• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    PASH
    PASH --- ---
    nejake tipy na zpracovani Hato Mugi?
    SVA
    SVA --- ---
    mně přijde jonáš ok, takový porevoluční začátek, no co.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    WATTEVILLE: procpak? ;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    WATTEVILLE: nevyznám se v tom, jen se to teď objevilo u nás na bytě
    PASH
    PASH --- ---
    XCIDER: hm., no prodavaj ji tu na mistnim trhu s lokalnima potravinama., coz je ted jedno... ale me jde o charakteristiku, zda ma nejaky specifika, nebo ne.. ale asi na to prdme.,
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    VRINDAVAN: ještě tahle

Jonáš, J.: 100 a 1 makrobiotických jídel. Merkur, Praha 1990.

http://www.antikvariat-nika.cz/100-a-1-makrobiotickych-jidel-jonas-josef/
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    PASH: ta oranzova je klasicka evropska, kdezto ta do cervena je puvodem z asie...
    SHI
    SHI --- ---
    Tak jsem si dnes koupila Makrobiotickou kuchařku a mile mě to překvapilo... ;)
    čekala jsem něco "horšího"... Nikdy jsem nedodržovala makrobiotické pravidla, ale mám nejradši ze všeho vařenou zeleninu a luštěniny, no a když k tomu přidám ještě to obilí, tak to bude skoro dokonalé :)
    Navíc si každé ráno vařím ke snídani zeleninové polívky, což nikdo nechápe, a tady v té kuchařce je to přímo napsané, tak mám z toho radost.)
    PASH
    PASH --- ---
    SLAUGHTER: ale muze bejt i mrkev., ver mi ;]
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PASH: bílá je ředkev ehm...
    PASH
    PASH --- ---
    je nejakej specifickej rozdil mezi klasickou oranzovou a tmave rudou az fialovou mrkvi? (pripadne bilou, ale tu uz sem ted zas dlouho nikde nevidel). cim je to zabarveni zpusobeny? uplne ve stredu je oranzova i ta na venek fialova.. ? sam z toho muzu vyvodit jen to, co rika chut... ktera je min sladka
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    INK_FLO: heheh, fajn :))
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    jj myslim v ramci jedne davky na kterou se uvolni stepici enzymy :) takze ano v ramci jednoho jidla...

AK u referencni bilkoviny proberem v normalnejsim case :))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    dokument z r. 97, kterej kdysi běžel na čt 2.....sice nic moc kvalita, ale lepší než nic

Jak se žije těm, kteří vědí co jedí
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: jo, to jo, mne slo ciste o pripadnou ztratovost vlivem tepelne upravy... :)

kombinaci myslis v ramci jednoho jidla?
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    ma vliv :) se koukni do skript k aminam co jsem ti posilala ... a na tu ztratovost, ta se u AK resi nejvic s pojmem limitni aminokyselina... Ta ovlivnuje celou vyuzitelnost... takze i kdyz si udelas skvele banany, tak tryptofan vyuzijes presne v takovem mnozstvi v jakem je zastoupena AK s nejmensim mnozstvim...

z tohoto zacarovaneho kruhu vedou jenom kombinace... a to chce software. :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: jaka petrzelka?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: řekl bych že co se týče AK je to spíš plus (vycházím z informací co současné západní stravovací poradenství doporučuje, tedy ne, že bych se tím řídil :-)).
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Aminokyseliny
    Co se týče tryptofanu, to nevím. Petrželka nešmakuje :-)?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: mne slo o to, jestli nedegradujou nebo se nejak nezmeni, nicmene selsky rozum mi rika, ze sou to nejstalejsi slozky potravy...

- konkretni priklad: kdyz delam bananovou omacku (lehce non-MB :), tak mi jde taky hodne o tryptofan, kteryho maji banany plno, a rad bych full-dose, co banan nabizi... tak asi tak :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: teplá stava ti pomáhá rozložit potravu, v tomto případě bílkovin bez zbytečného vydávání energie - takže jestliže vliv, tak kladný...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam