• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ta fermentace pomuze vyrobkum z bobu, aby se odstranily negativni latky?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: btw. uz kushi pise, ze sojove boby nepapat. Dle mb pekne miso, tofu, tempeh, natto atd. - fermentovane!
    PASH
    PASH --- ---
    BROZKEFF: a co je tedy moderni zdroj?
    BROZKEFF: pro porovnanani staci v te same diskuzi kouknot asi tak dva prispevky niz. tohle je zrovna tema, u nejz stale neni uplne jasne, nakolik ma ktera strana vic pravdy, ale samotneho me obcas taky dost zarazi, ze treba ve veganskejch restauracich apod je sojovej produkt (skoro vyhradne tofu) temer ve vsech receptech... to uz je sakra extrem
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    http://www.makrobiotika.info/index.php?action=printpage%3Btopic=339.0
    Pavlínka:
    TEMNÉ STRÁNKY BOBŮ
    Ájurvédská medicína, které se věnuji, řadí tuto poživatinu k těžce stravitelným potravinám a doporučuje ji konzumovat maximálně jednou týdně. Do vědeckých kruhů a na veřejnost se již delší dobu dostávají varovné zprávy o škodlivém účinku látek, které přetrvávají v sójových produktech i po důkladném zpracování a tepelné úpravě. K těmto látkám patří:
    • enzymové inhibitory (inhibitory trypsinu), které brání činnosti slinivky a trávení bílkovin. Neničí se vařením, ale jen fermentací (namočení do alkalického roztoku a následné zahřátí na vysokou teplotu kolem 125 °C). Tyto látky zvyšují riziko rakoviny slinivky.
    • fytáty (inozitol hexafosfát) blokující vstřebávání minerálů (vápníku, hořčíku, železa a zinku) při konzumaci nefermentovaných sójových produktů. Zinek je nutný pro tvorbu kolagenu, bílkovin a funkci nervového systému.
    • lektin, látka zvaná také hemaglutinin, jež způsobuje záněty, shlukování červených krvinek a snižuje okysličování organismu. Působí hlavně na lidi, kteří nejsou geneticky přizpůsobeni konzumaci sóji, což se týká Evropanů, nikoliv Asiatů.
    • sójová bílkovina je druhým nejznámějším potravinovým alergenem. Je těžce stravitelná kvůli inhibitoru trypsinu a může být příčinou alergií u dětí krmených umělou výživou s obsahem sóji.
    • analogy vitaminu B12, které brání vstřebávání tohoto vitaminu z potravy, čímž se ještě snižuje hladina B12 v organismu vegetariánů.
    • glutaman sodný je toxická látka v mnoha sójových produktech.
    • mangan, esenciální stopový prvek, jenž se vstřebává do plodiny z půdy. U dětí, které konzumují sójové a rýžové nápoje, se v nadbytku ukládá do mozku a může způsobovat nervové poruchy.
    • sójatoxin, nový druh jedovaté látky, kterou vědci izolovali. Tvoří jeden bílkovinný řetězec obsahující železo, vápník, zinek a hořčík. U zvířat způsobuje křeče, dušnost a paralýzu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LEOZ:
    AKHIBARA:

    Jenom pozor na přísun takové B12ky, makrobiotické zdroje jsou často sto let za opicema. Zdroje typu řasy, seitan či miso mají spíše nefunkční B12 analog, který má podle některých zdrojů dokonce mírně opačné účinky (je to podobná past jako trans-izomery nenasycených mastných kyselin, akorát deficit B12 se projevuje až po hodně dlouhé době)
    PASH
    PASH --- ---
    KERRAY: jasne, zakladem tim clovek niz nezkazi, ale spis predpokladam trebas, ze tam proste bude pro telo i skok v ramci rocniho obdobi apod. tak jestli neni neco, co by se dle makrobiotiky melo pro telo vic dodat a nebo jestli proste staci, ze si dam na cestu jednu umebosku a bude :D ale ted si uvedomuju, ze ono po dni v letadle to telo stejne dostane takovej sok, ze makrobioticky jidlo bude blaho, at uz jakyhokoli slozeni
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PASH: imho jestli budes mit jejich makrobio, tak klidne to... pripadne mistni veci nekde z trziste
    PASH
    PASH --- ---
    co ma clovek jist/varit, kdyz je na tyden v jizni brazilii? tamni makrobioticka kuchyne je dost jina, nez to, na co jsem zvyklej... ale zase to proste odpovida tamnimu pocasi apod?? budu mit dovazeny jidlo z makrobioticky restaurace, ale neni trebas neco dobryho jako doplnek, aby se telo s tou zmenou lip srovnalo?
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    LEOZ: Michio Kushi - Makrobioticka cesta
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Zdravím,
    před rokem a něco jsem přešel na veganskou stravu. Několik mých zdravotních neduh ustoupilo, cítím se lépe, ale stejně pořád si s sebou nesu pytel nevyrovnanosti v těle.

    nemá někdo doporučení pro úplného nooba, který by rád postupem času vyzkoušel čistě makrobiotickou stravu a dal jí šanci? existuje pro pochopení stěžejních principů třeba nějaká zasadní kniha?

    dík
    SELMICKA
    SELMICKA --- ---
    srdecne vas zvu na konferenci, kterou poradam:
    Image and video hosting by TinyPic
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    IVQ: :) jj, kdyztaxe pripomen ;)
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: nespecha, vklidu zkomprimuj:)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    IVQ: jo, ale ma to kolem 200 MB a je to v jpegu zatim..
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: muzes nekam nahodit? dik:))
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SOUTHGOER: jo? to je dobry vedet, jsem ji nedavno hledala v tehle kramech a nic, tak se tam zkusim juknout.
    jinak uz ji mam naskenovanou .)
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    To bohuzel nemam, ale ted jsem zase videla Makrobiotickou cestu v levnejch knihach na I.P.Pavlova...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    nemate nekdo, prosim vas, ceskyho kushiho v pdf?
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Nejedete nahodou nekdo na vikend se Zuzkou Teresovou? Ze bychom mely/i stejnou cestu...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SHI: neni zac, at se ti dari!

    ja sem hodim toto, s dovolenim, abych to pak casem nemusela hledat, tak pro inspiraci, imo by se dalo od toho odvozovat dalsi jidla..

    JARO: Snídaně: Pórková polévka s ječným miso, kaše z bulguru Oběd: Zeleninová polévka s mořskou řasou, 2 kopečky uvařených krup, smažený seitan potřený sójovou omáčkou, blanšírované zelí Večeře: Vařený hrách a kroupy, kysané zelí

    LÉTO: Snídaně: Vývar z natí kedlubnů a cibulí, kukuřičná kaše Oběd: Zeleninový vývar s celozrnnými nudlemi, uvařená polenta, špenát z mangoldu, marinované tofu, blanšírovaná kapusta s mrkví Večeře: Zeleninové rizoto s cizrnou, list salátu a mrkvové pickles

    PODZIM: Snídaně: Polévka z kukuřičné krupice a zeleniny, vločková kaše s červenou řepou Oběd: Vývar z mořské řasy wakame, plněný zelný list, rýže s jáhly, dušená mrkev s cibulí Večeře: Jáhelník se sušeným ovocem a rozinkami

    ZIMA: Snídaně: Zeleninový vývar z listů ředkve, pohanková kaše s kyselým zelím Oběd: Kyselo s houbami, uvařená pšenice, karbanátky z obilovin a luštěnin, omáčka z dýně, napařená mrkev Večeře: Zapékané těstoviny s tofu makrobiotické stravy

    thx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam