• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    WUKONG: STEPNI_VLK: Díky! Jste zlatí. Já i mé lahve jsme vám zavázáni. :)
    WUKONG
    WUKONG --- ---
    JAKOUBEK: koupil jsem si na doporučení Loch Lomond peated malt a moc mi to chutná. dá se sehnat za 700,-. jen nevím jak je na tom s karamelem.
    Loch Lomond Peated Malt - Loch Lomond - Skotsko, Highland - Požitek.cz
    https://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-highland/loch-lomond/loch-lomond-peated-malt.html
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nenarazil jste náhodou někdo na dobrý blend (který není dobarvovaný karamelem), popř. na levnější single malt (500 - 1000 Kč)? Mám trochu zábrany lít do návštěv dražší whiskey, kterou mám doma. Typově něco jako Finlaggan Eilean Mor nebo Ardmore Legacy. Kouř a řasy neva. ;) Předem děkuju.
    ARASHID17
    ARASHID17 --- ---
    FATTY: Rozhodně stojí za podivaní Talisker na Skye Island..samotný ostrov parádní a palírna také zajímavá =)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Skotsko chce zabránit nadměrnému pití, zavedlo minimální cenu za alkohol - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...alni-cena-dmm-/eko-zahranicni.aspx?c=A180502_092622_eko-zahranicni_div
    FATTY
    FATTY --- ---
    Kamarad planuje vylet do Skotska. Mate nekdo tipy, jako palirny stoji za to navstivit? Pro co nejrozumejsi zazitek, bez turistickych nebo marketingovych sracek okolo..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tomatin Contrast - Bourbon Matured + Sherry Matured (1973 - 1977 - 1988 - 1991 - 2002 - 2006) 46 % - první dojmy

    Zkusil jsem na úvod klasicky zakroužit se skleničkami a vytvořit tak linii, ze které postupně stékají kapky. A dostalo mě, jak dlouho to trvalo, než začaly stékat a jak pomaličku stékaly u ex-bourbonu ve srovnání s ex-sherry.

    Na nos je jasně výraznější ex-sherry s dominantním Toffifee tónem, s nepatrnou zatuchlinou (ale v pozitivním slova smyslu) na pozadí. To se asi dalo čekat. U ex-bourbon jen lehounce lak na nehty a čerstvě posečená tráva.

    V chuti ex-bourbon Tomatinu je na první dobrou krásně výrazný vanilkový puding. V chuti ex-sherry pak jemná nakyslost, oříškovost, která pokračuje až do lískooříškové náplně bonbonů z bonboniér.

    S vodou je ex-bourbon parfémovitější ve vůni a sladko-kyselá, citrusovitější v chuti. Ex-sherry je na nos snad ještě víc karamelovo-oříšková a v chuti něco jako slaná karamela s lehkou zemitostí (ještě trochu víc vody a času a je tam i chuť zralého červeného jablka).

    Hlavně u ex-sherry Tomatinu je v dochuti krásně cítit vliv sudů z těch starších ročníků: dub, taniny, jemně svíravá chuť a něco jako křída. A ta dochuť je neskutečně dlouhá... Dochuť ex-bourbon jde pro změnu do nahořklé kůry citronu a té bílé slupky grepu mezi kůrou a dření. A s délkou té u ex-sherry si rozhodně nezadá.

    Suma sumárum: Po neustálém přecházení od skleničky ke skleničce se mi ty dojmy - vzhledem k délce dochutě u obou - pak už začaly krapet prolínat. Takže pak už jsem raději nezapisoval nic. Nicméně první dojmy veskrze pozitivní. A vskutku, jedná se o spíše tišší single malt whisky, svým způsobem docela blízkou Auchentoshan, řekl bych, jen bez těch výrazných tónů lepidla ve vůni a kyseliny citrónové v chuti.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak, pustím si nejnovější review od Ralfyho a jdu na věc. ;) Jsem zvědavý, jestli se potvrdí to, co jsem slyšel, a sice že Tomatin je takový Auchentoshan z Inverness...

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem definitivně přidal další palírnu na seznam těch oblíbených. Už po ochutnání Glengoyne 21yo mi bylo jasné, že ta kvalita tam rozhodně je. :) Před pár dny mne o tomtéž přesvědčil už první panák z Cask Strength Batch No. 001 (kam se na ní hrabe Aberlour A'bunadh). A tohle video mě nejspíš definitivně přesvědčilo o tom, že všechno to, co jsem až doposud četl, nejsou jen čistě marketingové žvásty. Mimochodem, sice je dlouhé jak pohádka, začíná poněkud zvláštně a vlažně, ale pak se pánové rozjedou a naservírují spoustu zajímavých informací. Takže až budete mít někdy cca hodinu času, nalijte si panáka whisky a pusťte si ho k tomu. Zvláště pak patříte-li mezi fanoušky Glengoyne.

    2017 Glengoyne Live Tasting
    https://www.youtube.com/watch?v=n1wlhmLfJZI
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Už je to mraky let, co nám tady [ MACHALIK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] poprvé doporučoval (a pak ještě v několika dalších příspěvcích) Deanston 12yo. Pozorní čtenáři této diskuse zajisté vědí, že jsem ho nakonec poslechl a jednu láhev si koupil. Myslel jsem si, že už tak znovu neučiním, nicméně Ralfy teď udělal re-review Deanston 12yo v novém designu a konstatoval, že jako jedna z mála těch, které recenzoval opakovaně, se v ještě zlepšila. To zní jako výzva.

    Mimochodem, nejspíš jsem přišel na to, proč Machalikovi chutnal jak Deanston 12yo, tak Clynelish 14yo, který pak koštoval u mě doma. Jak asi tušíte, existují různé druhy "new make spirit": ovocný, olejnatý, travnatý, sirnatý atd. No, a jedním z nejvzácnějších stylů je tzv. voskový. Ve Skotsku jsou pouhé 3 palírny, které ho dosahují, a to Clynelish (která je jím vyhlášená), Deanston a Dailuaine. Přičemž Dailuaine k němu přišla tak trochu jako slepý k houslím: Svého času totiž suplovala palírnu Clynelish, která byla uzavřena kvůli modernizaci, poněvadž obě patří nadnárodnímu koncernu Diageo. Z toho důvodu tam byla roku 2005 výrazně prodloužena fermentace. Délka fermentace je jedním z faktorů, které přispívají ke vzniku voskového destilátu. Mezi další pak patří mimo jiné čistá mladina ("wort") a v případě Clynelish také zbytky olejů z třetí části destilace, ocasu (tvz. feints), tedy to, co je v jiných palírnách odstraněno.

    Samotného by mě to nenapadlo. Ale je fakt, že když jsem po tomhle zjištění zkoušel porovnávat Deanston 12yo a Clynelish 14yo, jistá podobnost tam byla. Byť ani omylem nechci říct, že by byly stejné. Na to je Clynelish až příliš osobitá. Jedna z těch whisky, do které když se zamilujete, tak už není cesty zpět.

    ralfy review 716 - Deanston 12yo @46.3%vol (re-reviewed 2018)
    https://www.youtube.com/watch?v=cIFSZZ0SNfo
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Tak jsem tu nechal hodinku vydychnout jeste jednu sklinku ty Glencadam, a asi ji miluju. Bez vody je krasne sladka po karamelach, ovocna (merunky?), s nakyslym koncem, svezi, lahodna. Nelejte do toho vodu, a dejte tomu cas. Za ty penize (Maneo 1395 kc) bozi koupe. Ralfy je buh, nejdriv Glen Scotia 15yo, a ted tohle. Mam s tim panem asi trochu podobny chute.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SAMOUT: Od nekoho kdo tomu, na rozdil ode me, rozumi :-)

    ralfy review 708 - Glencadam 15yo @ 46%vol
    https://www.youtube.com/watch?v=Dfl4RpmKlPA&t=49s
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Glencadam 15yo je neco, co jsem jeste nikdy nepil. Je to nejspecifictejsi whisky, kterou jsem kdy ochutnal. Coz ovsem neznamena, ze by nebyla dobra. Cerstve posecena trava, citrusova horkost, slabe nakysla, s mohutnym nahorklym rozvinutim vprostred dousku, aby pak presla v horkosladkokysely maximalne prijemny ocas. Pokud chcete neco, co se nicemu nepodoba, totalne charakterni whisky, tak tohle je tip.

    A protoze kosmir musi byt v rovnovaze, tak jsem si k ni koupil odporne konvencni, lec naprosto fenomenalni Glenlivet 18yo. Vim, ze je to provar, ale ja ji proste rad :-).
    MTO
    MTO --- ---
    ARASHID17
    ARASHID17 --- ---
    Víte že Glentgrant již nemá v Čr distributora?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    EARL: ja uz nedavno o nejakym jinym whisky investment fundu cetl.. a nebyli ze svedska teda.. namatkou jsem nasel treba tohle: https://www.whiskyinvestdirect.com/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: A až ta bublina splaskne, zbudou jim jen oči pro pláč. Jako už několikrát v historii whisky průmyslu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ale abych nebyl jen vyloženě negativní, tak jsem si chuť spravil třetím panákem. Nalil jsem si Balvenie 14yo Peat Week 48,3 % a opět nezklamala. Kouř a rašelina už sice nejsou ani bezprostředně po nalití tak patrné, jako tomu bylo při prvním panáku, ale pořád je to tam. Tohle je jedna z nejjemnějších kouřových whisky, kterou jsem kdy pil. A zároveň není ani nijak přeslazená. Po rozkápnutí jde v chuti krásně do kávy, kávového likéru či kávové náplně oplatek, zeleně a vinohradnické broskve. A dochuť je delší, hořko-kyselá se zázvorem a hroznovým semínkem či meruňkovým jadýrkem na úplném konci. Ideální úvodník do světa rašeliny pro ty, kteří s ní ještě nemají žádnou zkušenost. Jen škoda, že se u nás nedá sehnat.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mám dnes nějakou chandru, tak jsem se jal překoštovat nějaké ty vzorky, co jsem si přivezl z Whisky Life! Prague.

    Springbank 1990 25yo 42,7 % (plnění pro Whisky festival v Malé Morávce, jestli se nepletu) mě ani na podruhé nikterak zvlášť nezaujala. Projev je hodně tichý a celkově je hozená hrozně moc do hořka. A to mám hořkou chuť rád. Řekl bych, že jí tak nějak chybí komplexnost. V chuti kůra grepu, kokosová dužnina a s vodou pak nezralá broskev, nezralá jahoda a pepř. Dochuť je delší, lehce zázvor, zeleň a s vodou kávové zrno, mýdlovost a ještě větší hořkost.

    Aberlour A'bunadh Batch 57 60,7 % jsem si vzal na paškál jako druhou. A též mne tedy nikterak zvlášť nepotěšila. Voní po umělých malinách, síře, najde se leštidlo na nábytek či matoliny. V chuti malina, pomeranč a sušený banán. S vodou nezralá jahoda a natrpklost. Celkově mi to přijde jako důsledek buď unavených sudů, nebo krátké doby staření, případně obojího. Prostě působí na můj vkus až moc mladě.

    Suma sumárum, ani jednu z těch lahví bych si domů nepořídil, resp. nestojí za ty peníze, za které se dají sehnat.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Njn, v patky to asi bude se saunou... :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: Dík. Sranda je, že dokud se nezateplila ta skleněná vstupní část, tak si lidé stěžovali na pravý opak, a sice že je tam docela zima. :) Ale myslím, že tohle už tam padlo: jakmile se zvýší počet lidí nad určitou míru, tak je tam problém s vyšší teplotou a vlhkostí. Bude se to muset nějak řešit.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Ja bych mel jedinou pripominku - strasny vedro:-)

    Jinak obsluha znala a prijemna, prostredi moc hezky, nabidka v poradku - priste budu muset vyzkouset nejaky ty vase specialni plneni. Pro me nejlepsi Ledaig 10y a Laphroig Lore.

    Kamarad bohuzel nepije whisky a je silne vysazenej na konaky, takze by urcite uvital jejich vetsi nabidku. Ale my se do brna dostaneme jednou za rok, takze to prezije... :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: Když je na topince, tak je tam ten kouř jen tak lehce na pozadí, ale furt je cítit. V samotném bez topinky je to ještě markantnější. Ale vzhledem k tomu, že té whisky jde tuším pouze malý panák (možná ani to ne) na kilo masa, nikomu bych bez vyzkoušení nevěřil, že to tam bude takhle znát. Dokonce i ten tatarák s Johnnie Walkerem mi při ochutnávce přišel subjektivně lepší, jemnější.

    Jinak se klidně rozepiš víc ohledně dojmů, podobně jako VOZKA. Nutit tě samozřejmě nechci a nemohu, ale jako zpětná vazba je to nedocenitelné.
    EARL
    EARL --- ---
    Tatarak ve verzi kourovej (s Laphroaigem) - super!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VOZKA: Díky moc za obsáhlé dojmy. Vidíš, přesně na tu škvarkovou pomazánku na bílovickém kvasovém chlebu jsem zapomněl, kua. A to jsem jí něco sežral při zkoušení věcí z kuchyně. :) Je fakt jak od mámy.

    Jinak pokud by to někoho zajímalo, tak tady se slečna rozkecala výrazně víc než já:

    AtBars | Brno má další Bar, který neexistuje
    http://www.atbars.com/2018/01/29/brno-ma-dalsi-bar-ktery-neexistuje/#
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Já jsem nakonec byl už dneska :) před devátou bylo skoro plno, ale na bar jsme se vešli, později se trochu překvapivě bar spíš vyprázdňoval.
    Tatarák jsem nezkoušel, ale škvarková pomazánka byla výborná. Atmosféra super, mně to přišlo jako Bar, který neexistuje v menším a soukromějším a míň okázalém, tedy zhruba to, co jsem čekal. Znám pár lidí, kterým vadí permanentní úsměvy a "úslužnost" barmanů v BKN protože jim to přijde nepřirozené, já mezi ně nepatřím, ale pokud vy ano, bude vám to vadit i tady.

    Whisek je samozřejmě hafo, ale ve značně unaveném stavu (to není eufemismus pro nic, byl jsem nevyspalej a hladovej a tudíž blbej) jsem úplně nepochopil logiku jejich neabecedního uspořádání na lístku, takže hledat v něm bylo trochu obtížné. Tak jako v BKN ale lístek vlastně není potřeba a obsluha je na moje potřeby dostatečně znalá a velmi ochotná poradit.

    Na doporučení barmana (podobné zadání jak jsem psal tady VOZKA, jen stručněji) jsem si dal whisky dvě:
    Glenkinchie 12, což bylo super - celkem jemné a jednodušší, sladší a výrazně ovocné, ale velmi příjemným způsobem a ne tak jemné že by to byla nuda. To si určitě ještě dám a je to jedna z věcí, které jsem hledal - úplně jiné než to co znám z Islay, ale přitom výrazné, fakt že je ta chuť skoro až podbízivá mi vlastně nevadí.
    BenRiach 12 Sherry wood, což mě moc nebavilo, ale beru to jako rozumný intro do toho, co můžou udělat sudy od cherry.

    No a pak jsem měl tu Glen Scotia 15, která byla samozřejmě výborná, ale ne tak průhledná na první napití, tam to vidím spíš na tu láhev a posouzení potom :)).
    A na závěr Ledaig 10, tedy zase kouř, ale VÝBORNEJ, jsem unešenej. Úplně chápu, co
    MALEJ_EJCKA myslel tou zpocenou ovcí, která mimochodem barmana naprosto odbourala a říkal že si to musí do poznámek zapsat - máš v novém whisky baru zvěčněn svůj odkaz :)). Říkal mimochodem, že za ten zkušební týden to byla asi druhá nejprodávanější whisky po Laphroaigu.

    Takže za mě dobrý a přijdu zas, snad jen ceny za některý whisky v lístku se mi na první pohled zdály vyšší, ale konkrétně už nevim co to bylo.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Zitra vecer tam jsem jako na koni!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Sice na poslední chvíli a asi tak minutu po dvanácté, ale snad mě omlouvá ta chřipka, se kterou už pátý den bojuju.

    Dnes v 17.00 se oficiálně znovu otevírá kdysi legendární Whiskey bar na Gorkého 98/58 v Brně, tedy kousek za neméně legendární Bláhovkou. Nově pod názvem Whiskey bar, který neexistuje. Již z názvu je tudíž patrné, kdo má na svědomí jeho resuscitaci. Na displeji najdete více než 250 lahví whisk(e)y a bourbonu, na jejichž výběru a testování se podílela i má maličkost. Mimo to se můžete těšit také na 9 našich vlastních koktejlů (i stařených) založených - až na jednu výjimku - na whisky a bourbonu, tři druhy piva, jeden hodně kvalitní suchý cider, omezený výběr dalších druhů alkoholu (giny, koňaky, sherry, vermuty, likéry atd.), tatarák ze stařeného masa (dokonce i ve verzi s whisky), zeleninovou polévku s u nás opomíjeným tuřínem či domácí chipsy z brambor se sladovým octem. Zcela určitě jsem ještě na něco zapomněl - to už nechám na vás.

    Panáky whisky budou nejen v klasické podobě velký (0,04 L) a malý (0,02 L), ale také degustační (0,01 L). Pro jejich podávání používáme klasiku z nejklasičtějších v podobě Glencairn skla. Pokud ale budete chtít svoji whisky raději v jiném druhu skla a/nebo na ledu, pochopitelně není problém. Nejsme žádní dogmatici. Naším heslem je "whisky pro všechny".

    Co se piva týče, na čepu bude jeden ležák od pivovaru Jarošov. Kluci testovali několik pivovarů coby zdroj ležáku a tohle je vítěz. Pamatuju si, jak špatnou pověst tenhle pivovar za socialismu, ba i po revoluci, měl. Zapomeňte na ni a vyzkoušejte. Nebudete litovat. Další dva budou speciály z pivovaru Raven z Plzně - měl by to být stout a IPA. Stout je za mě naprostá pecka.

    V tomto podniku pracuji, takže uvítám jakékoliv dotazy, postřehy či kritiku - jak pozitivní, tak negativní. Sice už proběhl zkušební provoz, ale pořád se všechno tříbí, sedá si a vyvíjí se. Nebojte se přispět k tomu, abyste se u nás cítili jako doma, resp. vítaní hosté na návštěvě.

    Více informací najdete na Facebooku: https://www.facebook.com/whiskey.bar.kteryneexistuje/ Případně se prostě ptejte mě. Těším se na viděnou minimálně s některými z vás. :)
    FORREST
    FORREST --- ---
    VOZKA: Já jsem víc na ty nakouřené. Všechno co jsi psal jsem pil a chutnalo mi. Jestli bys chtěl něco zajímavého nakouřeného, tak za mě můžu velmi doporučit Talisker Dark Storm a Laphroaig An Cuan Mór. Cenově jsou obě tak kolem 1600 CZK a za mě super pití.

    Jinak z těch ne-kouřových si myslím, že za zkoušku určitě stojí i Macallan Amber. Opět za rozumné pití a za mě moc dobrá "klasika". Jedna z mále ne-kouřových lahví v mém baru a mizí poměrně rychle.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    VOZKA: S doporucenim na Glen Scotia 15yo se pripojuju.
    STEPNI_VLK: Maneo, tehdy ji tam jeste meli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam