• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    LOBIN
    LOBIN --- ---
    WILDENBURY_SQ: nu dobra ;) mne vzdycky prisel takovy strasne jemny bez naznaku koure
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LOBIN: Glenlivet 12 yrs ma mirne kourove pozadi a ja ho citim dostatecne zretelne. Nuance jestli je to drevo, dub, raselina, kour nebo podehtovane lano necham stranou, v zaveru proste citim jemny kour. A hodne me to bavi.

Ver mi, ze s Ardbegem, Laphem ani necim jinym si to vazne nepletu :)
    LOBIN
    LOBIN --- ---
    WILDENBURY_SQ: ja ti nevim, ale v Glenlivetce moc koure neni. Nepletes si to s Arbergem, Laphorigem, Caol Ilou a dalsima?

jsem zvyklej na poradnou kourovou whisky s prichuti a vuni spalenyho dubu, jodu, nemocnice a asfaltu.. ale znam spoustu lidi co to nedokazou ani zdaleka oceni ;)
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    MJUGEN: tak měli vybitou baterii :-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Ja jsem casto v prdeli jmenem Boonton, do NYC jezdim pres den nakupovat a na noci obcas kalit. 20 dolaru neni problem, predem je nechci. Zavazadla uz mam tak pretizeny a clo porusim tak silene, ze horsi uz to bejt nemuze, pokud nechces jeste dva casky whisky k tomu vzit. Budem tak nebo onanak zakladat novy zavazadlo za priplatek.

Doprava problem je, cas v NY je vzacnej, na konec Bronxu mezi negry s letlampama bych pro to asi nejel. Jsem tu jeste 2 tydny, takze pokud by byly schopni dorucit to na adresu do Boontonu (adresu pripadne dam do posty). Je to 30 minut z mesta. Nebo na Manhattanu to muzu vyzvednout nekdy pres den nebo vecer nekde, to by taky bylo ok.

MJUGEN: Nevim, ale shanim Ti tu Lapha CS. Maj uplne vsechny, i vam nezname edice a plneni, ale ve zdejsim liquor shop outletu zrovna CS dosel. Stay tuned...
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    a ještě jeden dotaz - nemá někdo tušení, proč mi to v MarPeku poslední dny nikdo nebere?
    DAHY
    DAHY --- ---
    MJUGEN: Bunnahabhain 12. Whisky Ralfy ji zvolil whiskou roku 2010 :)

whisky review 175 - The Whisky of 2010. - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=5uOITkNhdP0
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Mohl by, prosím, někdo identifikovat lahev vlevo a něco o ní říci, děkuji.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ev. bych to mohl objednat, zaplatit a nechat ti to poslat na hotel - zde to prodávají online. Abys s tím neměl žádnou prácu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Já bych asi spíš než whisku, pokud ti teda opravdu vybyde místo v kufru měl zájem o toto:

A to konkrétně o model Extr Dry a Whisper Dry, kterej je vzácnější. Bohužel se dost blbě sháněj - existujou dvě balení: 0,3 l (á 13 USD) a 0,7 l (á 20 USD), a jediný, co má smysl shánět, je to větší. Dle mapy je v NYC jen jeden retailer, kterej prodává obě: The 67 Liquor Shop Inc, 179 Columbus Ave, New York, NY 10023, kousek vedle Cetral Parku. Nemůžu samo po tobě chtít, abys obrážel desetimilionový město a hledal mi flašku, a tak mi řekni, jestli je vůbec reálný, že bys to dovezl, jde mi zejména o ten Whisper Dry, kterej jsem ještě neměl (ale ideálně obojí, protože Extra Dry je snad nejlepší vermut, co znám). Pokud bys fakt měl místo na jednu dvě flašky (každá váží cca 1,5 kg i s tekutinou, pokud dobře pamatuju), tak já bych do toho kšeftu zavolal, ověřil, že mají 0,7 litru balení, číslo šarže (už se mi v TX podařilo koupit zkaženou flašu) a že je i Whisper a teprve pak bych ti řekl, že to má cenu, abys nikam nejel zbytečně. Zároveň to znamená, že jestliže v tom kšeftu mají Whisper, tak tam asi už budou mít opravdu leccos, protože Whisper nemají prakticky nikde. Mohl by to bejt superkšeft.

Jak moc je to reálný? Něco jinýho je flaštička Lethalu a něco jinýho je litrovka vermutu.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    WILDENBURY_SQ: glenlivet 12yo a nakourena? To se mi teda nezdalo, spis takova medova a broskvove ovocna ... po kouri jsem teda patral marne ...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ... A co se všivek tyka, maji tu nejakou Dewar´s, coz u nas moc nevidam, nicmene z blendshitu je to zatim asi nejlepsi. Aspon trocha koure plus Jack se muze jit zakopat za stejnou cenu.

STQ: Ok, zkusim, jestli nebude stat panak 7,5 tisice dolaru..
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: zkus Yoichi (10yo) jestli ji tam nekde potkas, to by ti mohlo taky rozsirit obzor a mozna i zajimavym smerem :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Se jen zahrivam, sry za velikost, netbook. Ale asi prijdou na radu i nejake burzoaznejsi lahve, jez snad zaujmou i mistni buržousty. Hledam pomer cena vykon, abych si nekoupil neco, co za 200 babek ani nedokazu docenit.

Srkam v baru v nejake zaplivane dire Glenlivetku, 12 yrs. A je vazne vyborna, za 8 babek velkej shot... Jen jemňounce nakourena a presto ji dokazu ocenit, uz asi nejsem takovej pubertak. Cejtim hodne dřeva, dubu a takovy nejaky moudžou nekourovych whisky, na ktery nemam tolik staveny chutovy poharky a nedokazu to popsat. Spaleny pneumatiky, mrtvyho podehtovanyho namornika a vytrenou marnici podpalenou partou negru, tyhle chute dokazu popsat dokonale a konkretne :D
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Pripadne napiste, co byste radi, zejtra jdu do whisky shopu v Jorku, obchazim Liquor outlety se slevami...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Jop. Nový Jork. Chces neco?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jsi v Ameru?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    V USA maji docela fajn ceny. Nahodne zvolene kousky:

Talisker distiller´s edition 10 yrs - 60 $
    Talisker 18 yrs - 110 $
    Highland park 12 - 15 - 18 yrs - 50 az 100 $
    Dallmore 15 yrs - 74 $
    Macallan 18 yrs sherry and oak cask - 187 $
    Springbank Campel Town nejakej starsi yrs - 87 $
    Glenlivet 12 yrs - 72 $
    Abduláh - 69 $
    Morenží extremely rare 18 yrs - 110 $
    Ardbegy, Laphy, Balveníčka, Ledčiky... Vse asi o neco levnejsi, ty obycejnejsi 50 babek, ty lepsi do kila.

Specialnejsi:
    Talisker 25 yrs, 30 yrs - 290, 360 $
    Glengoyne 21 yrs - 126 $

Posta, par kufru snad bude, nejak vošulit clo...
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    V zasade jak pise WILDENBURY_SQ - cerstve pecivo (klidne opecene) s maslem a masem (sunka, osmahla slanina...) a nebo tmava cokolada (kterou ovsem preferuju spis k rumu). Obecne nic vyrazne koreneneho.

U sebe jsem navic vypozoroval, ze chute lepe rozpoznam a vychutnam po delsi fyzicke aktivite - kolo, bezky... Pochopitelne ale ne vysileny a hladovy (:
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: Lethal ingestion, dekujeme Machalikovi.

Pripadne se kvalitni chilli omacky resi zde..
    [ Chilli aneb máte rádi ostré věci? ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam