• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: diky za doporuceni! Benromach uz jsem nejakej mel myslim, kamos (jejich dealer:) mi to dost doporucuje, takze to prozkoumam dal teda.. To s kvasnicema je dobra informace, diky!

Springbank 12 CS a Longrow (peated 46%) jsem mel ted v patek v Marpeku, prave jsem si vzpomnel na tvoje doporuceni z drivejska.. oboje mi chutnalo dost, na to se jeste mrknu!:) Kdysi jsem zkousel Springbank 10y a to me zas tak extra nezaujalo, ta 12CS byla jina liga!

Jinak z patecni kostovacky me docela prekvapil Benriach Birnie Moss a jeste vic Benriach Batch One, z Islay pak Port Askaig 100° Proof a Finlaggan Cask Strength 58% (to jsem nevedel, ale prej to vyrabi Lagavulin a prodava pod jinym nazvem kvuli nejakejm limitum na to, kolik toho kazda palirna muze vyrobit)

Ledaig znam ten klasickej 10y, co (jak tu nekdo vtipne pojmenoval) chutna jak zpocena ovce:D Pak jsem jeste v Marpeku mel jednou nejakej bez udani veku, ale uz to byl asi 8. nebo 9. panak ten vecer a moc si to nepamatuju:)

JAKOUBEK: o anCnoc jsem slysel uz parkrat, ale nikdy jsem to nemel, Glenglassaugh a Kilkerran mi vubec nic nerikaj, mrknu na to, diky!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    NOIZER: Z tech poslednich, co jsem pil, tak napr. Peatheart od anCnoc, Torfa od Glenglassaugh, jiz zminovany Kilkerran nebo precijen jeste z Islay zajimavy blend Smokey Joe, popr. Port Askaig.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jednoznačně palírna Benromach. Snaží se whisky vyrábět způsobem, který byl v rámci Speyside běžný v první polovině minulého století. A navíc jako jedni z mála používají i pivovarnické kvasnice, které neprokvasí sladový ječmen úplně do mrtě a nechávají víc aromat než ty palírenské, které se začaly používat od 70. let v honbě za co nejvyšší výtěžností.

A pokud jsi ještě nezkoušel, tak určitě kouřová verze z palírny Tobermory zvaná Ledaig. Tady už několikrát doporučovaná.

Longrow z palírny Springbank. Obzvlášť třeba Longrow Rundlets & Kilderkins či flašky z řady RED. Jenže to jsou všechno bohužel lahve, které už seženeš jen v aukcích za ne úplně nízké ceny. Pak v podstatě jakékoli plnění Springbank 12yo Cask Strength je solidní zážitek a nadstandard. O famózní 15yo tady šla řeč nedávno.

A některá plnění Highland Park jsou také solidní pecky, ať už OB či IB. Namátkou třeba Highland Park 17yo The Dark. Ale ta cena už tak trochu bolí...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jdu pro radu:) mam uz neco napito, hodne me bavi Islay, cask strength veci, vyrazny chute.. Islay uz mam celkem napitou skrz naskrz krome bowmore a chtel bych zacit zkoumat vic dalsi regiony...

chtel bych doporucit lahve, ktery maj vyraznou chut a stoji podle vas za prozkoumani.. namatkou mi mimo Islay velmi chutna napriklad Edradour Sherry Cask Strength, to je bozi vec:)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KAKIHARA: Prave, popis a celkove ohlasy na nej mi rikaj ze ho mam poridit. Za tu cenu :))
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    MATEJICEKKK: Kilkerran 12 je mi moc sympatickej. Spolu s Deveronem 12 je to poslední roky moje klasická objednávka z MoM. I když ten Deveron začlo prodávat už i Maneo koukám.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    LOPIN: Na to jsem taky koukal, zajimava nabidka.
    Jinak, co rikate na Kilkerran 12?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Minule jsem tam kupoval ten pack Octomore 09.2 + Port Charlotte... PC je super, ale ten octomore me celkem zklamal musim rict.. Vcera jsem zkousel Octomore 10.3 a to je uplne jina liga!

Meli jste nekdo ten 10.1?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Na bottle and stories majinzase port charlotte + laddie zdarma
    DXTR
    DXTR --- ---
    STEPNI_VLK: Souhlas, Deanston 12yo je fakt dobra, pomer cena / kvalita super. Chutna nam vic s pridanim par kapek vody. Koupili jsme posledni tri lahve v mistnim obchode :D dve jako darek pro kamose.
    Springbank 15yo uz mam na wishlistu :) diky
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Jo jo, Springbank 15yo je pecka neskutečná a dokonce si to myslí i můj whisky kámoš Karel, který jinak cokoliv od Springbank nemůže skoro ani cítit. Též mám doma již delší dobu lahev, ale ještě se starou etiketou, konkrétně plnění z roku 2010.

Pokud jde o Deanston 12yo, tak jsem vypil prakticky celou lahev té se starou etiketou a řekl bych, že Ralfy má pravdu v tom, že to novější plnění ještě o něco lepší. Na Clynelish 14yo to sice furt nemá ani omylem, ale whisky je to sakra dobrá. U nás v baru jsme od té doby, co jsem ji tam přitáhl (zhruba 3 měsíce) prodali lahev a půl. Jo, a pokud vás bude bavit 12yo, tak pak vřele doporučuju též Deanston 15yo Organic!
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Tak jsem zas jednou dal na Ralfyho a:

Deanston 12yo - ralfyho whisky of the year 2020. Pomerne ostrej nastup, grep, pomeranc, trocha karamelu, dlouhej dojezd. Za ty prachy milionovy.

Springbank 15yo - moje prvni zkusenost s (jemnym a upozadenym, lec v ocasu a vuni pritomnym) kourem. Tak tohle, mladenci, pecka. Sice pro BFU uz trochu vyssi cenova hladina (2k). Ale - sladce medovej, a zaroven mirne slanej nastup, banany, vse se rozvine v jemnou horkost (uplne cerstvy, neususeny jadra vlasaku), a nasledne mirne uzenej konec, kde se ten kour jen lehynce ovine okolo neskutecne komplexni smrsti chuti. Z tyhle lahve mam fakt radost.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NOIZER: Nebo mas pripadne nejaky jiny tip? Do litru.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MATEJICEKKK: za me urcite ardbeg
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Chci se trochu seznamit s Islay za rozumnej peniz. Rozmyslim mezi Finlaggan old reserve anebo rovnou o stovku drazsi Ardbeg 10yo. Co byste doporucili?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Nebylo to loni, nýbrž už předloni, na počátku roku 2017. Je to magor. Ten v té palírně jednou i umře, to je jasné. ;)

Islay's Ardnahoe - My Dream Distillery?
    https://www.youtube.com/watch?v=BVfVEIKVTpU
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Zaznamenali jste nekdo, ze Jim McEwan pomahal vloni zalozit novou Islay destilerku Ardnahoe? Prodavaj zatim jen sudy za 11k GBP, nechcete se nekdo slozit?:D

Ardnahoe Distillery - Islay Single Malt Scotch Whisky
    https://ardnahoedistillery.com/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    [ STEPNI_VLK @ Jaké filmy stojí za to? ]

A coby bonus ještě rozhovor s autorem filmu:

Scotch: The Golden Dram - Andrew Peat
    https://www.youtube.com/watch?v=WdJv6T8uBhw
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: souhlasim, ta je paradni, zrovna ji mam doma!:)

MATEJICEKKK: hahaha, tak vitej do klubu a uz jsi v pasti:)
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    Oban Little Bay Reserve - Night's Watch - nemate nekdo osobni zkusenost? Budu ji kupovat jako darek pro kamose, co je velkym fanouskem jak Obanu, tak GoT, ale za 2600,- doufam, ze to neni jen marketing a GoT overhype.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam