• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak nadešel čas na anonci mé čtvrteční degustace. V podstatě vše ohledně organizace platí stejně jako v případě předchozí, takže je nejspíš zbytečné to psát znovu. Tudíž ve stručnosti:

Téma: Ať žije rašelina! aneb Všechno, co jste kdy chtěli vědět o rašelině (ale báli jste se zeptat)
    Cena: 470 Kč
    Whisky: Benriach 10yo Curiositas, Caol Ila Moch, Ledaig 10yo, Port Charlotte Scottish Barley, Ballechin 10yo
    Termín konání: 26.7. 17.00-19.00
    FB: https://www.facebook.com/events/225275604788360/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Stop idolising single cask whiskies | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/...inion-debate/the-way-i-see-it/19800/stop-idolising-single-cask-whiskies/

Now, I’ll admit that my day job selling whisky – separate from my side hustle writing about it and my hobby drinking it – has left me somewhat jaded about the claims made on whisky bottles. If you happened to catch me after a few Highballs, I might well tell you that single malt Scotch is a marketing ploy that got a bit out of hand and that ‘authenticity’ as a general concept was invented by ad-men in the 1980s. I’m not going to deny the allure of single cask bottlings, but I will argue that we need to be wary of assuming that those two words are a mark of quality.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: U tech nejtmavsich bowmorek mas pocit, ze se to do tech sudu po sherry lilo hned po jejim stoceni a lezelo to v nich roky. :) Vcera jsem na toto tema diskutoval s barmanem v Banker’s. Stezoval si, ze u rumu se mu to zda jeste horsi. Nakonec jen konstatoval, ze je to bezna praxe. :/ Do urcite miry se to v chuti udajne nepozna. Nicmene u nekterych rumu je to udajne do oci bijici. No a pak jeste u Bowmore Darkest. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nejhorší na tom je, že za tím zprzněním velmi pravděpodobně stojí ti zkurvení Japonci, co je v r. 1994 koupili, stejně jako Auchentoshan.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: jj. koukal. tak sem to pobral správně. nemá je rád... a ví proč. v zásadě souhlasím. já z nich byl pár let zpátky taky hezky odvařenej, ale postupem času byly nahrazeny zajimavějšími kousky... a taky vím proč. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Je to rozhodně o tom množství. Díval ses i na to 733 Extras? Tam to tuším rozvádí více. A jinak si spíš myslím, že ho u Bowmore sere ta nezajímavost klasických plnění ve srovnání s tím, co dokáže tahle whisky nabídnout, když není zprzněná. Ten karamel (a filtrace za studena) tomu pak už jen nasadí korunu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Mimochodem, když už se tu objevil Ralfy... nepomohl by mi někdo najít logiku v tom, že v jedné recenzi s klidem doporučí Glenfiddich 12y (recenze 712), která je dobarvovaná karamelem a následně sjede Bowmore (recenze 733) právě za karamel? Přičemž tam obecně kritizuje použití karamelu. Uniklo mi něco? Je to v tom množství, které Bowmore do whisky přidává? Nepředpokládám, že by William Grant & Sons dělali pro britský trh nekaramelovou verzi.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: :) Ralfy vždy potěší. :) Jen by mu už někdo mohl poslat s nějakou lahví i novou košili. Já na ten Highland Black pak taky ještě koukal a zdá se, že to bude docela slušné (btw. včera jsem si domů přinesl Islay Mist Peated Reserve a s klidným svědomím si dal panáka). Třeba na ni na cestách Evropou někde narazím. Fajn tip.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Žádné soutěži se nedá věřit. Stejně tak ale ani žádnému recenzentovi, nemáš-li dlouhodobě zjištěno, že máte plus mínus podobné chutě. Stoprocentně můžeš věřit tak maximálně vlastnímu úsudku - a ani tomu ne vždy a za všech okolností. Nicméně o tomhle řetězci slýchám dlouhodobě, že ta jejich speciální plnění whisek nejsou špatná. Highland Black 8yo bude prostě obyčejný blend, který neurazí (Ralfy mu kdysi dal dokonce 88/100), Glen Marnoch na tom bude s kvalitou rozhodně lépe, ale měnit se to bude plnění od plnění, viz hodnocení na Whiskybase.

ralfy review 721 - Highland Black 8yo Blended Scotch
    https://www.youtube.com/watch?v=jMnV7zVSo3o
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Spirits Business Scotch Whisky Masters? Da se tomu verit? Trochu mi to pripomina PR based “souteze” Jednicka v cerstvost nebo Uzivatelsky nejprivetivejsi banka roku. :/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    RUTHLESS: mas to v poste
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    WAMP_ELF: Dekuju :-) mám to z mobilu. To tu není :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    RUTHLESS: otevri ten aktivni nadpis.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Urguju rodiče, aby nakoupili. Která to je?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: vecna skoda
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nejlepší whisky na světě nemusí být drahá. Řetězec Aldi vyhrál s lahví za 15 eur

Škoda, že zrovna tenhle obchodní řetězec nefunguje i u nás.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Sice opožděně, nicméně lépe později než nikdy, že ano. Měl bych pro vás jeden tip na základě ochutnávky v rámci Whisky festivalu v Malé Morávce. Jedná se o Ardmore Vintage 1996 20yo 49,3 %, která zrála ve 1st fill ex-bourbon a ex-Islay sudech (vzhledem ke společnému vlastníkovi Beam Suntory lze předpokládat, že se jedná o sudy z palírny Laphroaig). Pro mě to byla whisky festivalu z těch zhruba 25 vzorků, které jsem ochutnal.

Nos: Lehce kouř, vařený celer, oříšky, lehce karamelka, (s H2O) slaný karamel, kávový krém, rebarborový koláč.
    Chuť: Kofila, nasládlost, bílá čokoláda, (s H2O) mléko s medem, karamelové salko, kávová náplň laskonek, bikava.
    Dochuť: Dřevo (lehce), celkově spíše delší, (s H2O) do travního stvolu, zjemněno, lehce kořenitost, čili.

Mimochodem, vřele doporučuju nákup na The Whisky Exchange (£66.95), příp. Master of Malt (£67.38). I s poštovným vás to totiž vyjde mnohem levněji než u nás, kde ji seženete za cenu kolem 3 tisíc!

A jedno příjemné bonusové zjištění, které jsem včera učinil. Při objednávce nad 300 liber máte u Master of Malt poštovné do ČR zcela zdarma! Naprostá pecka a sen všech, co buď objednávají ve velkém, nebo rádi dělají hromadné objednávky pro vícero lidí. A zároveň velká konkurenční výhoda MoM oproti TWE.

PS: Ralfy v rámci svých reviews několikrát blahořečil Ardmore, zvláště pak plnění od nezávislých. Na to konto jsem k objednávce z MoM přihodil tuhle mladou krásku od Berry Bros. & Rudd, která zrála v sudu po Laphroaig whisky.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---

nepatral jsem, treba je to z replikatoru :::
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Not all ‘Japanese whisky’ is Japanese whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/features/19680/not-all-japanese-whisky-is-japanese-whisky/

Doporučuju všemi deseti k přečtení všem případným zájemcům o "japonskou" whisky. Tak trochu mi to připomíná nechvalnou pověst kanadské whisky, resp. jejího 9.09% rule.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam