STEPNI_VLK: Trochu jsem čmuchal ohledně toho dobarvování karamelem u spousty whisky a díky bohu to vypadá, že na chuťové vlastnosti toto nemá vliv. Dokonce se prý kdysi dělaly nějaké speciální
tasting testy barvené a nebarvené whisky a rozdíl tam nebyl.
Karamelová chuť a vůně by měla pocházet ze sudu, což je způsobené jeho vypálením, načež se některá aromata uvolňují intenzivněji (zejména vanilin). Karamel se do whisky přidává kvůli barvě. Ne proto, aby byla sytější, jak jsem si myslel, ale proto, aby zůstala konstantní. Pokud není dostatečně velká zásoba/spektrum na míchání single malt whisky (často jsou ve 12-letých i mnohem starší ročníky), tak právě karamel zajišťuje konstantní barvu. Znalci se pak shodují, že karamel je neškodným - a zároveň jediným zákonem povoleným - aditivem do skotské whisky.
Pochopitelně ale existují destilérky, které se přidávání karamelu ze zásady vyhýbají. Mezi ty by měl patřit Highland Park. Další možná doplní větší znalci než jsem já..