• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SVA: bohužel,bílá mouka mimo jiného dost zahleňuje dutiny (když už je člověk lehce vyčištěnej,je to poznat).. tzn. do alberta už jen pro daikon.. ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: celozrny testoviny sou ok... =)
    VRINDAVAN: sake mozna tak na vareni. makrobio je bic, nic navic co neni mandatorni...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DARJEEL: a co to saké??
    viz rapal....
    SVA
    SVA --- ---
    rapal:pockat vyrobky s bile mouky, testoviny?to snad nee nebo jsem to spatne pochopila? a ta melasa mi prijde taky vspoko
    no vodu s kohoutku piju taky, ale chtelo by to ten filtr, sikovna vec..
    add:jidelnicek, palacinky s pohanky oskouseny!mooc dobre!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    makrobiotika alokohol silne nedoporucuje
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BOSSORKA: slyvovička je lék pokud se tak užívá.co vím tak je lepší užívat každý ráno na lačno pěkně uleželou tak alespon 8let. čajovou lžičku po ránu.ale mysím že tvá babička je vzorový příklad že štopička neuškodí.;o)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    RAPAL: hmmm,sakra! chrtělo by tu makrobiotiku trošku počeštit.;o)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    moje babička má u postele flašku slivovice a každý ráno si dá panáčka :) je jí 83 let ;D
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    VRINDAVAN: ale jedině z umebušek ,)

    no a kolik má takový saké vlastně procent alkoholu? taky hlasuju pro slivovičku,jen si říkám jestli v ohledu na zdraví a kondici vhodné podpořit genovou tradici kvalitní místní domácí produkce slivovice s přihlédnutím na přehnaně vysoký obsah alkoholu..?! nicméně pokud půjde spíše o vyjímku v častosti užívání,imho je to to nejlepší co si můžeme dopřát ze všech mozných hledisek.

    to mi připomíná,že makrobiotika doporučuje z piv ty, který jsou s přídavkem pivovarských kvasinek-takzvaně živý,nefiltrovaný,z dobry vody a kvalitního sladu,prostě nešizený. z těch co se takhle u nás daj koupit ve flašce je to bernard sváteční ležák a bernard černý a samozřejmě plzeň.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    RAPAL: to saké by se dalo nahradit slyvovičkou,nemyslíš?? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    Potraviny vhodné pro přechod na makrobiotiku - tedy výměna nevyvážených, rafinovaných či jinak nevhodných

    Nápoje
    ne- alkohol,káva,komerční černé a bylinné čaje,rafinované džusy,mléko,limonády,cola, voda z kohoutku
    ano- amasake,bancha čaj, zelený čaj, mu čaj, přírodní ovocné šťávy,saké, ořechové mléko, sojové mléko,
    studniční voda, pramenitá voda

    Pečivo
    ne- kvasnicové,rafinované,s obsahem mléka
    ano- rýžové koláče,bezkvasnicový chléb,moučníky z celých obilných zrn,celá obilná zrna

    Tuky
    ne- máslo,smetana,sýr,margarín,šlehačka, majonéza,mléko, jogurt
    ano- oříškové máslo,nerafinované oleje- kukuřičné,olivové, podzemnicové, saflorové, sezamové, slunečnicové.

    Ovoce a zelenina
    ne- kozervovaná,obsahující cukr nebo chemické přísady,tropické druhy
    ano- mrkev,pastiňák, tykev, dýně,přirozeně sušené ovoce,ovoce z vašeho podnebného pásma

    Želatina
    ne- všechny druhy
    ano-agar-agar (kanten)

    Bílkoviny
    ne- hovězí, sýr, ryba s tmavým masem, jehněčí, vepřové, drůbeží, vajíčka
    ano- luštěniny,seitan,sójové produkty,ryba s bílým masemcelá obilná zrna,kuzu,tofu

    Sůl
    ne- běžná kuchyňská sůl,šedá mořská,jodidovaná
    ano- gomasio,miso, mořská sůl, prášek z mořských řas, tamari, tekka

    Sladidla
    ne- umělá sladidla, čokoláda, kukuřičný sirup, med, melasa,cukr, fruktóza
    ano- amasake,jablečný mošt nebo šťáva, ječmenný slad, čerstvé a vařené ovoce, jovorový sirup mirin, rýžový slad, sušené ovoce

    Výrobky z bílé mouky
    ne- všechny
    ano- celozrnná mouka,celozrnné produkty, vločky, těstoviny, koláče z celých zrn atd.

    zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    KAREN: některá zelenina obsahuje dráždivé látky a slabě toxické alkaloidy. většinou pochází z tropických oblastí. rajčata,chřest,mangold,řepa,špenát a rebarbora mají vysoké procento šťavelových kyselin,které znesnadňují příjem vápníku v organismu,oslabují tím kosti, zuby a pravděpodobně vedou i k vytváření ledvinových kamenů.
    Avokádo,cuketa,lilek, brambory a různé typy plevelných rostlin zvyšují při pravidelné konzumaci kyselost krve,a proto je nejlepší se jim vyhnout,což platí především pro obyvatele mírných podnebných pásem.
    zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    safra, palačinky z pohanky chci už delší dobu vyzkoušet...
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    Ukázkový jídelníček
    Menu 1

    Snídaně: Rýžová kaše, osmažene tofu, brokolice vařená nad párou, čaj bancha
    Oběd: Jáhlove krokety, zelenina na čínsky způsob, pickles kvašené v otrubách, čaj bancha, pickels z čerstvých ředkviček,
    perníčky s oříšky a rozinkami, obilná káva
    Večeře: Čocková polévka, rýže Natural vařená v tlakovém hrnci, lopuchový kořen s mrkví, vařené listy hořčice

    Menu 2

    Snídaně: Miso polévka, ovesná kaše s rozinkami, kvašená brokolice, gomasio, čaj bancha
    Oběd: Sushi z mrkve a řeřichy, kapusta vařená nad párou, smažený tempeh se zázvorem,čaj bancha
    Večeře: Francouzská cibulačka, rýže Natural s fazolí adzuki uvařená v tlakovém hrnci, vařené listy tuřínu,
    zelenina připravená způsobem nishime, rychlé okurkové pickels, obilná káva

    Menu 3

    Snídaně: Kaše z rýže Natural, amasake, kvašené čínské zelí, obilná káva
    Oběd: Těstoviny v polévkovém vývaru, vařený tempeh a šalotka, salát ze zahradní zeleniny,čaj bancha
    Večeře: Rýže Natural a ječmen vařené v tlakovém hrnci, polévka z řeřichy, hřebenatky vařené ze zázvorem, vařený list s tempehem,
    pasta z řasy nori, kuskusový koláč s borůvkami, čaj bancha

    Menu 4

    Snídaně: Palačinky z pohanky, jablečná přesnídávka, čínské zelí vařené nad párou, cibulové pickels, čaj bancha
    Oběd: Celozrnné zeleninové placičky, nastrouhaná bílá ředkev daikon, kapusta a mrkev vařená nad párou, čaj bancha
    Večeře: Rýže natural vařená v tlakovém hrnci, polévka z cizrny, salát z hiziki, vařená řeřicha,
    na tuku dušený lopuch se sezamovým semínkem, čaj bancha

    Menu 5

    Snídaně: Jemné jáhly s dýní, opražené proužky nori, kyselé zelí, čaj bancha
    Oběd: Smažená rýže se zeleninou, kvašená bílá ředkev, obilná káva
    Večeře: Rýže Natural a jáhly vařené v tlakovém hrnci, míchané tofu,polévka z dýně´- pasírovaná, vařená brokolice,lisovaný salát
    dušn´hruškový kompot, čaj bancha

    Menu 6

    Snídaně: Kaše z ječmene, miso polévka s řasou wakame a bílou ředkví daikon, listy kapusty vařené nad párou, čaj bancha
    Oběd: Rýžové koule, řeřichové sushi, tofu na roštu, obilná káva
    Večeře: Rýže Natural vařená v tlakovém hrnci,polévka ze seitanu a ječmene, salát z řeřichy, sušená bílá ředkev s řasou kombu,
    kvašené okurky, kanten s jablky a rozinkami,čaj bancha

    Menu 7

    Snídaně: Mochi, nastrouhaná bílá ředkev, opražené proužky řasy nori, vařené čínské zelí, čaj bancha
    Oběd: Osmažené těstoviny se zeleninou, kapusta nad párou, obilná káva
    Večeře: Rýže Natural s pšenicí vařená v tlakovém hrnci, zeleninový vývar, fazole adzuki s řasou kombu a tykví,
    řasy arame s mrkví a cibulí, vařené listy hořčice, vařené ředkvičky s omáčkou z umeboshii a kuzu, čaj bancha

    zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: poznamka bokem, pred racio a podobnyma vecma v dobrusce varovali, ze tenhle styl pokrmu diky priprave brutalne vysusuje...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: diky, neco z toho zkusim
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: ja se teda trosku rozepisu s tema snidanema, kdyz kery nesnida:
    osobne mam nejradsi ovesnou kasi (vlocky oprazit a pak asi pul hodiny varit ve vode s rozinkama a trochou goji), ke ktere si nastrouham dve jabka (nebo hrusky) . ty povarim s trochou soli, tak 5 minut, a k tomu oprazim trochu mandli nebo dynovych seminek. Jinak na snidani jsou dobry treba takovy ty racio chlebicky (sam preferuju spaldovy) s nakou pomatlankou. sam preferuju med s kysanou smetanou, coz neni makrobioticky, ale jim to, do toho taky treba naky oprazeny seminka (slunecnice, mandle, dynovy). na snidani je taky vyborna miso polevka, k ni treba krajic, nebo dva, chleba. casto si taky delam snidani z obiloviny co mi zbyde z predesleho dne. moje oblibena snidane, zejmena do studenych dnu, kdy ma treba byt clovek venku, je nalozit pres noc do vody suseny svestky a rano je udelat s ryzi, do toho primichat prazeny slunecnicovy seminka a mam paradni zahrivacku pro zaludek a cely telo.
    u sladkeho jidla samozrejme nezapominat pridat list cinskyho zeli nebo kapusty na vyrovnani pH. =)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BROZKEFF: Lidé rádi věří tomu, co si přejí.;o)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    VRINDAVAN: Osobně jsem před sentimentalismem všeho druhu extrémně opatrnej. Zrovna tady u toho stačí srovnat naději na dožití tehdy a dnes.

    Vtip "přirozený/přírodní/naturální/as-is" VS "umělý/chemický/rafinovaný/technickyzpracovaný" není o tom, že to první je dobře a to druhé špatně. Trik spočívá v tom, že "shodou okolností" ty natural věci mají z nějakého záhadného důvodu docela fajn poměr všech těch živin co potřebujeme aby nám ten tělesný strojek fungoval OK. Moderní formy zpracování surovin jsou teoreticky taky fajn, nicméně dochází k tomu, že se snažíme převést "výkonnou moc" vyvažování toho optimálního poměru z přírody na lidi. A jelikož ta ekvilibrace je dosti komplexní systém, zákonitě většina lidí ji nedokáže pojmout tak celostně a na něco zapomíná. (Krom toho o tom co je pro nás dobré stejně nevíme všechno.)

    Doporučená četba: R Pirsig - zen aneb umění údržby motocyklu :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    v podstatě jde o to ,že pokud se lidstvo stravovalo výlučně ž přírodních zdrojů,kdy půdy nebyli vyčerpány,nebyly otravovány chemikáliemi a byly hnojeny poze organicky čistými hnojivy a kdy vzduch a voda byly křištálově čisté,nemohlo skoro vůbec docházet k nemocem z určitých nedostatku prvků, z otravy ovzduším,prostě nemocem.jistě byli i tehdy civilizační nemoci podle tehdejších měřítek,protože civilizace zatím vždy přírodě škodila,především epidemie zaviněné nedostatkem hygieny.v každém případě byla odolnost organismu tehdejších lidí větší,než je tomu dnes. jak půda,tak ovzduší a voda byly čisté a rostliny tudíž neobsahovaly škodliviny jak je tomu dnes. jejich učinost byla tehdy daleko větší navíc jak léčitelé tak nemocní byly daleko blíž přírodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam