• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    JESSE_MORENO: A tak se radeji budes ptat na absinth, vermut, conitreau a spol v klubu o whisky. Jasne, to dava smysl (:

    Kdyz se zeptas vedle tak nejspis dostanes odpoved i prestoze tam dlouho nikdo nic nepsal.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    JESSE_MORENO: IMHO se vyplatí si trochu připlatit. Cointreau je podle mě nutnost. Bols je fajn, ale tam si můžeš vybrat i něco jiného než triple sec. Takový Grand Marnier mi příjde už dost drahý.

    U Vermuthu je ten rozdíl poznat docela dost. Rozdíl mezi Cinzanem a nějakou shitkou za 30Kč je prostě znatelný :)

    Bourbon (Wild Turkkey, Beam) a blend whisky (Chivas) jsou dva různý druhy alkoholu, takže bych se taky hádal o znatelném rozdílu. I v sours. Navíc míchat z ročníkové whisky je podle mě prasárna :)

    Každopádně ve finále jde stejně o to kolik na to máš peněz a jaký jedeš objemy.
    Já začínal takhle:


    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    GOSHEWAN: dik ale kdyz jsem videl s jakou frekvenci tam pisou lidi a co bylo posledni nejvic reseny tema tak jsem ten klub rovnou vynechal :)))


    PINGVINS: dik, bourbon asi dokoupim az dojde ta chivaska, ted uz tam mam tech hnedych veci az az a v tech sours jsou relativne malo rozlisitelne :)

    spis jeste nejaky veci? treba mate pocit ze je dost zajimavejch koktejlu kvuli kterym mam koupit absinth kterej normalne sam jinak nepiju? a jak s tema vermutama atd? ma smysl treba vubec kupovat ten lillet blanc? uprimne mi ta cena za flasku prisla docela dost a nejsem si jistej jestli to v tech drincich ktere jsem zatim zkousel delat je fakt tak vyrazne jiny nez kdybych proste pouzil jakykoli 'fortified wine'... za tu cenu kdyz vezmu kolik stoji cinzano jsem mohl mit sladky, suchy a cerveny...

    Stejne tak cointreau, ma smysl nebo radeji nejaky bolls? tam vidim teda akorat rozdil v te sile alkoholu tzn. pokud recept na sidecar pocita s nejakym pomerem, chutove to asi bude jine kdyz tyto dva zamenim bez zmeny pomeru...
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    JESSE_MORENO: Potřebuješ ještě nějaká bourbon :) Na míchačky doporučuji Wild Turkey 81.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Ahoj, jsem tu novy takze sorry za mozna opakovany dotaz :)

    nejsem vylozene Whiskar ale skrz koktejly se k hnedemu piti dostavam... posledni dobou se snazim zasobit si bar tak abych mohl delat doma zajimave koktejly a zajimalo by me vase doporuceni na zaklady co nesmi chybet v baru. Zatim mam:

    Giny: Gin Mare, Opihr, Hendricks, Bombay Sapphire
    Whiskey, skotske: Tullamore special reserve 12yo, Chivas regal 12 yo
    Tequila: El Jimador Anejo
    Rum: Diplomatico reserva exclusiva, mount gay black barrel a jeste nejaky Cubaney

    Ochucovadla: Lillet Blanc, Cinzano Extra Dry, Cointreau, Sloe Gin, Angostura bitters

    HW mam pouze: Boston Shaker, Hawthorne strainer a 15/30ml jigger

    Nejvic me bavi sours, uplne nejcasteji si dam bud sidecar nebo gimlet ale kdyz mam chut na neco slabsiho vetsinou si namicham jen Gin Rickey a brzo asi zkusim jit i do skotske se sodou ale k tomu se musim jeste propracovat :) Manzelce ted experimentalne vyrabim ruzne hry na gin/vermouth/ovoce pripadne gin/sloe gin/vermouth atd. Zajimalo by me zda tu jsou zkuseni mixologove co si mysli ze mi v baru chybi a jake zakladni drinky bych se jeste mel pokusit vytvorit
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ty krávo, Abduláh Batch No 6 - pochopitelně ještě ve staré krabici - za 3,5 tyčky! Marně přemýšlím, jestli to stojí za ty kačky. Ale něco mi říká, že ne. Co ty na to, Machalik?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RETICULI: Možná tomu nebudeš věřit, ale tu Glenfarclas 105 jsem si teď o víkendu vybral pro nejbližší nákup. Na masterofmalt či thewhiskyexchange popisovaná jako suverénně nejlepší - nebo minimálně jedna z nejlepších - whisky co se poměru cena/výkon týče. Už teď se na ni těším. Ale i tak díky za tip...
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Phoenix je nejlepsi Tullamorka, o tom zadna, ale ma moc silny alkoholovy kick. Tullamorky jsou vsechny tripple-distilled, a tim padem by meli byt jemnejsi. A hlavne, zkus Glenfarclas 105, to je mrda se 60% a ani to necitis, klidne bez vody ji lze pit.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    STEPNI_VLK: chce to na ní prostě trošku pomaleji. Těch 55% je znát, ale jinak souhlas. Taky mi to chutná :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Musím říct, že mě zatím velice příjemně překvapuje ten Phoenix od Tullamore D.E.W. První panák po otevření láhve to bylo takové hodně ostré cosi, kdy jsem si říkal, že jsem možná prohloupil... Ale čím víc odpíjím, tím skvělejší - navíc nádherně plnou - chuť má. Takže starý pán z Whisky shopu nekecal, když mi ji doporučoval. Aktuálně mě možná baví i víc než ta Jura (ale ono to bude i tím, že je to 55 vs. 40% vol)...
    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    po myslivci taky rád sáhnu jako po záložním pití. z českých "kořalko-likérů" chuťově dle mě nejlepší
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    já jsem příslušník mladé generace, ale myslivec mi teda chutná, v rámci tvrdých alkoholu z tuzemských značek skoro nejvíce (po produkci Zufanka, ale to je něco jiného)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ANT_39: no já to myslel právě takhle
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    DJFRACTAL: Za co bylo mínuskování nevím, ale je možný, že někomu vadí logika "za ty prachy dobrý". Ve skutečnosti musí být v pořádku všechny tři hlediska: kvalita, cena i poměr kvality a ceny.
    (Přičemž nijak nehodnotím myslivce, pil jsem to možná jednou, ani už nevím.)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DJFRACTAL: To mi připomnělo Dědictví, aneb kurvahoši..... Co si dáme? Mám tu whisku, rum, koňak, slivovicu...dáme si slivovicu:)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    je to asi zvyk ale myslivec mi zkrátka chutná, nevím za co to mínuskování, je jasné že v konkurenci lepšího zahraničního chlastu neobstojí, ale na naše poměry se to dá překousnout, nežiju už nějaký ten pátek v česku, ale co jsem si vždycky na terminálu bral do do zásoby, tak byl myslivec (a právě ty jeho speciální edice), taky mi z něho nikdy nebylo zle, ani po vypití většího množství dávek :) což se o mnohých českých klasikách říct nedá

    v "knihovničce" mi doma visí arménské, řecké, francouzské koňaky, skotské a japonské whisky, ale kolikrát si radši sáhnu na českou jistotu, prostě ano, chuť na myslivce v mém případě existuje, asi jsem stará škola

    jak je myslivec spojován s whiskou? jenom kvůli té reklamě? vím že se říká, že má chlazený připomínat whisku, nemůžu si pomoct já tam whisky necítím
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    U Myslivce mě sere ta reklama. Atmosféra jak whiskařská reklama, irská hudba jak whiskareklama, barva nápoje i panáky jak whiskareklama...a v tom hajnej, co opravdu, ale opravdu jako whiska nechutná.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    BAAL: vzhledem k ceně super pití
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: ten karamel je hlavně bane pro rumy. Dost lidí právě jak vidí tmavou flašku rumu, šahá první po ní, bo to bude určo "kvalitka"
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RETICULI: Tak že to bude lepší bez něj, o tom nemůže být pochyb. Já to objevil při prohlížení krabice k Diurachs' Own od Jury na jejím dně - je to tam německy a (asi) holandsky. Jinak bych o nějakém přidaném karamelu ani nevěděl.. I když.. včera jsem si znovu pouštěl to výborné video o nosing and tasting od Highland Park, které jsem hodil na nástěnku, a zrovna v něm Gerry Tosh říká, že barva whisky nám o ní neřekne vůbec nic, a že tmavší whisky není ani starší, ani lepší než světlejší whisky. Plus že spousta destilérek používá karamel k dobarvení. Takže už jsem to evidentně slyšel, ale zapomněl jsem.

    Mě to zajímalo hlavně s ohledem na to, jestli to má vliv na chuť nebo ne. Víc neřeším..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: na chut to vliv nema, ale pridavas chemikalii do prirodniho prirozene vyzraleho produktu. Legislativa ten karamel myslim ani nevyzaduje uvest na etikete, s vyjimkou Nemecka. Tam to chteji vedet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam