Potraviny vhodné pro přechod na makrobiotiku - tedy výměna nevyvážených, rafinovaných či jinak nevhodných
Nápoje
ne- alkohol,káva,komerční černé a bylinné čaje,rafinované džusy,mléko,limonády,cola, voda z kohoutku
ano- amasake,bancha čaj, zelený čaj, mu čaj, přírodní ovocné šťávy,saké, ořechové mléko, sojové mléko,
studniční voda, pramenitá voda
Pečivo
ne- kvasnicové,rafinované,s obsahem mléka
ano- rýžové koláče,bezkvasnicový chléb,moučníky z celých obilných zrn,celá obilná zrna
Tuky
ne- máslo,smetana,sýr,margarín,šlehačka, majonéza,mléko, jogurt
ano- oříškové máslo,nerafinované oleje- kukuřičné,olivové, podzemnicové, saflorové, sezamové, slunečnicové.
Ovoce a zelenina
ne- kozervovaná,obsahující cukr nebo chemické přísady,tropické druhy
ano- mrkev,pastiňák, tykev, dýně,přirozeně sušené ovoce,ovoce z vašeho podnebného pásma
Želatina
ne- všechny druhy
ano-agar-agar (kanten)
Bílkoviny
ne- hovězí, sýr, ryba s tmavým masem, jehněčí, vepřové, drůbeží, vajíčka
ano- luštěniny,seitan,sójové produkty,ryba s bílým masemcelá obilná zrna,kuzu,tofu
Sůl
ne- běžná kuchyňská sůl,šedá mořská,jodidovaná
ano- gomasio,miso, mořská sůl, prášek z mořských řas, tamari, tekka
Sladidla
ne- umělá sladidla, čokoláda, kukuřičný sirup, med, melasa,cukr, fruktóza
ano- amasake,jablečný mošt nebo šťáva, ječmenný slad, čerstvé a vařené ovoce, jovorový sirup mirin, rýžový slad, sušené ovoce
Výrobky z bílé mouky
ne- všechny
ano- celozrnná mouka,celozrnné produkty, vločky, těstoviny, koláče z celých zrn atd.
zdroj: michio kushi - makrobiotická cesta