• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Zdar, hele, vezmu to surovou zkratkou:

    Giny: Bombay Safír, Mare, Hendricks víceméně průměr až podprůměr (zejména uřvanej Bombay), Opihr neznám a nechce se mi ho teď studovat. Bez ohledu na to, však, tě dle všeho zajímá koktejl a sour, čehož jsou giny super základem (všechny ty gimlety a martini a soury a fizzy), takže vlastně solidní základ, pouze by to chtělo dopit a přezbrojit na vyšší ligu. Výhoda ginů je, že žádnej není dražší než litr (pls nedokazuj mi opak, vim o něm), a do osmi stovek lze pořídit světovou klasse, což Hendricks není. V ginech to chce jen fantazii a studium. Moje tipy: Plymouth (nejlepší levnej), Old Raj (šafránovej), Blue Ribbon, G'Vine šedej i zelenej (absolutorium), x dalších. Giny jsou neobjevenej kontinent; bohužel týdně vznikají dvě nový značky po světě, takže to nejde stíhat; každej s dírou do prdele dneska vyrábí svůj vlastní gin. Nejdrsnějším příkladem je za mě Mare: totální blbost, gin s bazalkou, tymiánem atd., chutná jak boloňský špagety. Někde by se ten vývoj měl zastavit. Anyway.

    Whisky: vyser se na všechny tyto míchačky jako Dew, Chivas apod. Kup si jednu slušnou maltku. To je na delší debatu, diagnostiku atd. Je třeba provést kvalifikovaný rozhodnutí, jestli chceš míchat, jak naznačuješ později, nebo pít rovný: víceméně se tyhle dvě disciplíny nepřekývají. Tipy na konkrétní whisky jsem tu dával xkrát, stačí si vybrat cenovou relaci.

    Teq: Jimador proč ne, Hedradura lepší, mezcal alternativa, ale úplně jsem se z tohohle alkoholu nerozpadl.

    Rum: nebudu ani radit, jde to mimo mě. Chutnal mi Trois Rivieres něco něco za trojku flaška, takovej lepší koňak. Vyhodnotil jsem to jako že to není pro mě.

    Ochucovadla. Tyjo, buď opatrnej tady :) Tam je ta zábava. Vymaž si z hlavy Cinzano, Martini & Rossi, Bols (wtf?), Ganciu, Metropol a jiný svinstva. Zajímají tě Noilly Prat, Dolin de Chambery, již zmíněnej Lillet, pokud víš, k čemu ho máš (vesper, ale stejně to je na piču, neb blanc je sladkej), Cocchi Americano, Carpano Antica a další. Stojí to do pětikila za flašku, spíš tři stovky, tak vůbec netuším, proč zrovna na tomto šetřit. Vermut dělá drink. Jak čtu Cinzano, tak bych tě pobodal nožem; Martini se dá ve vyhroceným případě, kdy přesně víš, co děláš a máš důvod pracovat s Itálií.

    Jinak samo chybí bourbon, ale mnohem důležitěji žitná: vlastně bych se na celej bourbon vysral. Old Overholt jako entry level žitná skvěle poslouží na všechny důležitý koktejly: old fashioned, sazerac, manhattan atd. Dál dokup Campari a Aperol, nedá se svítit. A červený vermuty (opět Noilly, Dolin, Lillet, v krizi Martini - pro prdel). Absinth je potřeba do pár drinků, nějakej fajn se solidním obsahem thujonu se sejde, ale podle mě je jich dost málo na to, abys to byl schopnej outsourcovat do baru a nemusel to mít doma. Já absinth třeba nevedu, pil bych flašku pět let. Většinou se jím vymazává sklenica nebo tak.

    Triple secy - koupil bych kvantro nebo Grand Marnier, spíš to kvantro. Anebo nic z toho: opět, těch drinků namícháš tři ročně, narozdíl od martini nebo manhattanů, takže ti to tam bude ležet (vim to, leží mi to). Bar ve městě to řeší. To už spíš Kahluu/Tiu Mariu, abys měl na kávový sladkosti pro babu.

    Sečteno a podrženo, mám pocit, že máš tendenci substituovat, když nemáte prošuto, dejte tam klobásu, z finančních důvodů. Je-li to pocit oprávněnej a tendence trvalá, tak proč ne, něco namícháš, ale může se stát, že ti to mojito z božkovu a citronu a cukru krystalu bez máty nebude moc chutnat. Měl-li bys ambice vážnější, tak by byla prdel komunikovat. Good luck :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JESSE_MORENO: nečetl jsem následujíci příspěvky, ale potřebuješ vermouth a rozlišit bourbon, whisku/whiskey a žitnou
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    JESSE_MORENO: Potřebuješ ještě nějaká bourbon :) Na míchačky doporučuji Wild Turkey 81.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Ahoj, jsem tu novy takze sorry za mozna opakovany dotaz :)

    nejsem vylozene Whiskar ale skrz koktejly se k hnedemu piti dostavam... posledni dobou se snazim zasobit si bar tak abych mohl delat doma zajimave koktejly a zajimalo by me vase doporuceni na zaklady co nesmi chybet v baru. Zatim mam:

    Giny: Gin Mare, Opihr, Hendricks, Bombay Sapphire
    Whiskey, skotske: Tullamore special reserve 12yo, Chivas regal 12 yo
    Tequila: El Jimador Anejo
    Rum: Diplomatico reserva exclusiva, mount gay black barrel a jeste nejaky Cubaney

    Ochucovadla: Lillet Blanc, Cinzano Extra Dry, Cointreau, Sloe Gin, Angostura bitters

    HW mam pouze: Boston Shaker, Hawthorne strainer a 15/30ml jigger

    Nejvic me bavi sours, uplne nejcasteji si dam bud sidecar nebo gimlet ale kdyz mam chut na neco slabsiho vetsinou si namicham jen Gin Rickey a brzo asi zkusim jit i do skotske se sodou ale k tomu se musim jeste propracovat :) Manzelce ted experimentalne vyrabim ruzne hry na gin/vermouth/ovoce pripadne gin/sloe gin/vermouth atd. Zajimalo by me zda tu jsou zkuseni mixologove co si mysli ze mi v baru chybi a jake zakladni drinky bych se jeste mel pokusit vytvorit
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ty krávo, Abduláh Batch No 6 - pochopitelně ještě ve staré krabici - za 3,5 tyčky! Marně přemýšlím, jestli to stojí za ty kačky. Ale něco mi říká, že ne. Co ty na to, Machalik?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RETICULI: Možná tomu nebudeš věřit, ale tu Glenfarclas 105 jsem si teď o víkendu vybral pro nejbližší nákup. Na masterofmalt či thewhiskyexchange popisovaná jako suverénně nejlepší - nebo minimálně jedna z nejlepších - whisky co se poměru cena/výkon týče. Už teď se na ni těším. Ale i tak díky za tip...
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Phoenix je nejlepsi Tullamorka, o tom zadna, ale ma moc silny alkoholovy kick. Tullamorky jsou vsechny tripple-distilled, a tim padem by meli byt jemnejsi. A hlavne, zkus Glenfarclas 105, to je mrda se 60% a ani to necitis, klidne bez vody ji lze pit.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    STEPNI_VLK: chce to na ní prostě trošku pomaleji. Těch 55% je znát, ale jinak souhlas. Taky mi to chutná :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Musím říct, že mě zatím velice příjemně překvapuje ten Phoenix od Tullamore D.E.W. První panák po otevření láhve to bylo takové hodně ostré cosi, kdy jsem si říkal, že jsem možná prohloupil... Ale čím víc odpíjím, tím skvělejší - navíc nádherně plnou - chuť má. Takže starý pán z Whisky shopu nekecal, když mi ji doporučoval. Aktuálně mě možná baví i víc než ta Jura (ale ono to bude i tím, že je to 55 vs. 40% vol)...
    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    po myslivci taky rád sáhnu jako po záložním pití. z českých "kořalko-likérů" chuťově dle mě nejlepší
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    já jsem příslušník mladé generace, ale myslivec mi teda chutná, v rámci tvrdých alkoholu z tuzemských značek skoro nejvíce (po produkci Zufanka, ale to je něco jiného)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ANT_39: no já to myslel právě takhle
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    DJFRACTAL: Za co bylo mínuskování nevím, ale je možný, že někomu vadí logika "za ty prachy dobrý". Ve skutečnosti musí být v pořádku všechny tři hlediska: kvalita, cena i poměr kvality a ceny.
    (Přičemž nijak nehodnotím myslivce, pil jsem to možná jednou, ani už nevím.)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DJFRACTAL: To mi připomnělo Dědictví, aneb kurvahoši..... Co si dáme? Mám tu whisku, rum, koňak, slivovicu...dáme si slivovicu:)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    je to asi zvyk ale myslivec mi zkrátka chutná, nevím za co to mínuskování, je jasné že v konkurenci lepšího zahraničního chlastu neobstojí, ale na naše poměry se to dá překousnout, nežiju už nějaký ten pátek v česku, ale co jsem si vždycky na terminálu bral do do zásoby, tak byl myslivec (a právě ty jeho speciální edice), taky mi z něho nikdy nebylo zle, ani po vypití většího množství dávek :) což se o mnohých českých klasikách říct nedá

    v "knihovničce" mi doma visí arménské, řecké, francouzské koňaky, skotské a japonské whisky, ale kolikrát si radši sáhnu na českou jistotu, prostě ano, chuť na myslivce v mém případě existuje, asi jsem stará škola

    jak je myslivec spojován s whiskou? jenom kvůli té reklamě? vím že se říká, že má chlazený připomínat whisku, nemůžu si pomoct já tam whisky necítím
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    U Myslivce mě sere ta reklama. Atmosféra jak whiskařská reklama, irská hudba jak whiskareklama, barva nápoje i panáky jak whiskareklama...a v tom hajnej, co opravdu, ale opravdu jako whiska nechutná.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    BAAL: vzhledem k ceně super pití
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: ten karamel je hlavně bane pro rumy. Dost lidí právě jak vidí tmavou flašku rumu, šahá první po ní, bo to bude určo "kvalitka"
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RETICULI: Tak že to bude lepší bez něj, o tom nemůže být pochyb. Já to objevil při prohlížení krabice k Diurachs' Own od Jury na jejím dně - je to tam německy a (asi) holandsky. Jinak bych o nějakém přidaném karamelu ani nevěděl.. I když.. včera jsem si znovu pouštěl to výborné video o nosing and tasting od Highland Park, které jsem hodil na nástěnku, a zrovna v něm Gerry Tosh říká, že barva whisky nám o ní neřekne vůbec nic, a že tmavší whisky není ani starší, ani lepší než světlejší whisky. Plus že spousta destilérek používá karamel k dobarvení. Takže už jsem to evidentně slyšel, ale zapomněl jsem.

    Mě to zajímalo hlavně s ohledem na to, jestli to má vliv na chuť nebo ne. Víc neřeším..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: na chut to vliv nema, ale pridavas chemikalii do prirodniho prirozene vyzraleho produktu. Legislativa ten karamel myslim ani nevyzaduje uvest na etikete, s vyjimkou Nemecka. Tam to chteji vedet.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Trochu jsem čmuchal ohledně toho dobarvování karamelem u spousty whisky a díky bohu to vypadá, že na chuťové vlastnosti toto nemá vliv. Dokonce se prý kdysi dělaly nějaké speciální tasting testy barvené a nebarvené whisky a rozdíl tam nebyl.

    Karamelová chuť a vůně by měla pocházet ze sudu, což je způsobené jeho vypálením, načež se některá aromata uvolňují intenzivněji (zejména vanilin). Karamel se do whisky přidává kvůli barvě. Ne proto, aby byla sytější, jak jsem si myslel, ale proto, aby zůstala konstantní. Pokud není dostatečně velká zásoba/spektrum na míchání single malt whisky (často jsou ve 12-letých i mnohem starší ročníky), tak právě karamel zajišťuje konstantní barvu. Znalci se pak shodují, že karamel je neškodným - a zároveň jediným zákonem povoleným - aditivem do skotské whisky.

    Pochopitelně ale existují destilérky, které se přidávání karamelu ze zásady vyhýbají. Mezi ty by měl patřit Highland Park. Další možná doplní větší znalci než jsem já..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, na Redbreast mám doporučení jak od Machalika, tak od starého pána. Jen co ji dostanou, tak se nejspíš přidá do rodinky..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    PINGVINS: Kdyz dobra irska, tak Redbreast. Ne ze skusenosti ale dle referenci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam