• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Irský beru jako jinou kategorii a pil jsem z nich leccos, od Connemary až po Midleton, a Bush 10 mi přijde jako solidní volba; jsou parametry, ve kterých vyniká i nad Midleton (nejlepší a nejdražší (nesmyslně drahá) irská), a i jinak je velmi dobře pitelnej. Má jen 40 %, ale taky se to nesmí brát jako žádný chlapský pití. Je to prostě fajn zákusek. Někdy si ji zase koupím, takhle na večery, jestli ji tady objevím. Chlapík chtěl poradit něco okolo sedmi kil a nakonec koupil Glenfidič, ten má taky 40 %. Fakt není špatná.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Já bych řekl, že nejdůležitější limitace je to, že z placatky piješ whisku otvorem o průměru 1 cm, takže do nosa vůbec nepřichází žádný informace, všechno je to jen ústy, a tudíž je ve výsledku značně jedno, co piješ, protože to chutná prostě jako nějakej chlast. Dojde k totální degradaci té whisky na ohřívač tělních dutin. Vyzkoušeno mnohokrát i s kvalitními whiskami. Pročež bych se tím nezabejval a koupil tu, co se ti nejvíc líbí a co se dobře otvírá a má zátku pevně připevněnou k láhvi, aby ti nespadla.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak a další otázka k debatě.

Jsa prostý chlapec z valašska, jdu-li někam na výlet, výšlap, beru si s sebou alkohol (slivovici) do skleněné "plucky". či jak se to kde nazývá, taková ta skleněná dvoudecovka placatá, dá se v ní koupit rum, vodka, atd.

Nicméně slivku zas až tak nemusím, rád bych nádobku na úrovni, blabla.
    Jak je to s kovovýma placatkama? Máte nějaké tipy, triky? Odkazy na hezké výrobky?

Zajímá mě i použitelnost. Už jsem četl i názory, že whiskey celkem nemá ráda moc velkou teplotu. Takže pokud někdo nosí tuto placatku v kapse na prsou, nedejbože v zimě na běžkama rozehřátém těle, celkem to degraduje chuť. A nehledě na to je dobré tam pak lít jen jednu značku.

Co Vy na to?

BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Nejenom že je irská a ne skotská, navíc má "jen" 40%. Což se mi k Tobě nijak nehodí. Takže mám z toho opravdu usuzovat, že je to dobrý? :)
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    MACHALIK: clovece, tve chutove bunky jsou uplne nekde jinde nez ty me.

DEMONOFANARCHY: o me se neda rict, ze jsem presel z blended na single malt, protoze single maltky piju uz leta, ale Talisker je pro me prijemnou vzpominkou na Isle of Sky, 20 mil chuze v noci v desti a zahrivani se po ceste prave touto whiskou.

Mimochodem, rekl bych, ze je lepsi nez 90% irskych whisky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Talisker je peklo, jedna z pro mě nesnesitelných whisek. Na střední jsme pívali tzv. špínu, což byl božkov s velkou dávkou mletýho pepře. Talisker je podobnej či horší.
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    ted jsem po dlouhe dobe mel whisky z Isle of Sky, jmenovite Talisker (http://www.malts.com/index.php/en_row/Our-Whiskies/Talisker) a musim rict, ze opet nesklamala. Velice prijemna chut, doporucuji.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PETER_PAN: Příště zkus ještě toho Bushe 10 yo, je skvělej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PETER_PAN: Nelituj v rámci vzrůstajícího pokroku :) Je to jedna z lahví, kterou lidi v Tvé situaci (chci lepší whiskey než Johny, Ballantines, ale nechci pro začátek láhev za 1300+, tak vemu něco okolo 800,-) kupují.

Neboli - je to jistě lepší whiskey než výše zmiňované marketovky a běžné hospodské značky, ale žádná superbomba. Samozřejmě není špatná, takže si užívej popíjení.

Takže gratuluji k pokroku a mezikroku k získání ještě lepších značek :))
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: jinak jsem sel nakonec (a priznam se ze i z duvodu nizsi ceny) do tohodle : http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-speyside/glenfiddich/glenfiddich-12-y-o.html .. a musim rict ze je to super .. uzasne aroma, takove svezi vune - tezko k necemu prirovnat, ale rekl bych po ovoci ..
    .. fakt nelituju ani trosku !!
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: jak tak koukam na http://www.skotska-whisky.cz/ tak opravdu ne :-)))
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Dá se různě vybrat, třeba právě ten první má podle mě dost z nich (vím minimálně o třech). TWE má hezky udělaný odkazy, tak jsem použil ji; ten brněnskej shop má jedno velký PDFko a nedá se do něj odkazovat.

Dobrej seznam :) Znám jich relativně málo, nemůžu hodnotit, ale je to hodně úzkej přehled whisek, spousta značek tam vůbec chybí a raritní edice tam nejsou vůbec. Ty by ale beztak byly asi v expertech. Ale proč ne, z té kategorie pro pokročilé jich vlastně znám hned několik a jsou to dobrý whisky. A kupř. zase Benromach Organic teď dodělal kámoš a je úplně nadšenej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mimochodem co říkáte na toto doporučení?

http://www.skotska-whisky.cz/clanky/tipy-na-darky-podle-chuti.html
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Otázkou taky je, odkud bude PP objednávat. Pokud z českých eshopů, tak bych asi doporučil:

http://www.thewhiskyshop.cz
    http://www.skotska-whisky.cz/
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OK, OK .. a tedy do tech 1000CZK ? .. to je takove magicka kulata hranice, ze si clovek skoro rika ze to tady bude (v CR) trosku drazsi !
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Je osm ráno, zmydli ho do postele a sám si dej ještě panáka, kafe a běž si na pár hodin lehnout... Jinak Vatka je docela dobrá volba. Z těch levnejch.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: :)) Nevýhoda batolat. Zatímco jsem našeho sviště naháněl po pokoji, tak mě Machalík předběhl s odpovědí :))
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Řešilo se to tu víckrát, nicméně každý Ti k tomu opět jistě rád napíše svoje:)

Pokud ještě neřešíš single malt/blended (což bys jistě měl:), tak doporučím za sebe:

Do 500,- je to v podstatě jedno, tam nakup flašky v akci v Hypernově, když budou za 2/3 ceny a vesele pij. Bo to bude standart pití. Za sebe poradím Vat 69.

Pokud už chceš něco lepšího, vyprdni se na onu mezeru do 700,-. Připlať si 300,-, to budeš na "magickém" litru a tam už je výběr podstatně širší.

A tady Ti zase poradí zkušenější, bo já se tam takhle z hlavy moc neorientuju.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam