• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: rad, ale fotak out fo order, tze nic..
    jinak recept:
    500g spaldove mouky
    vanicka ceresu
    6- 7 polevkovych lzicek sladenky (vcera jsem nemel sladenku, tak jsem pouzil med a taky dobry - lec nonmakrobiotik).
    Ceres a sladenku nechat nahrat, at se da testo dobre promackat...
    ingredience smichat, poradne, at nezustavaj hrudky ceresu...
    testo dame na hodinu ulezet do lednice nebo mrazaku.
    vyndame a rozkrojime na tretinu a dve tretiny... vetsi cast rozvalime nebo rozmackame na plech - pouzivam pecici papir!!!, na to navrstvime nastrouhana jablka (6- 12 podle toho, jak chceme mit velkou vrstvu...) a na to nastrouhame zbylou tretinu testa jako "drobenku" (vyplatilo se mi dat tu tretinu do mrazaku, pac kdyz zacne clovek testo strouhat, rychle se zahreje a rozblemtne)..
    dame do vyhrate trouby, na nakou nizsi teplotu a peceme cca 20 - 30 minut. vypneme troubu nechame dojit atd. A pozor!! dobre je pockat az buchta vychaldne, protoze se za tepla drobi a lame, jak vychladne, je v cajku...

    -Jinak obecne delam vsechno od oka, tze spaldove mouky mozna pouzivam trochu vic nez pul kila a ceresu trochu min, ale nedokazu to lepe kvanitfikovat.. to stejne s pecenim (doba a teplota) + nechavani dojit.... ale imho je to celkem lehky...
    PREJI DOBROU CHUT!!!!
    LILY
    LILY --- ---
    RAPAL: ten Darkjeel se ti poved :)))

    BOSSORKA: Ghí kupuju u kršňáků. Nevím jak v Brně bo jiných městech, ale v Práglu ti ho prodají normálně v zavařovačce, ale páč je to přepuštěné máslo, tak to asi není makrobio...ačkoliv oni tvrdí, že je to ta nejčistší esence, kterou můžeš tady na tomto světě získat.
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SVA: no denně bych to asi taky nejed ,) ovšem co se týče chutí,tak to zas až tak moc sladký nebylo,jak by se mohlo zdát. nejvíc sladký byly asi ty rozinky,to nešlo ubrzdit :)
    DARKJEEL: nahoď fotku a recept těch hraběnčinejch řezů,to byla delicatecore buchta :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    LILY: hmhm to zní lákavě, ghí neznaju... zjistím :) já ted hodně frčela na pohankovo rýžovém otesánkovi s vlašskými oříšky... mnam mnam... ;)
    LILY
    LILY --- ---
    BOSSORKA: No já už asi dva měsíce vařím velmi chutnou kombinaci: lžíce a půl kaše Nomina vícezrnná (je to několik druhů obilí, jáhly atd), lžíce jemných ovesných vloček, trochu sezamových, lněných a slunečnicových semínek, pár vlašských ořechů, hrozinek a goji, povařím, a nakonec přidám javorový sirup a trochu ghí.
    SVA
    SVA --- ---
    RAPAL: i když na me gusto až zbytečně sladký, zvykla jsem si sladit jen ovocem
    SVA
    SVA --- ---
    PAULINA: ne nezkoušela ale určitě vyzkouším, sem zvědavá hlavně na ty ryžové. Dík za tip

    RAPAL: to zní dobře:)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BOSSORKA: no je pravda ze je to na makrobio lehce nevyrovnany,chybi k tomu kus brokolice nebo třeba červené řepy. příště ,)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    RAPAL: Tyjo to je královsky mnamkozni snídaně :)


    LILY:
    PAULINA: Díky za tipy, hned zítra ráno ozkouším vločkovou kaši se sezamem/lnem, ste mě navnadily :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SVA: A zkouselas ruzne vlocky? Ony kazde maj trosku jinou chut, jecne-zitne-ovesne-sojove-pohankove-ryzove a nevim jake jeste existuji.. Ja mam doma ty prvni troje a tak nejak je obmenuji, ze me jeste neomrzely..
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    BOSSORKA: Sezam i len cele, oni se tak pekne nacucnou vodou a pak o nich ani nevis..
    A sezam vubec davam na spoustu jidel, porad celej, jen ho nasucho oprazim na panvicce, mnam!
    LILY
    LILY --- ---
    BOSSORKA: Semínka sezamová i lněná taky dávám do kašičky, jináč se to dá vmíchat do jakéhokoliv jídla, askoň já to občas sypu do polévek i do šlichtiček a vyhovuje mi to.
    RAPAL
    RAPAL --- ---

    ovesná kaše s medem a jáhlema,sojový jogurt, dušená jablíčka,dušené rozinky, vylouskané oříšky,pokrájená hořká čokoláda a domácí müsli tyčinka.. ..(snídaně:)
    SVA
    SVA --- ---
    jak vidím tak preferované jsou hlavně vločky, ja mám taky radčí sladčí snídaně, ale vločky mi už moc nelezou, možna skusím obměnit vločky za jahli, pohanku nebo něco jiného
    LILY
    LILY --- ---
    PASH: Já už si za těmi palci dokážu skoro obejmout i zápěstí, a to mám docela krátké ruce :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PAULINA: :D Mno možná to může mít aji jinou příčinu :D ... jináč ten sezam/len dáváš celý bo pomletý...? Mám ho doma a nevím, co s ním, bo nenamletej mi přijde celkem tvrdej na jezení...
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    SVA: ovesnou vlockovou kasi, vecer je zaliju studenou vodou (plus tam sypu i nejaky ten sezam / slunecnici / len) a rano pod tim skrtnu a za chvilicku je to hotove a i to na docela dlouho zaplni zaludek.

    BOSSORKA: za palce se chytnu, ale nechci verit, ze za to muzou kratke nohy ;-)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: Tak to já se teda za palce na nohu nechytnu, ale to bude tím, že mám dlouhý nohy nejspíš :D
    PASH
    PASH --- ---
    PASH: tak oprava., ode dneska uz se za palce na nohou chytnu...

    nejaky tip na specialitu se seitanem? koupil sem ho dneska prve., tak zacinam sbirat rady a tipy
    SAARA
    SAARA --- ---
    taky mi doma v lednicce lezi baby mungo a taky dumam dumam co s nim .. premyslela sem nad nejakou zeleninovou smesi, ale resim prave dilema, zda - li nechat naklicit, bo co.. )) nejaky tip? dikzz.)
    LILY
    LILY --- ---
    MATA: ....nebo se dá uvařit a smíchat s rýží nebo přidat do polífky nebo do zeleninové šlichtičky nebo.....
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    MATA: Mne chutná nejvíc jen naklíčený...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam