• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: Aha, no vidis to. Jinak jo, ten zvuk pri napiti je strasnej :D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Hele, voltáž se neměnila. Byla a je lahvovaná na 46 %, takže se mýlíš. ;) V tomhle je Arran konzistentní a za to je rozhodně chválím, protože oni snad pod 46 % ani nejdou.

Co se Lueningů týče, tak já absolutně nedávám toho fotra a jeho honění whisky po patře. Má to nějak až moc dobře ozvučené a mně se z toho zvedá kýbl. Jeho syna, resp. jeho tour po palírnách mám rád. Odtamtud jsem čerpal spousty zajímavých informací. Jinými slovy, stránky whisky.com jsou informačně super, ale ty recenze prostě nedávám. :)

Jediný další, jehož recenze dlouhodobě sleduju, je Roy.

Recycled Reviews #11
    https://www.youtube.com/watch?v=QKX6n0MWvKs

SAMOUT: Já právě hned, když jsem se dozvěděl, že Arran 14yo končí, objednal do baru asi 4 lahve. Takže v brněnském Whiskáči bude ještě k mání docela dlouho. No, a pak halt aukce. Nebyla to žádná limitka, takže v aukcích se bude dle mého objevovat často a cena bude ještě dlouho plus mínus na úrovni té prodejní.

Stejně jako třebas v případě Benriach 17yo Septendecim. To je dle mého naprosto famózní kouřová whisky, díky věku krásně komplexní v chutí. Komu jsem ji dal ochutnat, tak z ní byl nadšený. A furt se dá v aukcích koupit za cenu kolem 2 tisíc, což byla de facto prodejní cena v obchodech. Jestli na ni někde narazíte, vřele doporučuji vyzkoušet!

Nicméně varování: je to takový ten typický zástupce whisek, kterým hrozně moc pomůže delší čas v lahvi po otevření a částečném odpití (tedy něco jako Clynelish 14yo). Nedávno jsem Septendecim vydražil pro kámoše a doporučil mu, ať si část hned odlije bokem, aby si ten proces "otevírání" urychlil.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NOIZER: 10 a pak bych rad ochutnal ty ruzny cask finishe jako amarone, sauternes, marsala atd.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: 14yo se uz neda sehnat, nedavno jsem to googlil, v ceskych i zvenkovnich obchodech nula, neni ani na strankach palirny. Je to vecna skoda, jednalo se o opravdu fenomenalni pomer cena / chut. Na 10yo jsem uprimne zvedav, tesim se.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ja uz po arranu pokukuju delsi dobu (a castecne je to prave kvuli Ralfymu).. Mel jsem v baru jednoho nebo dva ruzny panaky (arran 14 a arran port cask finish) a oboji mi jelo, specialne ta 14ka byla skvela! Takze ja mam v planu si prozkoumat Arran mnohem vic v nadchazejicim roce a zacnu asi objednavkou ty 10ky rovnou... Jo a taky mi celkem jede i jejich peated rada Machrie Moor:)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK:Souhlasim. Ja si Ralfyho poustim jako jakoukoliv jinou recenzi a beru to s rezervou. Pravda je, ze snad zadne jeho video jsem nevidel komplet cely, prave kvuli delce. Arran 10 mam v hledacku uz delsi dobu, dobre ohlasy ma i jinde a ja vazne potrebuju do baru nejakou unpeated whisky. Jinak me prave zaujalo to nove plneni a to hned ze dvou duvodu. Nova lahev se mi moc libi a ma pokud se nemylim vyssi voltaz. Pokud se mam vratit zpet k recenzim, tak osobne se radsi koukam na otce se synem Lueningy z whisky.com, kteri to nove plneni taky docela chvali. No, uvidime, snad nam vsem bude chutnat. :)) Vsem preju pekny zbytek svatku, zdravi a zajimave lahve v novem roce. Peace
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Teď jsem se na ten jeho závěrečný cirkus roku podíval s posledním panákem z lahve Clynelish 1995 18yo Blackadder. Moc dobrá věc, věru - myslím tedy tu whisky. Naštěstí jsem při koupi od Kratochvílovců nezaváhal a vzal rovnou 2 lahve. ;)

Ale zpět k Ralfymu... Vezmu to trochu obšírněji, když už o tom tady jde řeč. Jestli mě paměť neklame, byl jsem to já, kdo sem kdysi jeho videa začal vkládat a kdo z něj byl solidně předposraný. :) Jo, toho času byl něco jako můj osobní whisky guru. A stále jeho videa sleduju, byť valnou měrou spíše z nostalgie a jakéhosi zvyku.

Stále ho respektuju coby znalce whisky, byť s poněkud svérázným vkusem - nicméně na tom není nic divného, neboť každý máme své specifické chuťové preference. Bohužel je s přibývajícím věkem stále více ukecaný a navrch k tomu stále více mele prázdnou slámu. Důkaz? Svá videa kdysi rozdělil na recenze a Extras, aby nebyla tak dlouhá. Dnes už nezřídka jak recenze, tak Extras dosahují samy o sobě délky těch původních videí, která obsahovala obojí. Nezřídka mám po shlédnutí jeho Extras bohužel dojem, že jsem se vlastně vůbec nic zajímavého, nového či přínosného nedozvěděl. Že občas plácne nějakou tu neověřenou blbost, na to už jsem si zvykl (ostatně, kdož bez viny, nechť si hodí kamenem, že ano): jako třeba když relativně nedávno tvrdil, že neexistují nezávislá lahvování bourbonů. Mnohem víc mě štve ten jeho sklon podléhat různým konspiračním teoriím a vydávat je za jedinou správnou pravdu. Ralfy se prostě evidentně hrozně rád poslouchá a s tím, jak stárne, se to jen a pouze zhoršuje. :)

Tak a teď k whisky roku. Beru to s rezervou, tedy tak, jak už teď beru v podstatě všechna jeho hodnocení. Není to tak dávno, co udělil Arran 21yo 91 bodů. A mrkněte třebas na Whiskybase. Nenajdete tam jedinou extra pozitivní recenzi. Namísto kolem 90 se to motá spíše mezi 80 až 85 body. Včera jsem viděl hodnocení pána, který má doma Arran 25yo, která je neskutečně předražená (pod 300 se nedostanete): srovnával ji s Arran Sherry Cask v sudové síle a psal, že zatímco ta sudovka je mnohem lepší než by měla být, tak ta 25yo je pro změnu mnohem horší, a že Arranu zjevně došly kvalitní ex-sherry sudy s 25letou a starší whisky. Další věc je, že tohle je nové lahvování 10yo po redesignu, zatímco já ochutnával až doposud pouze stará lahvování, přičemž u mě vede 14yo. Píšu to sem všechno schválně, protože Ralfy palírnu Arran na můj vkus až příliš nekriticky adoruje.

Co říci závěrem? Je to paradoxní shoda okolností, ale zrovna Arran 10yo mám v plánu si koupit poslední měsíc, co jsem nastoupil do nové práce. Jednak má v dárkovém balení 2 malé krtečky (a mně se právě 2 z mé Highland Park krabičky podařilo rozflákat), jednak jsem si říkal, že aspoň konečně nějakou Arran poznám pořádně. Protože již delší čas jsem zastáncem názoru, že když chcete nějakou whisky zhodnotit, potažmo poznat profil palírny, tak se musíte propít lahví a ne si jen někde dopřát jednoho dva panáky. Takže já jdu do Arran 10yo též, ovšem jedná se o verzi před redesignem, plnění tuším z roku 2012, takže už pěkně staré.

Omlouvám se za obšírnější odpověď na zdánlivě relativně jednoduchou otázku. ;)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Ja po ty desitce pokukuju uz celej mesic, ale prednost mel kilkerran. Ted na ni ale prijde rada, Ralfy mi to jen potvrdil. Tesim se na ni
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Ze 14yo byla opravdu skvela, tak doufam, ze 10yo bude nepochybne taky. Dlouho jsem se nemohl dostat k tomu, abych ji objednal, tak jsem to udelal az ted (poslednich 5 ralfyho WotY jsm vzdycky hned koupil, tak nebudu prerusovat tradici :-)).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Co rikate na Ralfyho whisky of the year?
    https://youtu.be/oWQyk3eGL5I
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    kdybyste nekdo v aktualnich tezkych casech chteli podporit Marpek a ziskat za to peknou lahev, tak muzete zde:

https://www.facebook.com/marpekwhisky/posts/4198384940178440
    DILDOO007
    DILDOO007 --- ---
    Nepotkal jste někdo v regále/eshopu Midleton Very Rare 2020 ?Ď
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    prave zacina live event s Laphroaig.. ten link je silenej, radsi takhle.. Je tam John zive:)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MATEJICEKKK: za Bunna12 se primlouvam, mam ji taky doma a je moc prima za ty prachy! Glenfarclas mi neni moc blizkej vseobecne.. jeste doporucuju mrknout na Edradour, ten mi osobne jede taky moc
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: Jaj, ja jsem prazskej. Ale mam bratrance ve whiskerii v Praze, tak tam, pokud to nezabalili by nemel byt problem.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Gorkého 98/58, Brno. Nejvíc informací asi na FB: Whiskey bar, který neexistuje.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: Diky, ale jo, neco jsem se dovedel. Btw kde se nachazi vas whiskac?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MATEJICEKKK: Glenfarclas 15 byla jedna z prvních Speyside, kterou jsem ochutnal, a byla dobrá, jenže jsem si ji objednal znovu před pár lety, a bylo to zklamání. Možná se mi změnila chuť, ale cítil jsem tam takovou nepříjemně cukrlovou sladkost. Pokud mohu navrhnout do výběru ještě třetí výtečnou alternativu, tak palírnu Aberlour. 12y i A'Bunadh byly obě opravdu výborné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Glenfarclas 15yo je čistě jen ze sudů po sherry, pokud vím. Na druhou stranu, četl jsem, že sudy bere od producenta, který je mimo ten sherry trojúhelník produkce. Takže je to taková sherry nesherry. Nicméně tím bych si hlavu nelámal, protože dnes jsou vlastně prakticky skoro všechny sudy vyráběné na zakázku a klasická sherry, která by se pak jako sherry také prodávala, v nich v podstatě vůbec není. Glenfarclas 15yo je spíše sušší projevem, za dobrý peníz, navíc jako jediná z jejich řady lahvovaná na 46 %.

Bunnahabhain 12yo je míchaná ze sudů po bourbonu a po sherry. Těch sudů po sherry by tam prý mělo být 25 %. I tak tam ale o sobě dávají docela výrazně vědět. 46,3 % alkoholu, takže v tomhle ohledu obdobně jako u Glenfarclas. Shodou okolností jsem si ji zrovna před pár dny nalil. A musím říct, že 12yo hodnotím jako velice dobrou whisky.

Suma sumárum, každá z nich má něco do sebe. Ideální by bylo někde ochutnat obě dvě, což teď ale jde dost blbě. Byť pokud by ses stavil u nás ve Whiskáči, tak si tam klidně vzorky koupit můžeš (a něco mi říká, že to samé bude platit i o některých provozovnách v Praze). Mně osobně je bližší Bunnahabhain. Ale dle mého neuděláš chybu ani s jednou. To jsem ti moc nepomohl, což? :)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Chci si poridit neco po sherry. Nemuzu se rozhodnout mezi Glenfarclas 15 a Bunnahabhain 12.. Do ceho jit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam