• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    LILY
    LILY --- ---
    BROZKEFF: Vím, jak se ghí neboli přepuštěné máslo vyrábí a netvrdím, že je to nějak kór zdravé. Ale co se týče chuti je podle mě troška ghí v kašičce mnohem lepší než máslo.
    Nicméně za dob našich babiček i dřívějších se přepuštěné máslo používalo běžně (není nad chuť zeleninové polévky, při jejímž vaření se na počátku právě na přepuštěném másle nechá osmahnout zelenina), a protože si myslím, že předkové nebyli co se stravování týče vůbec blbí, tak z trošky ghí nemám vůbec špatný pocit.
    PASH
    PASH --- ---
    MAVE: viz darjeel a viz muj starsi prispevek... ono si to neprotireci. spis je problem, ze vetsina lidi, kdyz o makrobiotice vi malo, tak si ji definuje pravidlama, ktery jsou casto dost nepresny a zavadejici
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LILY: ghí není IMHO považované za zdravé nikde jinde krom kršňácké (a obecně teda té (ayur)védské) ideologie (nic ve zlým ;)) ... pročištěním másla se sice výsledný tuk stává termostabilnějším (jsou odstraněny bílkoviny, laktosa apod.), ale nemění se to, že tam pořád většinu tuku tvoří nasycené a trans-mastné kyseliny, ergo nepříliš vhodný typ tuku.

    // zde už OT no-makrobio : výroba ghí

    výroba podomácku je možná, netřeba spoléhat na kršňáky. Způsobů jak na to je na netu několik, každý je trochu jiný...

    jednou z možností je rozpustit máslo a odvodnit ho a pročistit, aby zůstal ideálně samotný ten tuk. Jenom je potřeba dodržet malý plamen, mít rozptylovač plamene, sundávat s vrchu bílou pěnu, pečlivě hlídat jestli se na dně už neškvaří a nečernají ty bílkovinné složky, atd.

    Jako experiment stačí
    1) koupit jednu kostku másla,
    2) rozplátkovat ji, hodit do hrnce s tlustším dnem a na ten rozptylovač,
    3) rozpustit,
    4) sbírat bílou/neprůhlednou pěnu nahoře a
    5) nechat pomalu vyvařit vodu ...
    pak
    6) přefiltrovat do jiného hrnce, aby to co je vespod toho prvního se do toho druhého nedostalo, ...
    7) pokračovat ve vaření v tom druhém hrnci, případně ještě odebrat pěnu co vznikne (už by měla mít charakter průhledných bublinek a mělo by být vidět na dno, to už je v podstatě OK) a sledovat, aby se na dně nezačaly připalovat ty bílkovinné části nebo co to tam je ... jakmile to dole začne přecházet do zlatava/nahnědla, je nejvyšší čas to vypnout.
    8) Pak už by mělo stačit to nalít přes ten hadrový nebo nějaký takový filtr do skleničky.

    jsou i jiné návody pro odvodnění, jako třeba rozpustit, nechat ztuhnout, udělat do másla díry a nechat vodu co je na dně vytéct ... ale nemám vyzkoušeno

    pro to aby výsledek byl čistý je možné proceduru fitrace a probublání opakovat, rovněž nemám vyzkoušeno

    zkoušel jsem cca podle toho výše uvedeného postupu dělat ghí jednou jedinkrát, dopadlo to přijatelně, nicméně berte s rezervou
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL:
    hele, tak jsem na základě jenom toho, co jsem si letmo pamatoval z hlavy, včera večer zkoušel dělat variaci na tuhle věc. Nicméně můj recept tvořilo:

    - cca 500g špaldové mouky
    - PŮL vaničky ceresu
    - hrnek vody
    - 1 vanilkový cukr a špetka soli (ehm, zjistil jsem až v průběhu pečení, že nemám absolutně žádné sladidlo k dispozici a jediné co mi zbývalo byl jeden sáček vanilk. cukru :D)
    - 3 strouhaná jablka a malý kelímek borůvek z mrazáku
    - skořice, kardamom a trochu nadrcených lísk. oříšků do těch jablek

    Vše pak zhruba dle původní receptury, jen že na dvě třetiny plechu mi zbyly ty jabka, na zbytek jsem dal místo toho borůvky. Tu "drobenkovou" třetinu mi nějak mrazák nestihl ztuhnout do patčičné míry, takže jsem to spíš prstem roztrhal na kousky a ty jen tak naházel nahoru na ten plech ... vzhledově to tak vypadá trochu "vulgárněji", ale pořád to je funkční :)

    Výsledek je krapet odlišný od toho tvého zázraku, především za to asi bude moct ta skoro absence čehokoli sladkého v tom těstě samotném... ale těma jabkama (byly to supersladký Goldeny) a borůvkama to je docela fajn. Ti co to ochutnávali tvrdili že je to dobrý, mně samotnýmu to taky chutná, takže to asi jde :e)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    zas trocha vlastne neprilis humorneho humoru - Sugar Helps You Diet!
    http://www.flickr.com/photos/sa_steve/2753756985/in/set-72157606389427177/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MAVE: mistni potraviny jsou jedna vec, ale zasada je potraviny mirneho pasu...
    MAVE
    MAVE --- ---
    Jo, nejak jsem se neuvedomila, ze makrobiotika :) Sorry, jabka dobry?

    Makrobiotiku moc neresim, mozna bych mela, jelikoz si myslim, ze jidelnicek jsme oproti ceskym zvyklostem zmenili hodne (maso vetsinou jen ze spolecensky vhodnych duvodu, "neobvykle"prilohy - pro nas uplne normalni a hrozne me bavi varit, ale mluvou naseho okoli jsou neobvykle) a stejne jsme stale pomerne casto nemocni nebo nachcipani

    ale co mi na tom vadi je prave to, co uz tu nedavno nekdo nadhodil, kdyz se snazi makrobiotika tvrdit, ze ma clovek jist potraviny sve oblasti a pak vetsinu jidel zde prezentovanych tvori rasy, soja a podobny veci (nejsem schopna se v tom zatim plne orientovat, doufam, ze nedostanu hned sprdnuto, ze to tak neni, muj pocit proste) uplne mi to neodpovida a nejak mi to nesedi

    ale pravda, ze nase nynejsi stravovani nesklizi takove nadseni meho organismu, jake jsem trochu cekala, loni to bylo super, za celou zimu jsem nebyla nemocna, citila jsem se velmi dobre a bylo to proste ono, letos uz to ale asi nestacilo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: rad, ale fotak out fo order, tze nic..
    jinak recept:
    500g spaldove mouky
    vanicka ceresu
    6- 7 polevkovych lzicek sladenky (vcera jsem nemel sladenku, tak jsem pouzil med a taky dobry - lec nonmakrobiotik).
    Ceres a sladenku nechat nahrat, at se da testo dobre promackat...
    ingredience smichat, poradne, at nezustavaj hrudky ceresu...
    testo dame na hodinu ulezet do lednice nebo mrazaku.
    vyndame a rozkrojime na tretinu a dve tretiny... vetsi cast rozvalime nebo rozmackame na plech - pouzivam pecici papir!!!, na to navrstvime nastrouhana jablka (6- 12 podle toho, jak chceme mit velkou vrstvu...) a na to nastrouhame zbylou tretinu testa jako "drobenku" (vyplatilo se mi dat tu tretinu do mrazaku, pac kdyz zacne clovek testo strouhat, rychle se zahreje a rozblemtne)..
    dame do vyhrate trouby, na nakou nizsi teplotu a peceme cca 20 - 30 minut. vypneme troubu nechame dojit atd. A pozor!! dobre je pockat az buchta vychaldne, protoze se za tepla drobi a lame, jak vychladne, je v cajku...

    -Jinak obecne delam vsechno od oka, tze spaldove mouky mozna pouzivam trochu vic nez pul kila a ceresu trochu min, ale nedokazu to lepe kvanitfikovat.. to stejne s pecenim (doba a teplota) + nechavani dojit.... ale imho je to celkem lehky...
    PREJI DOBROU CHUT!!!!
    PASH
    PASH --- ---
    MAVE: no, tak priste uz jen ty banany... :D
    MAVE
    MAVE --- ---
    sojovy mliko neni spatny, cisty teda nezachutnalo ani mne ani manzelovi, ale pak jsme zkusili bananovy koktejl (stejne jako jsme delali s mlekem) a to uz je vazne dobre :)
    PASH
    PASH --- ---
    DITKA: rejzovy super! me sojovy taky nejede, ale rejzovy je luxus.. ale popravde ja sem trebas s mlecnejma vecma prask ze dne na den natvrdo a vpoho... pritom jsem byl zvyklej snidat pravidelne jogurt a sejrum sem dost fandil. co se ale snazim stravovat vazne makrobioticky, tak me tyhle chute vubec nehoni
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DITKA: jahlove, takove to, co se prodava v krabici jak dzusy... Nechutnalo mi a musim upozornit, ze bylo sladky!! Takovej podraz:)
    No, jinak sojove mi teda taky nechutna..

    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: ryzovy, ovesny, mandlovy... ale zkusenost nemam se zadnym z nich
    DITKA
    DITKA --- ---
    KAREN: jojo, toto znám. Mňam :-) Občas kupuji (jen občas proto, že obchůdek nemám zrovna po ruce :-(
    A mám v plánu nahradit kravské mléko kozím a postupně snižovat spotřebu... Zkusila jsem i sojové mléko, ale to mi vůbec nechutná :-(
    Máte někdo nějaké jiné tipy na náhradu mléka, když pominu to sojové???
    KAREN
    KAREN --- ---
    DITKA: doporucuju tohle, je to ale navykovy!;) http://www.kozimleko.cz/vyrobky/pomazakovy-kozi-syr-bily-v.jpg [pravoverni makrobiotici neklikaji;)]
    DITKA
    DITKA --- ---
    KAREN: to bych možná mohla zkusit - a ta cena by mohla být vcelku motivační, že bych to pak nejedla každý den :-))
    PASH
    PASH --- ---
    PAULINA: no je pravda, ze jak je v mcb. ceste takova ta kratsi kapitola ke konci s obecnejma radama atp... tak je tam jen zmineno, ze by clovek mel denne vypit jen pal salku (plus polivky)... coz neni rozvedeny nijak dal a prislo mi to docela povrchni, kdyz jde o tak radikalni vec... ale je pravda, ze clovek rychle zjisti, ze neustali piti necho je hlavne navyk
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    PASH: Co se tyce piti behem jidla, tak neni doporuceno, ponevadz zpomaluje traveni a je to zbytecna zatez pro zaludek - cim vic pijes, tim tekutejsi je obsah, a tim vic kyselin je treba vyprodukovat na straveni a tim dele to trva..
    Ale zase jsem cetla, ze pro jangove (ohnove) osoby s rychlym metabolismem je pit s jidlem vhodne presne z toho duvodu, ze jim to traveni zpomali..
    No, ja jsem pomalutravic, takze piju 30 min pred jidlem a pak se snazim az tak aspon hodinku po...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH:na miso jsem přišel teprve nedávno a polívka z něj je moje oblíbená. ;o)

    s těma vločkama ti ted více říct nemůžu protože tu knihu nemám u sebe. jen co si pamatuju tak je znehodnotíš když je vaříš a odvádí z těla vápník. třeba vitamín C se ze šípků uvolní až za 30 min varu,tam je to zase naopak;o)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: myslím, že se o tom pití zminuje i kushi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam