• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    snažím se teď vykomunikovat (vydolovat) nějaké info z takového trochu "zvláštního" makrobiotika, konkr. Oty Reisse, pokud vám někomu to jméno něco říká. Vystupuje velmi tvrdě proti Kushimu, Průchové a spol., s tím, že od něj stále čekám na to, aby mi dodal podklady v nějaké seriózní podobě, kde v tom má Kushi a spol. fatal flaws a co je teda potřeba dělat jinak, aby nebylo makrobio hazard se zdravím. Bohužel tento p. Reiss se mnou po mailu komunikuje docela zvláštně, ačkoli jej už asi potřetí žádám o nějaké konkrétní praktické informace, tak mě stále aguje a odpovídá na něco jiného, resp. mě přesvědčuje o tom, jaké šílené praktiky Průchová, celá Dobruška i celý Kushiho institut provádějí ...

    pokud z té komunikace nakonec přece jenom něco smysluplného a užitečného vyleze, tak se tu s tím ještě ozvu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    i OMG ...

    PASH: daji se tedy makro pravidla nejak shrnout?

    se ptam cas od casu zatim sem to nepochopila
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER: I oni...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: i my...
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER:,VRINDAVAN: I vy :)))))
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: i ty...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: i já. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SLAUGHTER: svým způsobem máš pravdu. :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: mno a ja to myslel tak, ze svym zpusobem zvivota to dopracovali tam kde jsme a my v tom zdarne pokracujeme. Spolecnost neni o jednom volu :-). Ale dost ot, uz mlcim...
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Mno já mám taky takovou utkvělou představu, že byli víc v kontaktu sami se sebou..
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SLAUGHTER: toš,vola najdeš všude v každé době v každé společnosti,kultuře,subkultuře,;o) spíše jsem to myslel tak že,byli více spjati s přírodou,žili přirozenější a zdravější život než žijeme my.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: byli stejne blbi jako my - podivej kam to dotahli a kam to zeneme my :-)...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: přesně, ghí je fajn. říkám si co je vlastně v dnešní době zdravé? vnečištěný vzduch,voda,hluk,různá záření z techniky.i ta voda z petlahve je skodlivá. naši předkové nebyli blbí.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DITKA: Isola bio spaldovy, ci jahelny napoj rulezz!
    DITKA
    DITKA --- ---
    tak všem díky za inspiraci - už se těším, až nakoupím všechna ta obilná mléka a budu testovat :-)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: tusim, ze to bude souviset s navazanim nekterych latek na tuky...
    BROZKEFF: cukr neni ot :-)?
    LILY
    LILY --- ---
    BROZKEFF: Vím, jak se ghí neboli přepuštěné máslo vyrábí a netvrdím, že je to nějak kór zdravé. Ale co se týče chuti je podle mě troška ghí v kašičce mnohem lepší než máslo.
    Nicméně za dob našich babiček i dřívějších se přepuštěné máslo používalo běžně (není nad chuť zeleninové polévky, při jejímž vaření se na počátku právě na přepuštěném másle nechá osmahnout zelenina), a protože si myslím, že předkové nebyli co se stravování týče vůbec blbí, tak z trošky ghí nemám vůbec špatný pocit.
    PASH
    PASH --- ---
    MAVE: viz darjeel a viz muj starsi prispevek... ono si to neprotireci. spis je problem, ze vetsina lidi, kdyz o makrobiotice vi malo, tak si ji definuje pravidlama, ktery jsou casto dost nepresny a zavadejici
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LILY: ghí není IMHO považované za zdravé nikde jinde krom kršňácké (a obecně teda té (ayur)védské) ideologie (nic ve zlým ;)) ... pročištěním másla se sice výsledný tuk stává termostabilnějším (jsou odstraněny bílkoviny, laktosa apod.), ale nemění se to, že tam pořád většinu tuku tvoří nasycené a trans-mastné kyseliny, ergo nepříliš vhodný typ tuku.

    // zde už OT no-makrobio : výroba ghí

    výroba podomácku je možná, netřeba spoléhat na kršňáky. Způsobů jak na to je na netu několik, každý je trochu jiný...

    jednou z možností je rozpustit máslo a odvodnit ho a pročistit, aby zůstal ideálně samotný ten tuk. Jenom je potřeba dodržet malý plamen, mít rozptylovač plamene, sundávat s vrchu bílou pěnu, pečlivě hlídat jestli se na dně už neškvaří a nečernají ty bílkovinné složky, atd.

    Jako experiment stačí
    1) koupit jednu kostku másla,
    2) rozplátkovat ji, hodit do hrnce s tlustším dnem a na ten rozptylovač,
    3) rozpustit,
    4) sbírat bílou/neprůhlednou pěnu nahoře a
    5) nechat pomalu vyvařit vodu ...
    pak
    6) přefiltrovat do jiného hrnce, aby to co je vespod toho prvního se do toho druhého nedostalo, ...
    7) pokračovat ve vaření v tom druhém hrnci, případně ještě odebrat pěnu co vznikne (už by měla mít charakter průhledných bublinek a mělo by být vidět na dno, to už je v podstatě OK) a sledovat, aby se na dně nezačaly připalovat ty bílkovinné části nebo co to tam je ... jakmile to dole začne přecházet do zlatava/nahnědla, je nejvyšší čas to vypnout.
    8) Pak už by mělo stačit to nalít přes ten hadrový nebo nějaký takový filtr do skleničky.

    jsou i jiné návody pro odvodnění, jako třeba rozpustit, nechat ztuhnout, udělat do másla díry a nechat vodu co je na dně vytéct ... ale nemám vyzkoušeno

    pro to aby výsledek byl čistý je možné proceduru fitrace a probublání opakovat, rovněž nemám vyzkoušeno

    zkoušel jsem cca podle toho výše uvedeného postupu dělat ghí jednou jedinkrát, dopadlo to přijatelně, nicméně berte s rezervou
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL:
    hele, tak jsem na základě jenom toho, co jsem si letmo pamatoval z hlavy, včera večer zkoušel dělat variaci na tuhle věc. Nicméně můj recept tvořilo:

    - cca 500g špaldové mouky
    - PŮL vaničky ceresu
    - hrnek vody
    - 1 vanilkový cukr a špetka soli (ehm, zjistil jsem až v průběhu pečení, že nemám absolutně žádné sladidlo k dispozici a jediné co mi zbývalo byl jeden sáček vanilk. cukru :D)
    - 3 strouhaná jablka a malý kelímek borůvek z mrazáku
    - skořice, kardamom a trochu nadrcených lísk. oříšků do těch jablek

    Vše pak zhruba dle původní receptury, jen že na dvě třetiny plechu mi zbyly ty jabka, na zbytek jsem dal místo toho borůvky. Tu "drobenkovou" třetinu mi nějak mrazák nestihl ztuhnout do patčičné míry, takže jsem to spíš prstem roztrhal na kousky a ty jen tak naházel nahoru na ten plech ... vzhledově to tak vypadá trochu "vulgárněji", ale pořád to je funkční :)

    Výsledek je krapet odlišný od toho tvého zázraku, především za to asi bude moct ta skoro absence čehokoli sladkého v tom těstě samotném... ale těma jabkama (byly to supersladký Goldeny) a borůvkama to je docela fajn. Ti co to ochutnávali tvrdili že je to dobrý, mně samotnýmu to taky chutná, takže to asi jde :e)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam