• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    FIRED: V tomhle směru mě dost oslovil Appleton Estate 21yo. Jak mě 12 a 15yo nic moc neříká, tak 21yo už je jinačí kafe. ;)

    Jo, a ještě bych měl vlastně jeden tip. Nevím, jestli vyloženě splňuje požadavek cena/výkon, ale za mě je též výborný Doorly's 14yo 48%. Opravdu 14 let staření, žádná solera, a rozhodně nedoslazovaný, z vyhlášené barbadoské palírny Foursquare. Dokonce už na mě byl natolik silný, že jsem si ho rozkapával, a s přidanou vodou byl výrazně lepší.
    FIRED
    FIRED --- ---
    STEPNI_VLK: Stareny agricol rumy maji prevazne drevnatou a vyraznou chut. Do suchosti mi pripominaji cognac.

    Nejsem jejich fanda.

    Za me Jamajskej rum ideal jak na michani, tak na samotny popijeni.

    Co se rumu tyce, tak od 25 let vis uz ztraceji svoje kouzlo rozmanitosti chuti a aromat a opet jdou za me az moc do drevnatych tonu.

    Mych poslednich par let za barem jsem uprednostnoval rumy mladsi kvuli jejich nevybourenosti a vetsi skale chuti.

    Rumy okolo 20 let jsou uz jako gentelman ve strednich letech.
    Uhlazeneny, navoneny, umi zahrat a vi kam sahnout. :))
    FATTY
    FATTY --- ---
    Dekuji za tipy :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a pokud si kdokoli z vás nebude jistý přidaným cukrem u rumu, tak využijte tuhle fanouškovskou databázi - svého času se mi ji podařilo vyčenichat a je fakt skvělá:

    Master Sugar List: 1,672 Rum & Whisky Sugar Tests: A to L - Capn Jimbo's Rum Project Forum
    http://rumproject.com/rumforum/viewtopic.php?t=1683

    Master Sugar List: 1,672 Rum & Whisky Sugar Tests: M to Z - Capn Jimbo's Rum Project Forum
    https://rumproject.com/rumforum/viewtopic.php?t=1690

    Pak hodím i na nástěnku...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    FATTY: Kolega říká Appleton Estate 15yo 43% (nebo klidně i 12yo 43%). Já dodávám Worthy Park Single Estate Reserve 45% (6-10letý rum) - a ty procenta navíc jsou tam znát. Plus za mě Black Tot Rum 46.2% (mix barbadoského, guyanského a jamajského rumu). Výborný je dle mého i Plantation O.F.T.D. 69% (coby whiskař bys mohl ocenit ta procenta navíc). Jak už zmiňovali jiní, s rhum agricole nešlápneš vedle, poněvadž ty obecně doslazované nejsou. Navíc ty nestařené mají opravdu zajímavou chuť vzhledem k tomu, že jsou vyráběné ze šťávy z cukrové třtiny, a ne z melasy či panenského medu, příp. kombinace.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jinak než na to zapomenu... Na sklonku loňského roku jsem byl v Edinburghu, tedy stejně jako Noizer, jenž tu o tom psal. Své dojmy jsem průběžně zapisoval na svůj FB. Ten závěrečný soupis - včetně mrdy fotografií - je dostupný zde:

    Lukáš Drábek - Tak ještě par slov a postřehů k mé návštěvě... | Facebook
    https://www.facebook.com/lukas.drabek.31149/posts/pfbid0ZkMVhzsD87bFf8KCbnzaBfK8ow2NaZyupEuxZiXQ1YXVCAEe56idZWBMoFnHZTSDl

    Na mé stránce pak najdete také dojmy z 5 barů, které jsem stihl navštívit. Některé už byly publikované veřejně, jiné jsem teď na veřejné změnil, takže si to můžete projet. K The Whisky Experience jen dodám, že fakt stojí za to spojit se před jeho návštěvou s Lenkou Whyles Nádvorníkovou. Už jen pro ten pokec a případné tipy, které je schopná a velmi ochotná vám poskytnout. ;) Já třeba navíc díky tomu za tu základní tour ani neplatil - o to víc jsem se pak ale vyřádil na tom baru. ;) A to tam prý mají ty bary dva, nicméně na ten větší už mi tak nějak nezbyl ani čas, ani koštovací síly...

    PETD
    PETD --- ---
    NOIZER: Jako rumový adventní kalendáře jsou fajn, dávali jsme je loni i předloni a předloňský výběr byl prý zajímavější. Ale i ten loňský byl minimálně z pohledu rozmanitosti fajn na vyzkoušení, jenom je docela škoda, že dávají jen 0.02l.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    FATTY: a co zajit do baru, kde maj rozumenj vyber, a dat si nejaky zajimavy panaky tam? sice tam pravdepodobne nechas jako za flasku rumu, ale aspon zkusis vic veci a treba najdes neco zajimavyho.. nebo ted se delaj ty rumovy adventni kalendare hodne a podobny veci
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    FATTY: Zkus se podivat po nejakem agricole rumu.
    FATTY
    FATTY --- ---
    NOIZER: zajimave.. ja si rum dam kdyz nekdo nabidne, ale sam si ho nedam ze stejneho duvodu, prilisna sladkost asi cehokoli rumoveho, co kdy proslo kolem me...


    STEPNI_VLK: a nejaky tip na rum pomer cena/vykon, kterej ti prijde nesladkej? Asi bych i zkusil, ale to riziko ze koupim lahev co bude cukrova voda toho se bojim, to by me pak ty prachy bolely hlavne z principu :)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    NEVILL: jojo, těžké strohé skleničky rulezz :)


    NOIZER: STEPNI_VLK: MATEJICEKKK: já si říkal, že možná mi pojede rum více s kuřivem, ale taky si nemůžu pomoct, s doutníkem mi jede lépe jakýkoli základní irský nebo skotský blend, než kdovíjaký rum (i když pravda, moc jsem jich zatím nezkusil).

    měl jsem na podzim kukuřičné období, utrácel jsem za různé trochu lepší bourbony, bavilo mě to bavilo, až mě to zas bavit přestalo a teď to nemůžu ani cítit.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    DJFRACTAL: Já na whisky teda mám takovou širokou a těžkou skleničku (těžkou kvůli silnému dnu), nějak mi to k tomu víc sedí. Teda esteticky se mi nejvíc líbí ty hranaté skleničky co byly v Bladerunnerovi nebo v Cyberpunk 2077, nejsem si jistý jestli se z nich dobře pije, ale jsou krásné, jednou si nějakou musím pořídit. Na rum mám takové zaoblené skleničky co byly v dárkovém balení s rumem Diplomático.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    S rumem to mam podobne. Poslede me docela bavil agricole Rum 970 15 Años Cask Strength, ktery otec privezl z Madeiry. S whisky se to ale neda vubec srovnat a vicemene uz rumy ani nemam chut vice ochutnavat.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: jak jsem psal, tak pro me to skoncilo u tech "spanelu" a az pak jsem objevil, ze je neco jinyho.. ale uz jsem to skoro nenapil, takze nevim, tyhle dve jmena si jediny pamatuju a nic lepsiho jsem asi nemel:D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: No, zrovna Danish Navy bych tu úplně nevytahoval, poněvadž to mi silně evokuje rumy A.H. Riise, což je přeslazená sračka par excellence (běžně kolem 90 gramů na litr přidaného cukru, takže dle nejnovějšího nařízení EU už to ani nemůžou nazývat rumem - k označení tudíž používají slovní spojení spirit drink). Říkám tomu tekuté bonbony. A Pusser's je mimochodem též taková líbivka, byť v britském stylu - i rumy téhle značky bývají doslazované, třebaže oproti Riise výrazně méně, tj. mezi 5-30 gramy na litr.

    Čili když už rum, tak ideálně rozhodně nedoslazovaný! Z té cca stovky různých rumů, co jsem zatím ochutnal, mi nejvíc sedí hutné rumy z britské Guyany. Výborný je základní Worthy Park či Appleton 21yo z Jamajky. Měl jsem jeden skvělý single cask z palírny z ostrova St. Lucia (bohužel již dávno není na trhu). A dost dobré mi přišly i mauricijský New Grove 8yo Acacia Finish či barbadoský Doorly's 14yo. Poměrně dost zajímavé jsou i některé rhum agricole (za mě třebas produkty palíren Neisson či HSE). A ačkoli je to komerčka jak hovado, tak velmi dobré jsou i některé rumy z edice Single Cask od Plantation (cením u nich zejména hromadu údajů na zadní etiketě ohledně typu kotlů, délky fermentace, přiboudlin, esterů či přiznaných gramů přidaného cukru): teď mám třeba na baru otevřený jeden z britské Guyana, finišovaný v zebra sudu z kaštanového a akátového dřeva - úžasně voňavý a suchý jak cesta (jen 2 gramy přidaného cukru). Nicméně pravda je taková, že mi jednak chutná tak každý desátý až dvacátý rum z těch, které ochutnám, jednak i ty, co jsem výše vyjmenoval, mě pořád ani zdaleka nebaví tak, jako průměrně dobré single malt.

    Takže suma sumárum, rum jako alternativa ano, ale coby náhražka whisky ani omylem. ;) Ale tak to se tady asi shodneme tak nějak všichni...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    DJFRACTAL: skoncil jsem s rumem ze stejnyho duvodu a presel na whisky.. a pak jsem casem objevil, ze rumy nejsou jenom zacapa, diplomatico, malteco, malecon, matusalem, la hechicera, dictador a podobny:)) pro whisky lovers doporucuju zkusit nektery z tech "anglickejch" rumu ala Danish Navy rum, Pussers a podobne:)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    FATTY: a tak proč si marginality neujasnit... někdy se člověk dozví, že pije z opačného konce a různé další aha momenty... od toho tady ti diskuze jsou, není čas si sám všecko vyzkoušet

    Tady ty skleničkojidní otázky jsou z velké části o zvyku. A pokud je nádoba čistá, nesmrdí a nemění charakter tekutiny, tak je celkem jedno z čeho se pije, když je to dobrota. Od té doby co jsem se zeptal, tou skleničkou uběhlo už hodně "vody" a prostě jsem si na ten náklon zvykl.

    Měl jsem toho pití teď víc, až sem si řekl že teď zabrzdím. Skleničkou prošly rumy, brandy a různé whisky a udělal jsem si pro sebe takový kalendář. Musím říct že whisky dny byly že všech nejnaplněnější a to i v té spirituální rovině :) Za dobrou brandy člověk fakt musí utratit výplatu aby to za něco stálo. Rum je pro děcka, moc velká mňamka, ale prostě sladké jak cycek. Ještě tomu dám šanci, ale ta komplexita mi tam chybí.

    Z whisky si vystačím, od Kanady až po Japonsko, je tam toho hektolitry haha, mnoho variant, typů, blendů, pak člověku dojde, že si to může "nablendit" i sám, no a je o zábavu postaráno :)
    FATTY
    FATTY --- ---
    DJFRACTAL: jak zacnes davat prilisny duraz na nazor ostatnich v naprosto marginalnich vecech,jsi na ceste do pekla.. SlStuj taky nekdy za sebou, zkus si nejak zvednout sebevedomi a hrej ten zivot vic za sebe :)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ja mam doma 4 ruzny typy sklenicek a tak nejak je vyuzivam vsechny.. a v podstate v cetnosti podle toho, jak jsou srovnany zleva.. nejaky tumblery mam taky, ale z toho piju akorat v barech, kde nemaj zadny "normalni" sklenicky:D me osobne vyhovuje ten mensi objem a tulipanovej tvar oproti tumblerum.. led nepouzivam, tak nevidim duvod mit tak obri sklenicku.. kdyz piju, tak stejne ve stejnou chvili necucham, takze si klidne pocucham nejdriv a pak se napiju, s uzkym hrdlem nemam problem:)

    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Che, skleničky na vysoké nožce používá i M. Couvreur a neopomenou zmínit, že je to jejich unikát. :) Ale nebyla by to žádná změna, jsou také s úzkým hrdlem.
    IMHO je pít whisky z širokých skleniček úplně v pohodě. :)
    A musím přiznat, že spoustu whisky jsem vypil z malých širokých skleniček od dijonské hořčice, protože je vozím na venkovní akce a oslavy, kde mi vždycky někdo něco rozfláká a bylo by mi toho líto, ale rád zkouším objevovat zábavné whisky v nižších cenových kategoriích, o které se rád podělím s kamarády. :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam