NOIZER: No, zrovna Danish Navy bych tu úplně nevytahoval, poněvadž to mi silně evokuje rumy A.H. Riise, což je přeslazená sračka par excellence (běžně kolem 90 gramů na litr přidaného cukru, takže dle nejnovějšího nařízení EU už to ani nemůžou nazývat rumem - k označení tudíž používají slovní spojení
spirit drink). Říkám tomu tekuté bonbony. A Pusser's je mimochodem též taková líbivka, byť v britském stylu - i rumy téhle značky bývají doslazované, třebaže oproti Riise výrazně méně, tj. mezi 5-30 gramy na litr.
Čili když už rum, tak ideálně rozhodně nedoslazovaný! Z té cca stovky různých rumů, co jsem zatím ochutnal, mi nejvíc sedí hutné rumy z britské Guyany. Výborný je základní Worthy Park či Appleton 21yo z Jamajky. Měl jsem jeden skvělý single cask z palírny z ostrova St. Lucia (bohužel již dávno není na trhu). A dost dobré mi přišly i mauricijský New Grove 8yo Acacia Finish či barbadoský Doorly's 14yo. Poměrně dost zajímavé jsou i některé rhum agricole (za mě třebas produkty palíren Neisson či HSE). A ačkoli je to komerčka jak hovado, tak velmi dobré jsou i některé rumy z edice Single Cask od Plantation (cením u nich zejména hromadu údajů na zadní etiketě ohledně typu kotlů, délky fermentace, přiboudlin, esterů či přiznaných gramů přidaného cukru): teď mám třeba na baru otevřený jeden z britské Guyana, finišovaný v zebra sudu z kaštanového a akátového dřeva - úžasně voňavý a suchý jak cesta (jen 2 gramy přidaného cukru). Nicméně pravda je taková, že mi jednak chutná tak každý desátý až dvacátý rum z těch, které ochutnám, jednak i ty, co jsem výše vyjmenoval, mě pořád ani zdaleka nebaví tak, jako průměrně dobré single malt.
Takže suma sumárum, rum jako alternativa ano, ale coby náhražka whisky ani omylem. ;) Ale tak to se tady asi shodneme tak nějak všichni...