• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já se v poměru konečně dostal s počtem vypitých flašek nad počet otevřených, z čehož mám radost. ;) Mám to aktuálně 26 ku 27. Dal jsem si podmínku, že dokud nesnížím počet otevřených - jednu dobu už jsem jich měl přes 40 -, tak neotevřu žádnou novou.

    Jinak jsem moc rád, pánové, že vám lahve dorazily. Zrovna jsem vám chtěl napsat, že kdyby s tím byl nějaký problém, tak mi napište do pošty a já se pokusím zjistit, co a jak. Což tedy samozřejmě platí i do budoucna.

    BAAL: Mám otevřenou Bruichladdich 10yo (to jejich úplně první plnění z roku 2011 po restartu) a baví mě celkem dost. (Shodou okolností jsem ji zrovna dnes bral do práce ochutnat kolegovi, se kterým si tak nějak vzájemně vyměňujeme vzorky stylem jednou nalije něco on, jindy zase já.) Přestože má "jen" 46 %, tak je v projevu neuvěřitelně silná a naslepo bych nejspíš tipoval mnohem více. Bez přidání vody je docela uzavřená. Silná, hutná whisky. Vody snese neuvěřitelně moc. Asi jediná palírna z těch, které produkují jak kouřové, tak nekouřové whisky, od které mne zatím mnohem víc baví ty bez kouře.

    NOIZER: Za mě jediná FB skupina, kterou má smysl sledovat, a která je často i informačně přínosná, je Malt Maniacs, kterou zakládal jeden z mých dlouhodobých oblíbenců, Serge Valentin z Whiskyfun.

    A co se týče toho trendu, který popisuješ, tak ten jsem naštěstí nikde nezažil. Ve Whiskáči jsme to měli přesně naopak. Klidně jim ukážeme cestu, budou-li chtít, ale jinak ať si každý pije whisky tak, jak uzná za vhodné...

    XLACHTAN: Hele, v klidu. Všechno chce svůj čas. Já sice tuhle diskusi v roce 2006, tedy před zhruba 15 lety, zakládal (ty vole, to je už kurva doba!), nicméně v té době jsem o whisky věděl v podstatě kulové. Tady jsem sbíral první dojmy a pojmy, za což do dneška všem zúčastněným vděčím. Dlouho se mi nechtělo utrácet pomalu ani za dražší panáky v baru. Pak jsem měl několik let jen 2 lahve. Po několika letech a pod dojmem barového setkání s Talisker 10yo jsem koupil další flašku. A pak další a další. Ale furt jich bylo do 10. No, a pak jsem "potkal" Ralfyho a v ten moment se to celé začalo "srát". ;) Dnes v tom lítám jako málokdo. Ale to všechno v horizontu 15 let, byť poslední roky strmě nahoru co se degustování i zkušeností týče.

    Jinak moje nejdražší flaška má prozatím hodnotu cca 8 tisíc a zatím se mi přes ni moc nechce. Byť pro tento rok mám už právě v plánu vykašlat se na nakupování flašek tu a tam a raději šetřit prachy na nějakou pořádnou pecku typu Brora nebo tak nějak, protože Clynelish miluju. Zatím mi do toho teda hodil vidle Edradour 2002 Ibisco Decanter, který jsem si pořídil díky práci - kdysi jsem tu whisky totiž měl možnost ochutnat a je boží, takže jsem šel na jistotu. To máš tak, když se kozel stane zahradníkem. :)) Naštěstí většina lahví v našem obchodě, o kterých bych snad i uvažoval, je za takové palby, že mne nechávají v ledovém klidu.

    SAMOUT: Si piš, že ji budeš hodnotit výš. ;) Rádo se stalo.

    PHOBOS99: A zkoušel jsi ji rozkápnout vodou, jak jsem psal výše? Prakticky vždy, když je nějaká whisky nepříjemně alkoholově silná, říká si o přidání vody. Odkryje pak kolikrát mnohem širší spektrum vůní a chutí než neředěná. Nicméně není samozřejmě vyloučeno, že ti prostě nebude chutnat tak či tak. Také eviduju palírny, kterým zatím ne a ne přijít na chuť. Třebas Linkwood.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    XLACHTAN: To jsme na tom stejne, takovejch nas tu bude vic :-).


    Glencadam 10yo, lehka, ovocna, sladko - kysela, moc hezky piti, skoro az osvezujici, za ty penize velmi fajn 7,5/10

    Benromach 10yo 100° proof
    presnej opak, tezka, kourova, takova ta hutna sladkost, bylinky (mata), marmelada z peckovin (asi merunek) s naopak krasne lehky dojezdem. Uplne jina nez cokoliv co jsem dodnes pil, nicmene vynikajici, skvela. Fakt diky za doporuceni. At jite ci pijete cokoliv, tohle musi byt posledni, to nicim neprebijete, vsechno bude chutnat jako Benromach. 9/10 s tim, ze az budu nekde v pulce lahve, tak ji asi budu hodnotit jeste vys.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Me aktualne hodne zachutnala Bruichladdich The Classic Laddie, dostal jsem ji pred vanoci jako darek a prave jsem dolil lahev, to se mi dlouho s zadnou flaskou nestalo a pritom to neni nejaky super drahy kus. Asi musim objednat dalsi lahev
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: prave, ja cenim to, ze tady nikdo nepinda, kdyz nekdo jinej dela neco jinak, nez on sam by chtel:) a jinak at si lidi pijou treba okenu, kdyz jim chutna:)
    FATTY: njn
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    Já tu třeba jenom mlčky čtu a sbírám tipy, protože se svýma asi tak desíti otevřenýma láhvema budu sedět a šoupat nohama :)) (navíc teda nejdražší z nich je tak za 2,5k, ještě jsem nenašel odvahu koupit něco dražšího)
    FATTY
    FATTY --- ---
    NOIZER: kazdy si muze psat co chce. Kdyz lezes na platformu, kde si kazdy pripada, ze ho vsichni ctou, tak se samozrejme setkas s blitim :)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    NOIZER: meh, nastesti nejsem na fb ani jinych nadnardocnich sockach :) tady to zatim (jsem tu kratce :)) vypada na klidnejsi a vice sofistikovanejsi board.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Meh, nastesti nejsem na fb ani jinych nadnarodnich sockach, a v tomhle klubu to zatim do takovyhohle stavu nedospelo, byt tu maj lidi vseruzny chute, a zdaleka ne na vsem se shodnou. Kazdopadne na 100°proof i Glencadam se tesim velmi, ale naleju si to az ulozime dceru a bude trocha klidu. Akorat zacinam zjistovat, se fronta "a priste vezmu..." se nebezpecne plni, ted do ni pribyla Ralfym do nebes vynesena Hazelburn 10yo. Bude to financne docela narocny :-).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NOIZER: Dneska uz taky konecne dorazilo.
    A ano, ten trend vnimam taky, je to v kazdy skupine stejny. Nejvtipnejsi je to ve skupine rum cz/sk na facebooku, kde je nekonecnej stret priznivcu cukrem surogovanych rumu a suchych. Byl jsem tam chvili a stejne rum nepiju, tak jsem radsi rychle zmizel :D
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    taky uz mi prisel email, ze je vsechno ready!:)

    jinak musim rict, ze jak jsem clenem vsemoznejch whisky skupin na FB, tak uz me zacinaj pekne prudit lidi, co pod kazdou fotku neci sbirky napisou "proc mas tolik neotevrenejch lahvi? whisky se ma pit!" nebo "co dela ten led v ty sklenicce??" nebo "tys tu whisky smichal s kolou/tonikem/vodou???". Proc musej existovat takovi lidi, co furt chtej kazdymu nakazovat, jak ma nakladat se svym majetkem? Nerku-li, ze diky sberatelum se na trh casto dostanou lahve, ktery uz jsou davno v obchodech vyprodany a clovek ma sanci si je koupit znova a prechutnat?

    Vnimate taky tenhle trend? Jakej na to mate nazor?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Tak 100° proof je uz k vyzvednuti, vecer dam vedet jak mi chutna :-).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NOIZER: Hezky pekne!
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jinak vcera jsem otevrel ten Arran 14 a je to fakt paradicka! 46% tomu dava solidni zaklad, je krasne ovocna, "nepreslazena".. moc dobra! jsem rad, ze jsem se dostal aspon k ty jedny lahvi!
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: jo aha, chapu:) me to nejak ustrelilo tentokrat:D chtel jsem to vyzkouset uz dlouho, jen to tam ted napadalo najednou:))

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Jo, ja o jiny ani nemluvil :-). A pokud dam za 100 proof a Glencadam 10yo 2800kc, tak uz necham dalsi lahev za litr na jindy, uz jsem na zacatku mesice koupil letosni WotY Arran 10yo. Ze prej mam rodinu nebo co:-).
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: ralfyho whisky of the year byla ale ta zakladni 12y, ne? ta stoji 999,- na rumhouse..
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Ralfy vychvaloval tu starou ne? Ty nazory na ni jsou fakt dost ruzny.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Novou ne, jen starou. A pokud klapne ten nakup na rumhouse, tak to asi odlozim, uz tech 2800 je dost penez :-).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Uz mas ochutnanou tu Glenallachie?
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    SAMOUT: A je velkej rozdil v tech batchich u Springbanku? Ja uz dlouho premyslim ze nejakej vyzkousim.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Vim, batch 20.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam