MARTIN_KOHOUT: cesnek miluju a tak ho davam .) je z nasi krajinny oblasti, kdyz neni dovezenej z ciny (a ai ten asi pouzivam, kdyz nevim, odkud je) a kdyz muzem jist soju, tak proc ne cesnek .)
a kmin taky v cajku .) tedka ho zvykam ze sejtanu .))
polevky delam skoro porad, zeleninove vyvary nezahustuju a kdyz, tak maizenou a nekdy celozrnnou moukou, ktera by se ale asi mela provaret nakych 20 minut.. myslim si. a u polevek na "mlecne" bazi zahustuju taky maizenou nebo tim samotnym ovesnym mlikem, jejich kombinacemi, nekdy zas moukou a nebo kukuricnou kasi v prasku taky. kuzu jsem jeste nezkousela, ale snad taky nekdy vyzkousim..
DARJEEL: me pripada, ze se zahustuje proto, aby jidlo nabylo vyssi energetickou hodnotu. v lete zahustovat polevky min a taky se spis zamerit na lehke vyvary, kolikrat bez zavarky a v zime zahustovat, davat zavarky atd.
zda se, ze krom jakesi zabehnutosti polevek v jidelnicku maji zpestrujici ukol mezi jidly, jsou jakymsi tekutym predkrmem, ale hlavne me pripada, ze jsou dulezite prave pro tu rozmanitost behem jidla a takovy jidelni "ritual", pdobne jako je zakusek, prikrm a tyhlety vecicky kolem.
imo je dulezite jist tekutou stravu, mam takovy dojem, jakoby se zaludek lepe pripravil na hlavni jidlo, navic se lepe travi diky tekutemu stavu (bez ohledu na ingredience). a pak taky toho nesnime tolik, jako bez polivky..
SVA: po te repove polevce jsem se malem uktloukla :D a diky za tvuj post .)
HOMOLKA: to souhlasim, ale podle me pomuze ukazat, co v zivote zmenit, mozna prave tim, ze odlehci, idealni je kombinace a kdyz se clovek dostane tak nak ke vsemu, co s ni souvisi.. .)