• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ... A co se všivek tyka, maji tu nejakou Dewar´s, coz u nas moc nevidam, nicmene z blendshitu je to zatim asi nejlepsi. Aspon trocha koure plus Jack se muze jit zakopat za stejnou cenu.

    STQ: Ok, zkusim, jestli nebude stat panak 7,5 tisice dolaru..
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: zkus Yoichi (10yo) jestli ji tam nekde potkas, to by ti mohlo taky rozsirit obzor a mozna i zajimavym smerem :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Se jen zahrivam, sry za velikost, netbook. Ale asi prijdou na radu i nejake burzoaznejsi lahve, jez snad zaujmou i mistni buržousty. Hledam pomer cena vykon, abych si nekoupil neco, co za 200 babek ani nedokazu docenit.



    Srkam v baru v nejake zaplivane dire Glenlivetku, 12 yrs. A je vazne vyborna, za 8 babek velkej shot... Jen jemňounce nakourena a presto ji dokazu ocenit, uz asi nejsem takovej pubertak. Cejtim hodne dřeva, dubu a takovy nejaky moudžou nekourovych whisky, na ktery nemam tolik staveny chutovy poharky a nedokazu to popsat. Spaleny pneumatiky, mrtvyho podehtovanyho namornika a vytrenou marnici podpalenou partou negru, tyhle chute dokazu popsat dokonale a konkretne :D
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Pripadne napiste, co byste radi, zejtra jdu do whisky shopu v Jorku, obchazim Liquor outlety se slevami...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Jop. Nový Jork. Chces neco?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jsi v Ameru?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    V USA maji docela fajn ceny. Nahodne zvolene kousky:

    Talisker distiller´s edition 10 yrs - 60 $
    Talisker 18 yrs - 110 $
    Highland park 12 - 15 - 18 yrs - 50 az 100 $
    Dallmore 15 yrs - 74 $
    Macallan 18 yrs sherry and oak cask - 187 $
    Springbank Campel Town nejakej starsi yrs - 87 $
    Glenlivet 12 yrs - 72 $
    Abduláh - 69 $
    Morenží extremely rare 18 yrs - 110 $
    Ardbegy, Laphy, Balveníčka, Ledčiky... Vse asi o neco levnejsi, ty obycejnejsi 50 babek, ty lepsi do kila.

    Specialnejsi:
    Talisker 25 yrs, 30 yrs - 290, 360 $
    Glengoyne 21 yrs - 126 $

    Posta, par kufru snad bude, nejak vošulit clo...
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    V zasade jak pise WILDENBURY_SQ - cerstve pecivo (klidne opecene) s maslem a masem (sunka, osmahla slanina...) a nebo tmava cokolada (kterou ovsem preferuju spis k rumu). Obecne nic vyrazne koreneneho.

    U sebe jsem navic vypozoroval, ze chute lepe rozpoznam a vychutnam po delsi fyzicke aktivite - kolo, bezky... Pochopitelne ale ne vysileny a hladovy (:
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: Lethal ingestion, dekujeme Machalikovi.

    Pripadne se kvalitni chilli omacky resi zde..
    [ Chilli aneb máte rádi ostré věci? ]
    STQ
    STQ --- ---
    ...jo a zapomel jsem na syry. stary francouzsky tvrdy kozi syry. a dobry zeleny olivy. to je pak ultimatni extaze...
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: co myslis tou kvalitni omackou? to si neumim zaradit
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nemuzu pred whiskou chilli nebo vyrazne korenene veci, mam radeji neco jemnejsiho. Jednou jsem zkusil silnou (ale velmi kvalitni omacku) a pak si asi po pul hodine dal Laph CS. Byl to ultimatni zazitek, byl jsem zavalenej asi tisicerem strasne vyraznych chuti, takovy chutovy trip (se vsim vsudy, takze az trochu bolestivy). Bylo to moc, nelituju toho - nehodlam opakovat.

    Ovoce e-e, vubec, jak richa Machalik, vpodstate zadny. Jsou tam kyseliny a whiska pak jen pali jak čert a stane se z ni koralka. Kupodivu, vino taky muzu pred panackem, je jedno jaky, jen nesmi byt moc kysely. Zelenina u me nema zadny vliv, delam si sýrovo-zeleninove talire k vinu, to samozrejme smakuje moc, ale na wizoura tohle zadny vliv nema myslim.

    Co mam k wizourovi hodne rad, to je hořká cokolada. Kvalitni. Jen kousicek, poradne rozkousat, spolknout a pak tu cokoladovou horkost splachnout panackem. Naucil jsem se to, kdyz jsem kdysi koketoval s koňakem, tahle operace ho vyzdvihla o level vejš, ale furt me vic bavi whisky. Drzte se, tohle delam spis s nekourovymi nebo slabe nakourenymi. Nejake mirnejsi Balvenie mi takhle hodne smakujou.

    No a protoze jsem pubertak, tak miluju kombinaci dobre (ale jemne, zadny paprikas) uzeniny apod.. A dobre kourove whisky :) Treba anglicka / americka slanina, jen treba 3-5 dkg, do křupava, lehce opeprit, toast s dobrym maslem a k tomu kouřovku. Timhle se jednou predavkuju asi.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Mně velmi, velmi chutná po bílým víně. Spíš sladším. Naopak úplnej killer je ananas, to už jsem myslím psal.
    STQ
    STQ --- ---
    kluci po cem vam nejvic chutna whisky? rozumej po cem jste nejvic schopny si uzit jemny tony, alkohol nepali atakdal? ja u sebe vysledoval zatim to, ze mi pred pitim nedelaj dobre sladky veci (at uz ovoce, kolace nebo cokoliv jinyho, cejtim pak akorat paleni a alkohol a nejsem schopnej rozeznavat chute) a naopak dela mi dobre kvalitni pecivo (domaci chleba) s dobrym maslem a sunkou. taky quiche, pizza a podobny veci. a jak to mate vy? docela by me zajimalo jestli to ma nejaky obecny zakonitosti...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pod dojmem jedné pičky s kámošem, kde mě absolutně nadchnul Springbank 1997, jsem si koupil Springbank Cask for Oddbins a byla to jedna z nejlepších whisky, co jsem měl. Taky stála ale trojku a už se nevyrábí.

    Blbý je, že teď prostě piju ten gin, neb jsem se nějak zavlnil v práci a byť už jsem se zase spravil, tak mi pořád ještě nepřijde moudrý kupovat ty flašky za tisíce korun. Ale už mi ta whiska chybí, hodně, takže dřív nebo později zase něco nakoupím.

    Pražská mnohoakce je mi popravdě ukradená, ale čistě osobně mě nebaví (nikdy nikde) číst domluvy lidí, kdo kam kdy přijde. Taky si myslím, že na to, abych ochutnal Laphroaig, Lagavulin, Glenfiddich, Glenmorangie a další notorický známý whisky, není třeba nikam chodit a vlastně to vůbec dělat, ale jelikož to mám očividně hozený zcela jinak, tak mi nepřísluší to hodnotit. V každým případě fakt, že v Thajsku a spol. není nic k pití je pro mě přínosnější kus infa než vědomí, že nějací borci šli spolu do putyky a dělali slepej test spotřebky. Přitom na škopka bych s váma klidně hned šel, jen ty cavyky okolo bych vynechal.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STQ: haha, no pokud se to tady pohne i jiným směrem než ke kouřovým whiskám, tak budu jen rád. Mám pocit, že se okolo kouřovek točí cca 70% místních diskuzí.

    A bo jsem tady taky moc osvěty svým příspěvkem nedal, tak si sypu popel na hlavu a do 14 dnů slibuju nějakou recenzi:)

    Mám ted v plánu panákový test 5-10 druhů whisky a rumů. Mám v plánu ochutnat základní levely whisek z různých oblastí/palíren a na tomto základu pak vybrat to, co mi šmakuje a postupně nachutnat vyšší levely. Tak snad případný repost pomůže tem začátečnickým vytrvalcům, kteří zde občas nahlédnout a neodradí je rejpání místních pijců:D
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    STQ: myslel jsem si to

    jinak můžu nahodit krátkou recenzi na Macallan fine oak masters edition. Macallan byla moje první single malt a s ní přišla velká fascinace. Od tý doby jsem ochutnal cca 20 značek (a stále ještě jsem spíš ve fázi hledání a objevování) a Macallan se dlouho držel na špici, byť možná trochu ze sentimentálních důvodů. Nicméně tuhle masters edition jsem prostě ochutnat chtěl. A bylo to velký zklamání, v podstatě zatím asi největší zklamání ze všech ochutnaných whisek. Chuťová charakteristika týhle whisky může být poměrně stručná - všechny ostatní tóny a polohy totiž spolehlivě přebíjí neuvěřitelná medová sladkost která tvoří už samotný tělo whisky a při doznívání ještě zesílí s hodně jemným náznakem skořice, sladu a sena. Připomněla mi Jack Daniels Honey, kterou jsem ochutnal jenom proto, že jsem zvědavej a někdo donesl láhev na vánoce. Za mě tedy never more.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    má Whiskotéka nějaký svůj vlastní bar?
    STQ
    STQ --- ---
    MALEJ_EJCKA: jj, to se mi taky stava. navic u tech chuti extremne zalezi na tom, co jsem predtim mel (nebo nemel) k jidlu a co jsem predtim delal (rozumej po trech hodinach jogy je zazitek z whisky opravdu o HODNE jinej nez po indicky veceri). obcas (a uz skoro zacinam prichazet na to cim to je) nejsem schopnej ani v tech nejlepsich whiskach cejtit cokoliv hlubsiho a chutnaj jak iron. prijde mi to jako hodne zajimava alchymie, kterou porad jeste studuju a jsem zvedavej, jestli nekdy dostuduju :)
    nicmene ty pribehy si uzivam, bez nich by to byla akorat draha, slozita cesta jak dostat do krve co nejrychlejc co nejvic alkoholu a tvarit se u toho sofistikovane.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    STQ: Tvůj přístup k blind tastingu chápu, taky jsem to tak zpočátku měl a samozřejmě by mě nebavilo nakonec nevědět, co jsem pil. Posledních pár měsíců jsem to ale chtěl zkusit a zážitek to byl opravdu obohacující. Hlavně proto, že jsem skoro nic neuhodl a tak si uvědomil, že vzhledem lahví a jejich "příběhama" se zřejmě nechávám unášet až příliš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam