• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NAGASAWA: Ta mi az tak kulervouci neprisla, ale diky za info :-).
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA: *Zásilkovnou
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: Slováci, kteří do druhého dne posílají do Čech zásilkovou mají 13

    Laphroaig 10 letá Cask Strength Batch 013 - Islay single malt whisky | Svět nápojů
    https://www.svetnapoju.cz/laphroaig-10-leta-cask-strength-batch-013-p12769
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ausgerechnet vyjdeme - li z predpokladu, jak vynikajici je stale v pohode sehnatelny batch 16. Jeste jsme se teda nedostali k #1 - 3 a te s pruhem, ale zatim se deli o krasne treti misto s #6 (po vedoucich #5 a #4)
    Laphroaig Cask Strength Batch 16 10y 0,7l 58,5% GB / Rok lahvování 2022 | ALKOHOL.cz
    https://www.alkohol.cz/produkty/laphroaig-cask-strength-batch-16-10-25017/
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ERVIN: Jak vzpominal NAGASAWA ty laphroaig 10y cask strength, tak nedavno jsem delal tasting set cely cislovany serie, tak kdybys videl nekde jednu z tech lahvi, zkus to:)

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Mily Jezisku, ja vim, ze uz bude leden, ale...
    #4141404 - Benrinnes | WhiskyAuction.com
    https://whiskyauction.com/item/4141404
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a tady je ten článek Davida Broom, který Ian Royovi poslal. Našel jsem ho v popisku videa až na úplném konci. A zas tak dlouhý, jak Ian v rozhovoru říkal, teda není. ;)

    Whisky Mag Un-chillfiltered malts 2011.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1EX5nP7Gq0_H-vQLSBqFU0ij-f7EQZU4C/view
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    K té filtraci za studena se toho dá najít spoustu. Já opravdu vřele doporučuju níže vložený rozhovor v rámci Aqvavitae vPub Live s Ianem MacMillanem, který stál za tím, že trojlístek palíren Bunnahabhain, Deanston a Tobermory přestala filtrovat za studena, barvit a zvedla sílu lahvování na 46.3%. Obecně je o rozdílu mezi moderním stylem whisky a těch (dobrých?) starých dnech. Nicméně vyjadřuje se tam právě i filtrování za studena (od času 1:14:45) a mimo jiné tam vypráví o tom, jak vzal marketingový tým do výrobní haly, vytáhl jeden plát používaný pro filtraci, který byl celý olejovitý a mastný. Tu zachycenou hmotu rozetřel mezi rukama a řekl jim, ať si čichnout, že právě to chce, aby v té whisky zůstalo. A pak ještě říká, že tou filtrací přichází whisky o zhruba 30 % textury, vůně a chuti. A že byl tehdy v kontaktu s Davidem Broomem, který byl z té změny - 46.3% vs 40% a non-chillfiltered vs chillfiltered - tak nadšený, že o těch rozdílech v degustaci napsal šesti či osmistránkový článek do Whisky Magazine, který ovšem bohužel není dostupný online.

    A když tohle všechno říká osoba, která v tom byznysu přímo pracuje, tak tomu věřím tím spíš.

    Obdobné věci se dají najít i v těchto článcích:
    Chill filtration: is it bad for whisky? | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/13337/chill-filtration-is-it-bad-for-whisky/
    Stop chill-filtering whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/6738/stop-chill-filtering-whisky/
    Deconstructing whisky words for newbies | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/the-whisky-virgin/20958/deconstructing-whisky-words-for-newbies/

    A tady prakticky přímo k věci i se srovnáním s podtitulkem Chill filtration is worse than you think:
    Speyburn 10yo Chill Filtered vs NCF — Dramface
    https://www.dramface.com/all-reviews/2025/speyburn-10-non-chill-filtered-versus-chill-filtered

    Pak vím, že byl jeden článek, kde se k filtrování za studena vyjadřovali dva zástupci whisky průmyslu a zatímco jeden tvrdil, že to na výsledek nemá žádný vliv, tak ten druhý tvrdil pravý opak. Ale teď ho za živého boha nejsem s to najít.

    vPub Live - with Ian MacMillan; Modern Whisky vs "the Old Days"
    https://www.youtube.com/watch?v=mNh8D9Fwv8U
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ERVIN: V tom případě určitě zkus tu Ledaig 10yo. Poněvadž komu jsem ji ze zapřisáhlých popíječů Laphroig 10yo ve Whiskáči kdysi doporučil pro změnu, tak z ní byl totálně nadšený.

    SAMOUT: Německá aukce. Jednu dobu se tam objevovala skoro každý měsíc poměrně dlouhou dobu. Akorát jsem teda bohužel chytil zrovna ten peak. Pak šla párkrát dokonce i pod 300 eur. Nicméně víš, jak je to s tou cenou v aukcích: To, že jde lahev za nějakou cenu, automaticky neznamená, že pokud bys na ni teoreticky přihodil, tak půjde jen o 10 eur výš. Ale sere pes. Jsem rád, že ji mám, v podstatě za jakoukoli cenu...

    Největší zábava nicméně je, že ji tu teď na střídačku - či občas i současně - popíjím s jinou 1988. ;) Ta Mortlach mě mimochodem v roce 2020 přišla na necelých 250 eur.

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: To je ovsem VELIKA krasa. To bylo nekde ke koupi, nebo to mas z aukce?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: jinak za sebe pro start doporučím třeba tuhle sérií vidcastů od Alkoholu cz, kde Petr Pulkert vysvětluje zásadní fakta a navíc se to dobře poslouchá

    Kouřové whisky | Podcast Cink od Alkohol.cz # 8
    https://youtu.be/D7yW5YB3dVA?si=QCVaMF-TlVhdw5Gh


    Případně tady Izziho z Bratislava Whisky Clubu, které má slušně vybavenej bar a navštívil snad všechny palírny ve Skotsku. Je to svéráznej chlapík, kterej má přehled. Namátkou třeba tady povídaní o Ardbegu

    Ardbeg Tasting 2023
    https://youtu.be/GVchmy7NSCY?si=NdM4qz7yGxTGErfJ
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    NAGASAWA: Přesdtava že popíjim řádně sprostou kouřovku ve který ještě plave bordel ze sudu mi takhle nad ránem hází na hranici extaze.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: Filtrace za studena probíhá ve zkratce tak, že se Whisky po vytažení ze sudu zchladí na teplotu kolem nuly a někdy i pod, kdy se vysráží různý bílkoviny, estery a mastný kyseliny a následně se profiltruje přes systém papírových / filcových filtrů. Důvod je ten, že řekněme masovější produkce, respektive cílovka vyžaduje Whisky čistější a "hladší". Když bys do nefiltrované Whisky hodil například led, tak by mohla působit zakaleně, takže jde spíš řekněme o estetiku. Co jsem tak slyšel a četl, tak jsou na to různý názory, kdy by ti na to osm z deseti lidí řeklo při slepém testu, že je filtrovaná Whisky uhlazenější a dva geeci z deseti by ti řekli, že tak Whisky přišla o chuťovej profil, protože přišla o všechny ty oleje atd. Ve finále se to týká Whisky mezi 40-43% alkoholu. 46% nahoru se nefiltruje za studena, ale jen mechanicky od různých reziduí ze sudu. Samozřejmě máš potom palírny, který mají různý speciální edice, kde ti prodají tzv. cask strength "sudovku" bez ředění, která je defakto přímo ze sudu a můžeš v ní v těch nejextrémnějších případech najít i všemožný částečky bordelu, což má taky svoji fanouškovskou základnu. Znalejší mě třeba opraví.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Díky moc zanodpovědi a tipy. Voni jsou to takoví chytroprdi, tak mě to zarazilo. Ta nakouřenost Laphroaigu mně osobně strašně vyjivuje. Je to skoro jak nemocniční desinfekce a to je paradoxně takovej milej vjem z ranného dětství. A klidně bych to snesl ještě sprostší.

    Jen bych vás ještě, coby nováček, poprosil o tip na nějakou literaturu, ideálně knihu. Kde se právě víc rozebíraj postupy a technologie. Například nevím, co znamená ta filtrace za studena (dobrý/špatný).

    Parádně se to tu čte
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A přátelé, teď tu popíjím tuhle nádheru, kterou jsem otevíral na své padesátiny, a kterou mám zrovna odpitu zhruba do půli flašky, a musím říct, že těch cca 330 éček, které jsem za ni vysolil, kurva stálo za to!

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ty vyrocni Kilchomany jsou skvely vsechny, mel jsem tu cest ochutnat komplet. Bohuzel nemam ani jednu celou lahev, to jsem prosvihl 😥.


    STEPNI_VLK: Ja mel z tovarnich plneni jen tu 12yo, anl proste ne, sorry jako 🤷‍♂️. Ale dalsi od ruznych ib byla naopak skvela az famozni.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a mám za sebou velmi výživný whisky víkend. V pátek jsem byl v brněnském The Whisky Shopu, přičemž kluci tam mají - jak tu už ostatně konstatovali ti, co byli na Whisky Life Prague - spoustu lahvování od Decadent Drinks. Hned na úvod mě zklamala Tomatin 10yo, ale pak už to šlo. A hlavně jsem si hned vzápětí víc než spravil dojem s Miltonduff 22yo: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/273901/miltonduff-22-year-old-dedr To je pecka neskutečná - teda dlužno podotknout, že i za neskutečné prachy. Ale už jsem fakt dlouho neměl panák, kde bych s každým dalším přičichnutím nacházel furt nové a nové vjemy. Plus hutná a netradiční na patře. Takové to staré a poctivé staření, řekl bych...

    Pak jsem dostal nalitu Redbreast 27yo Batch 6. Za mě neurazí, nenadchne. Zvláště pak když člověk vezme v potaz tu cenu kolem 16 tisíc. Pak jsem dostal ještě narozeninovou Lagavulin 12yo Madeira Batch 002 53.5% (Handfilled - Distillery only) a to byla naopak onačejší paráda. No, a na závěr jsem zkusil jednu ze speciálních flašek ke 20. výročí Kilchoman, konkrétně 15yo, která mě rovněž nemálo bavila. Suma sumárum, parádní večer.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NOIZER: Případně si je coby začátečník (můj případ) naklikat na dramroom.cz Mně dnes přišly vzorky u kterých jsem si nebyl jistej, jestli by mě bavila celá lahev a coby servis je to moc fajn (pokud se nechce zrovna do baru)

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: A mě třebas Caol Ila baví (každé plnění něčím jiným) - jak 12yo (syrovější), tak 18yo (už komplexnější, ale furt ještě dost kouřová), o 25yo ani nemluvě (komplexní jak sviň a kouř spíše na pozadí pro dokreslení dojmu). A Natural Cask Strength je též boží. Měl jsem ji v tom setu po 200 ml a poznamenal jsem si: oproti 12yo mnohem více bylinná, velmi silná, komplexní a příjemně kouřová. Prostě potěšení v každém doušku. Po přidání vody chutná snad ještě lépe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam