LILY: ghí není IMHO považované za zdravé nikde jinde krom kršňácké (a obecně teda té (ayur)védské) ideologie (nic ve zlým ;)) ... pročištěním másla se sice výsledný tuk stává termostabilnějším (jsou odstraněny bílkoviny, laktosa apod.), ale nemění se to, že tam pořád většinu tuku tvoří nasycené a trans-mastné kyseliny, ergo nepříliš vhodný typ tuku.
// zde už OT no-makrobio :
výroba ghí
výroba podomácku je možná, netřeba spoléhat na kršňáky. Způsobů jak na to je na netu několik, každý je trochu jiný...
jednou z možností je rozpustit máslo a odvodnit ho a pročistit, aby zůstal ideálně samotný ten tuk. Jenom je potřeba dodržet malý plamen, mít rozptylovač plamene, sundávat s vrchu bílou pěnu, pečlivě hlídat jestli se na dně už neškvaří a nečernají ty bílkovinné složky, atd.
Jako experiment stačí
1) koupit jednu kostku másla,
2) rozplátkovat ji, hodit do hrnce s tlustším dnem a na ten rozptylovač,
3) rozpustit,
4) sbírat bílou/neprůhlednou pěnu nahoře a
5) nechat pomalu vyvařit vodu ...
pak
6) přefiltrovat do jiného hrnce, aby to co je vespod toho prvního se do toho druhého nedostalo, ...
7) pokračovat ve vaření v tom druhém hrnci, případně ještě odebrat pěnu co vznikne (už by měla mít charakter průhledných bublinek a mělo by být vidět na dno, to už je v podstatě OK) a sledovat, aby se na dně nezačaly připalovat ty bílkovinné části nebo co to tam je ... jakmile to dole začne přecházet do zlatava/nahnědla, je nejvyšší čas to vypnout.
8) Pak už by mělo stačit to nalít přes ten hadrový nebo nějaký takový filtr do skleničky.
jsou i jiné návody pro odvodnění, jako třeba rozpustit, nechat ztuhnout, udělat do másla díry a nechat vodu co je na dně vytéct ... ale nemám vyzkoušeno
pro to aby výsledek byl čistý je možné proceduru fitrace a probublání opakovat, rovněž nemám vyzkoušeno
zkoušel jsem cca podle toho výše uvedeného postupu dělat ghí jednou jedinkrát, dopadlo to přijatelně, nicméně berte s rezervou