Už je to mraky let, co nám tady
[ MACHALIK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] poprvé doporučoval (a pak ještě v několika dalších příspěvcích) Deanston 12yo. Pozorní čtenáři této diskuse zajisté vědí, že jsem ho nakonec poslechl a jednu láhev si koupil. Myslel jsem si, že už tak znovu neučiním, nicméně Ralfy teď udělal re-review Deanston 12yo v novém designu a konstatoval, že jako jedna z mála těch, které recenzoval opakovaně, se v ještě zlepšila. To zní jako výzva.
Mimochodem, nejspíš jsem přišel na to, proč Machalikovi chutnal jak Deanston 12yo, tak Clynelish 14yo, který pak koštoval u mě doma. Jak asi tušíte, existují různé druhy "new make spirit": ovocný, olejnatý, travnatý, sirnatý atd. No, a jedním z nejvzácnějších stylů je tzv. voskový. Ve Skotsku jsou pouhé 3 palírny, které ho dosahují, a to
Clynelish (která je jím vyhlášená),
Deanston a
Dailuaine. Přičemž Dailuaine k němu přišla tak trochu jako slepý k houslím: Svého času totiž suplovala palírnu Clynelish, která byla uzavřena kvůli modernizaci, poněvadž obě patří nadnárodnímu koncernu Diageo. Z toho důvodu tam byla roku 2005 výrazně prodloužena fermentace. Délka fermentace je jedním z faktorů, které přispívají ke vzniku voskového destilátu. Mezi další pak patří mimo jiné čistá mladina ("wort") a v případě Clynelish také zbytky olejů z třetí části destilace, ocasu (tvz. feints), tedy to, co je v jiných palírnách odstraněno.
Samotného by mě to nenapadlo. Ale je fakt, že když jsem po tomhle zjištění zkoušel porovnávat Deanston 12yo a Clynelish 14yo, jistá podobnost tam byla. Byť ani omylem nechci říct, že by byly stejné. Na to je Clynelish až příliš osobitá. Jedna z těch whisky, do které když se zamilujete, tak už není cesty zpět.
ralfy review 716 - Deanston 12yo @46.3%vol (re-reviewed 2018)
https://www.youtube.com/watch?v=cIFSZZ0SNfo