• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    RAPAL: to saké by se dalo nahradit slyvovičkou,nemyslíš?? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    Potraviny vhodné pro přechod na makrobiotiku - tedy výměna nevyvážených, rafinovaných či jinak nevhodných

    Nápoje
    ne- alkohol,káva,komerční černé a bylinné čaje,rafinované džusy,mléko,limonády,cola, voda z kohoutku
    ano- amasake,bancha čaj, zelený čaj, mu čaj, přírodní ovocné šťávy,saké, ořechové mléko, sojové mléko,
    studniční voda, pramenitá voda

    Pečivo
    ne- kvasnicové,rafinované,s obsahem mléka
    ano- rýžové koláče,bezkvasnicový chléb,moučníky z celých obilných zrn,celá obilná zrna

    Tuky
    ne- máslo,smetana,sýr,margarín,šlehačka, majonéza,mléko, jogurt
    ano- oříškové máslo,nerafinované oleje- kukuřičné,olivové, podzemnicové, saflorové, sezamové, slunečnicové.

    Ovoce a zelenina
    ne- kozervovaná,obsahující cukr nebo chemické přísady,tropické druhy
    ano- mrkev,pastiňák, tykev, dýně,přirozeně sušené ovoce,ovoce z vašeho podnebného pásma

    Želatina
    ne- všechny druhy
    ano-agar-agar (kanten)

    Bílkoviny
    ne- hovězí, sýr, ryba s tmavým masem, jehněčí, vepřové, drůbeží, vajíčka
    ano- luštěniny,seitan,sójové produkty,ryba s bílým masemcelá obilná zrna,kuzu,tofu

    Sůl
    ne- běžná kuchyňská sůl,šedá mořská,jodidovaná
    ano- gomasio,miso, mořská sůl, prášek z mořských řas, tamari, tekka

    Sladidla
    ne- umělá sladidla, čokoláda, kukuřičný sirup, med, melasa,cukr, fruktóza
    ano- amasake,jablečný mošt nebo šťáva, ječmenný slad, čerstvé a vařené ovoce, jovorový sirup mirin, rýžový slad, sušené ovoce

    Výrobky z bílé mouky
    ne- všechny
    ano- celozrnná mouka,celozrnné produkty, vločky, těstoviny, koláče z celých zrn atd.

    zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    KAREN: některá zelenina obsahuje dráždivé látky a slabě toxické alkaloidy. většinou pochází z tropických oblastí. rajčata,chřest,mangold,řepa,špenát a rebarbora mají vysoké procento šťavelových kyselin,které znesnadňují příjem vápníku v organismu,oslabují tím kosti, zuby a pravděpodobně vedou i k vytváření ledvinových kamenů.
    Avokádo,cuketa,lilek, brambory a různé typy plevelných rostlin zvyšují při pravidelné konzumaci kyselost krve,a proto je nejlepší se jim vyhnout,což platí především pro obyvatele mírných podnebných pásem.
    zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    safra, palačinky z pohanky chci už delší dobu vyzkoušet...
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    Ukázkový jídelníček
    Menu 1

    Snídaně: Rýžová kaše, osmažene tofu, brokolice vařená nad párou, čaj bancha
    Oběd: Jáhlove krokety, zelenina na čínsky způsob, pickles kvašené v otrubách, čaj bancha, pickels z čerstvých ředkviček,
    perníčky s oříšky a rozinkami, obilná káva
    Večeře: Čocková polévka, rýže Natural vařená v tlakovém hrnci, lopuchový kořen s mrkví, vařené listy hořčice

    Menu 2

    Snídaně: Miso polévka, ovesná kaše s rozinkami, kvašená brokolice, gomasio, čaj bancha
    Oběd: Sushi z mrkve a řeřichy, kapusta vařená nad párou, smažený tempeh se zázvorem,čaj bancha
    Večeře: Francouzská cibulačka, rýže Natural s fazolí adzuki uvařená v tlakovém hrnci, vařené listy tuřínu,
    zelenina připravená způsobem nishime, rychlé okurkové pickels, obilná káva

    Menu 3

    Snídaně: Kaše z rýže Natural, amasake, kvašené čínské zelí, obilná káva
    Oběd: Těstoviny v polévkovém vývaru, vařený tempeh a šalotka, salát ze zahradní zeleniny,čaj bancha
    Večeře: Rýže Natural a ječmen vařené v tlakovém hrnci, polévka z řeřichy, hřebenatky vařené ze zázvorem, vařený list s tempehem,
    pasta z řasy nori, kuskusový koláč s borůvkami, čaj bancha

    Menu 4

    Snídaně: Palačinky z pohanky, jablečná přesnídávka, čínské zelí vařené nad párou, cibulové pickels, čaj bancha
    Oběd: Celozrnné zeleninové placičky, nastrouhaná bílá ředkev daikon, kapusta a mrkev vařená nad párou, čaj bancha
    Večeře: Rýže natural vařená v tlakovém hrnci, polévka z cizrny, salát z hiziki, vařená řeřicha,
    na tuku dušený lopuch se sezamovým semínkem, čaj bancha

    Menu 5

    Snídaně: Jemné jáhly s dýní, opražené proužky nori, kyselé zelí, čaj bancha
    Oběd: Smažená rýže se zeleninou, kvašená bílá ředkev, obilná káva
    Večeře: Rýže Natural a jáhly vařené v tlakovém hrnci, míchané tofu,polévka z dýně´- pasírovaná, vařená brokolice,lisovaný salát
    dušn´hruškový kompot, čaj bancha

    Menu 6

    Snídaně: Kaše z ječmene, miso polévka s řasou wakame a bílou ředkví daikon, listy kapusty vařené nad párou, čaj bancha
    Oběd: Rýžové koule, řeřichové sushi, tofu na roštu, obilná káva
    Večeře: Rýže Natural vařená v tlakovém hrnci,polévka ze seitanu a ječmene, salát z řeřichy, sušená bílá ředkev s řasou kombu,
    kvašené okurky, kanten s jablky a rozinkami,čaj bancha

    Menu 7

    Snídaně: Mochi, nastrouhaná bílá ředkev, opražené proužky řasy nori, vařené čínské zelí, čaj bancha
    Oběd: Osmažené těstoviny se zeleninou, kapusta nad párou, obilná káva
    Večeře: Rýže Natural s pšenicí vařená v tlakovém hrnci, zeleninový vývar, fazole adzuki s řasou kombu a tykví,
    řasy arame s mrkví a cibulí, vařené listy hořčice, vařené ředkvičky s omáčkou z umeboshii a kuzu, čaj bancha

    zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: poznamka bokem, pred racio a podobnyma vecma v dobrusce varovali, ze tenhle styl pokrmu diky priprave brutalne vysusuje...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: diky, neco z toho zkusim
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: ja se teda trosku rozepisu s tema snidanema, kdyz kery nesnida:
    osobne mam nejradsi ovesnou kasi (vlocky oprazit a pak asi pul hodiny varit ve vode s rozinkama a trochou goji), ke ktere si nastrouham dve jabka (nebo hrusky) . ty povarim s trochou soli, tak 5 minut, a k tomu oprazim trochu mandli nebo dynovych seminek. Jinak na snidani jsou dobry treba takovy ty racio chlebicky (sam preferuju spaldovy) s nakou pomatlankou. sam preferuju med s kysanou smetanou, coz neni makrobioticky, ale jim to, do toho taky treba naky oprazeny seminka (slunecnice, mandle, dynovy). na snidani je taky vyborna miso polevka, k ni treba krajic, nebo dva, chleba. casto si taky delam snidani z obiloviny co mi zbyde z predesleho dne. moje oblibena snidane, zejmena do studenych dnu, kdy ma treba byt clovek venku, je nalozit pres noc do vody suseny svestky a rano je udelat s ryzi, do toho primichat prazeny slunecnicovy seminka a mam paradni zahrivacku pro zaludek a cely telo.
    u sladkeho jidla samozrejme nezapominat pridat list cinskyho zeli nebo kapusty na vyrovnani pH. =)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BROZKEFF: Lidé rádi věří tomu, co si přejí.;o)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    VRINDAVAN: Osobně jsem před sentimentalismem všeho druhu extrémně opatrnej. Zrovna tady u toho stačí srovnat naději na dožití tehdy a dnes.

    Vtip "přirozený/přírodní/naturální/as-is" VS "umělý/chemický/rafinovaný/technickyzpracovaný" není o tom, že to první je dobře a to druhé špatně. Trik spočívá v tom, že "shodou okolností" ty natural věci mají z nějakého záhadného důvodu docela fajn poměr všech těch živin co potřebujeme aby nám ten tělesný strojek fungoval OK. Moderní formy zpracování surovin jsou teoreticky taky fajn, nicméně dochází k tomu, že se snažíme převést "výkonnou moc" vyvažování toho optimálního poměru z přírody na lidi. A jelikož ta ekvilibrace je dosti komplexní systém, zákonitě většina lidí ji nedokáže pojmout tak celostně a na něco zapomíná. (Krom toho o tom co je pro nás dobré stejně nevíme všechno.)

    Doporučená četba: R Pirsig - zen aneb umění údržby motocyklu :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    v podstatě jde o to ,že pokud se lidstvo stravovalo výlučně ž přírodních zdrojů,kdy půdy nebyli vyčerpány,nebyly otravovány chemikáliemi a byly hnojeny poze organicky čistými hnojivy a kdy vzduch a voda byly křištálově čisté,nemohlo skoro vůbec docházet k nemocem z určitých nedostatku prvků, z otravy ovzduším,prostě nemocem.jistě byli i tehdy civilizační nemoci podle tehdejších měřítek,protože civilizace zatím vždy přírodě škodila,především epidemie zaviněné nedostatkem hygieny.v každém případě byla odolnost organismu tehdejších lidí větší,než je tomu dnes. jak půda,tak ovzduší a voda byly čisté a rostliny tudíž neobsahovaly škodliviny jak je tomu dnes. jejich učinost byla tehdy daleko větší navíc jak léčitelé tak nemocní byly daleko blíž přírodě.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KAREN: co bych ti doporučil je pan Janča a Zentrich a jejich herbáře. je tam vše i co zanřívá tělo,jaké rostliny a jídlo. ony sice tyhle vychodní medicýny jsou opravdu výborné ale jelikož jsme v tomto přírodním pásmu je lepší staré dobré české bylinkářství třeba doplněné tím východním.
    co mám zkušenost větřinou náké východní bylinky jsou drahé a naše je jsou schopny plně nahradit a někdy i lépe. takové nej v mých očích je ukrainské lidové léčitelství,využívá se tam stresování rostlin v utrženém stavu.rostliny pak své látky a učinky několikrát znásobí.
    domácí homeopatie je také výborná a není vůbec složitá.je to ředění bylin.
    stačí ti na to dvě termosky.
    jinak jídlo které mám oskoušené a zahřívá je kitrí.je to teda indické jídlo a skládá se: rýže,stejný díl lušteniny třeba hrách,zelenina zelí,mrkev,nebo co máš doma.

    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: jo, tak presne to by se mi hodilo. zkusim zapatrat v sousednim klubu;)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN: tuhletu diagnostiku umi provest lekar tradicni cinske mediciny... nicmene nemam, koho doporucit, jediny, koho mam vyzkouseneho a komu v tomhle jakz takz verim, je kosticka, a ta je ted v mexiku... byl jsem i u dvou jinych, obe to byly v prve rade doktorky, ktery si pak cinskou medicinu dodelaly, a u obou mi to moc nesedlo, byly to doopravdy v prve rade doktorky, napred se na veci divaly ocima zapadni mediciny, a az kdyz se jim zdalo, ze to nestaci, patraly v TCM... imho jim to pak samozrejme zdaleka nedavalo smysl tak, jak kdyby do toho sly naplno, pusobilo to na mne tak, jak kdyby tu cinskou medicinu sice mely nasprtanou, ale to je na prd (teda porad lepsi nez nic, samo), to je system, kterej je potreba chapat, prozivat... takze bych doporucoval nekoho, pro koho TCM neni jen takova bocni zalezitost, i kdyz ji treba dela na plnej uvazek
    no a jakmile mas dobre udelanou diagnostiku, tak mas na nejakej cas celkem dobre zmapovany nejen to, jestli je na tvoje nachlazeni lepsi se vypotit, nebo co s tim vlastne delat, ale i proc to nachlazeni vubec vznika a co delat jinak, aby k tomu nedoslo
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: jasny. jenze jak to zdiagnostikovat? ja sem to sama nevypozorovala...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN: na tohle ti nic nereknu, protoze to nevim, taky bych se musel ptat nebo hledat jak to vlastne je... a kdyz nad tim tak premyslim, tak to beztak nebude bud-a-nebo, spis to bude zalezet na pricinach a souvislostech toho prochladnuti... bylo by asi dobry to mit zdiagnostikovany, kdyz pak vis, kde mas tendence k nerovnovaze, a jaky jsou obvykly projevy, tak uz pak vis, ze kdyz ti je nejak, ze to znamena delat tohle a nedelat tamhleto...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ||kdyztak me utnete, jestli tu nabouravam makrobio koncept.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: s tim ochlazovanim/zahrivanim - mozna je to subjektivni, ale treba zazvor piju, kdyz mi je zima, sem prochladnuta a vim, ze me to prohreje. ale kdyz mam zvyseny teploty, tak sem si ho prestala ordinovat, prave proto, ze mam pocit, ze bych byla uplne prehrata - je to spravna uvaha, nebo naopak je dobry si ten odvar davat (bez citronu?! a sakra!) a nechat telo poradne vypotit??
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: aaa dzusy piju fakt vyjimecne, ale takovej pomeranc si klidne dam... a citron hlavne do caje, no. hmm... zajimavy, ja sem si toho nikdy nevsimla, zkusim zaradit do experimentu.)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN: hm, obzvlast na nachlazeni by dalsi kontraintuitivni makrobio/cinskomedicinske doporuceni znelo tropicke ovoce uplne vynechat, a uz vubec dzusy a spol... z toho duvodu, ze ochlazuje - no a co jsem na sobe zkousel pozorovat behem leta, tak jsem celkem nestihal - to ochlazovani bylo natolik intenzivni, ze jsem nechapal, ze jsem si toho driv nevsiml... pul sklenicky pomerancovyho dzusu a pocit jak kdyz vylezes z vody... v lete super, v zime dobrej zaklad pro nachlazeni... jo jo, jsou v tom vitaminky, zajiste, zajiste... kecum neverit a zkouset co to dela nebo nedela mne konkretne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam