA
    VALDA --- ---
    pil někdo ardmore?? vyhlížím nějakou novou lahev a tato je ve výběru
    (http://www.ardmorewhisky.com/Ourwhisky/tasting_notes.aspx)
    TUILE
    TUILE --- ---
    loop: jamazaki sem pila a teda za tu cenu nic moc.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ten server je dobrej, jen tam jsem objevil některý raritní kousky, který jinde už nejdou sehnat, jedině na eBay. Doporučuju.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    No já taky koukal. Mi byl dovezen Ardberg 10 y.0. tady za 1200,- a nakoupen v přepočtu za cca 750,-. Beru ale taky, že obchodníci chtějí vydělat.
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    BTW ja bych to v CR nekupoval je to tady prepaleny treba viz
    Kratochvilovci
    MACALLAN 1967 GM 070 40% 8556 Kc
    whiskey exchange
    MACALLAN 1967 GM 070 40% £170.00 coz s postovnym 25 liber je
    6,154.14 CZK
    tak jenom pokud budete chtit neco dobreho tak jedine
    http://www.thewhiskyexchange.com/

    jinak book :)
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    MIKEX: uplnej souhlas.... mam ji taky a protoze jedu dost Bushmills 10 16 .. tak tahle "400 roku vyroci" opravdu zklamani... ja si nemuzu pomoct ale 10 je proste milacek...je to asi jedina whiskey, u ktery kdyz jsem se napil a vyhrkly mi slzy... ;) chutovým dojetím samozrejme..
    .taky moc dlouho se u me neohreje...
    a ted se chystam na nejaky zkusenosti s JAPAN W?
    Suntory Yamazaki 12 Year old
    Nikka from the Barrel
    tuhle samostatne (po vyplate)
    Talisker 1982 / 20 Year old :)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    díky moc
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    MERLIN
    MERLIN --- ---
    BEREGOND: Jedna z možností by mohla být v Paládiu (naproti Kotvě). Asi na -1. nebo -2. podlaží je takový malý krámek s dost slušným výběrem.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Ahoj, poraďte prosím kde se dá v krámě v Praze koupin Glenfiddich.. Kámoš má zítra narozky, a eshop už bohužel nestihnu.

    Díky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam