• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    po myslivci taky rád sáhnu jako po záložním pití. z českých "kořalko-likérů" chuťově dle mě nejlepší
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    já jsem příslušník mladé generace, ale myslivec mi teda chutná, v rámci tvrdých alkoholu z tuzemských značek skoro nejvíce (po produkci Zufanka, ale to je něco jiného)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ANT_39: no já to myslel právě takhle
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    DJFRACTAL: Za co bylo mínuskování nevím, ale je možný, že někomu vadí logika "za ty prachy dobrý". Ve skutečnosti musí být v pořádku všechny tři hlediska: kvalita, cena i poměr kvality a ceny.
    (Přičemž nijak nehodnotím myslivce, pil jsem to možná jednou, ani už nevím.)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DJFRACTAL: To mi připomnělo Dědictví, aneb kurvahoši..... Co si dáme? Mám tu whisku, rum, koňak, slivovicu...dáme si slivovicu:)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    je to asi zvyk ale myslivec mi zkrátka chutná, nevím za co to mínuskování, je jasné že v konkurenci lepšího zahraničního chlastu neobstojí, ale na naše poměry se to dá překousnout, nežiju už nějaký ten pátek v česku, ale co jsem si vždycky na terminálu bral do do zásoby, tak byl myslivec (a právě ty jeho speciální edice), taky mi z něho nikdy nebylo zle, ani po vypití většího množství dávek :) což se o mnohých českých klasikách říct nedá

    v "knihovničce" mi doma visí arménské, řecké, francouzské koňaky, skotské a japonské whisky, ale kolikrát si radši sáhnu na českou jistotu, prostě ano, chuť na myslivce v mém případě existuje, asi jsem stará škola

    jak je myslivec spojován s whiskou? jenom kvůli té reklamě? vím že se říká, že má chlazený připomínat whisku, nemůžu si pomoct já tam whisky necítím
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    U Myslivce mě sere ta reklama. Atmosféra jak whiskařská reklama, irská hudba jak whiskareklama, barva nápoje i panáky jak whiskareklama...a v tom hajnej, co opravdu, ale opravdu jako whiska nechutná.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    BAAL: vzhledem k ceně super pití
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: ten karamel je hlavně bane pro rumy. Dost lidí právě jak vidí tmavou flašku rumu, šahá první po ní, bo to bude určo "kvalitka"
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RETICULI: Tak že to bude lepší bez něj, o tom nemůže být pochyb. Já to objevil při prohlížení krabice k Diurachs' Own od Jury na jejím dně - je to tam německy a (asi) holandsky. Jinak bych o nějakém přidaném karamelu ani nevěděl.. I když.. včera jsem si znovu pouštěl to výborné video o nosing and tasting od Highland Park, které jsem hodil na nástěnku, a zrovna v něm Gerry Tosh říká, že barva whisky nám o ní neřekne vůbec nic, a že tmavší whisky není ani starší, ani lepší než světlejší whisky. Plus že spousta destilérek používá karamel k dobarvení. Takže už jsem to evidentně slyšel, ale zapomněl jsem.

    Mě to zajímalo hlavně s ohledem na to, jestli to má vliv na chuť nebo ne. Víc neřeším..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: na chut to vliv nema, ale pridavas chemikalii do prirodniho prirozene vyzraleho produktu. Legislativa ten karamel myslim ani nevyzaduje uvest na etikete, s vyjimkou Nemecka. Tam to chteji vedet.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Trochu jsem čmuchal ohledně toho dobarvování karamelem u spousty whisky a díky bohu to vypadá, že na chuťové vlastnosti toto nemá vliv. Dokonce se prý kdysi dělaly nějaké speciální tasting testy barvené a nebarvené whisky a rozdíl tam nebyl.

    Karamelová chuť a vůně by měla pocházet ze sudu, což je způsobené jeho vypálením, načež se některá aromata uvolňují intenzivněji (zejména vanilin). Karamel se do whisky přidává kvůli barvě. Ne proto, aby byla sytější, jak jsem si myslel, ale proto, aby zůstala konstantní. Pokud není dostatečně velká zásoba/spektrum na míchání single malt whisky (často jsou ve 12-letých i mnohem starší ročníky), tak právě karamel zajišťuje konstantní barvu. Znalci se pak shodují, že karamel je neškodným - a zároveň jediným zákonem povoleným - aditivem do skotské whisky.

    Pochopitelně ale existují destilérky, které se přidávání karamelu ze zásady vyhýbají. Mezi ty by měl patřit Highland Park. Další možná doplní větší znalci než jsem já..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, na Redbreast mám doporučení jak od Machalika, tak od starého pána. Jen co ji dostanou, tak se nejspíš přidá do rodinky..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    PINGVINS: Kdyz dobra irska, tak Redbreast. Ne ze skusenosti ale dle referenci
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    PINGVINS:
    MACHALIK: Výborně, pánové děkuji za potvrzení správné volby. Sám jsem zvědavý jak bude chutnat, myslím že uzavřená nezůstane :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Mně sedí. Na flašce píšou Enticing flavours of moist gingerbread and Demerara sugar finishing with dark chocolate, glazed oranges, nutmeg, sweet toffee, apple and honey, ale oni si toho vždycky navymýšlí.. Já v tom cítil ty karamelky (aby také ne, když je to dobarvované karamelem) a cukr, možná lehce koření. Při převalování na jazyku příjemně houstne. Dochuť je hodně dlouhá, lehce taninová, možná i jódová. Celkově mě baví..

    Jinak starý pán mi říkal, že ty whisky, co mají jen název (Superstition, Prophecy), můžou být namíchány prakticky z čehokoliv, včetně třebas nějaké tříleté. Což by u té 16-leté údajně hrozit nemělo. Já ji měl stejně předvybranou a za 1120 Kč nebylo co řešit..
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: jaká je ta Jura?
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    STEPNI_VLK: tak to nevim ... tu Single Batch jsem ještě nikdy nepil a ani to neplánuji. Mám jí v plánu prodat.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Potvrzuju Green Spot.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    PINGVINS: No, já měl na mysli spíše rozdíl v chuti..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam